Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Το Γ’ Ράιχ στο κυνήγι σκύλου που ρεζίλευε τον Φύρερ

Tor Borg and his dog Jackie. The dog had been trained to react to the command "Hitler" by raising a paw.
«Γάουβ» Χίτλερ!   «Είναι µια ιστορία που αποδεικνύει πως οι Ναζί δεν ήταν µόνο εγκληµατίες και κατά συρροή δολοφόνοι – ήταν και εντελώς ανόητοι». Αλλιώς δεν µπορεί να εξηγήσει ο γερµανός ιστορικός, που ξέθαψε τα σχετικά αρχεία, τον χρόνο και .................

................
 την ενέργεια που αφιέρωσε το Γ' Ράιχ στην καταδίωξη ενός… αντιναζιστή σκύλου.

Βρισκόµαστε στο 1941, οιναζιστικέςαρχές προετοιµάζουν την εισβολή στη Σοβιετική Ενωση, όταν µαθαίνουν από ανώνυµη πηγή ότι ένας φινλανδός επιχειρηµατίας πουζούσε στην πόλη Τάµπερε, ο Τορ Μποργκ, έχει µάθει τον σκύλο του, την Τζάκι, να χαιρετά ναζιστικά κάθε φορά που ακούει τη λέξη «Χίτλερ». «Ενας µάρτυρας, που επιθυµείνα παραµείνει ανώνυµος, λέει πως είδε και άκουσε τον σκύλο του Μποργκ να αντιδρά στην εντολή “Χίτλερ” σηκώνοντας το πόδι»,ενηµερώνειγραπτώς το Βερολίνο ο γερµανός υποπρόξενος στο Ελσίνκι Βίλι Ερκελεντζ. Η Φινλανδία δεν τελεί υπό κατοχή, διάκειται όµως φιλικά προς τους Ναζί. Ο εν λόγω επιχειρηµατίας είναι ιδιοκτήτης µιαςφαρµακευτικής εταιρείας που στηρίζεται εν µέρει σε γερµανούς προµηθευτές. Πώς µπορεί να εµπαίζει κατ’ αυτόν τον τρόπο τον Φύρερ;

Ο Τορ Μποργκκαλείται να παρουσιαστεί πάραυτα στην πρεσβεία της Γερµανίας στο Ελσίνκι για εξηγήσεις.

Παραδέχεται πως η σύζυγός του Γιόζεφιν – Γερµανίδα µε γνωστή αντιπάθεια προς το ναζιστικό καθεστώς –είχε µερικές φορές φωνάξειτην Τζάκι «Χίτλερ» και η Τζάκι είχε µερικές φορές αντιδράσει σηκώνοντας το πόδι (οι φήµες λένε πως η Γιόζεφιν είχε κολλήσει στον σκύλο το παρατσούκλι «Χίτλερ» επειδή ο παράξενος τρόπος που σήκωνε το πόδι του και γάβγιζε της θύµιζε τον Φύρερ…), αλλά όλα αυτά είχαν γίνει παλιά, τουλάχιστον επτά χρόνια νωρίτερα, «δεν υπήρχε κανένα απολύτως απώτερο πολιτικό υπόβαθρο», «δεν ήταν σε καµία περίπτωση µια προσβολή προς το Γ’ Ράιχ».

Οµως οι Ναζί δεν τον πίστεψαν. «Παρότι υποστηρίζει το αντίθετο, ο Μποργκ δεν λέει την αλήθεια», κατήγγειλε από το Ελσίνκιη πρεσβεία.

Τρεις µήνες πέρασε το γερµανικό υπουργείο Εξωτερικών ψάχνοντας τρόπους να προσαγάγει τον Τορ Μποργκ σε δίκη για προσβολή του Χίτλερ, ακόµα και να σαµποτάρει τη φαρµακευτική εταιρείατου προσπάθησε.Η υπόθεση έφτασε έως την καγκελαρία, η οποία αποφάσισετελικά, τον Μάρτιο του 1941, ότι δεν υπήρχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να καταδικαστούν ο Μποργκ και η Τζάκι ως «εχθροί του έθνους».

«Είναι ελάχιστα τα πράγµατα πουέκανανοι Ναζί µε τα οποία µπορείκανείς να γελάσει», λέει ο Κλάους Χίλενµπραντ,ο γερµανός ιστορικός, συγγραφέας και δηµοσιογράφος που εντόπισε στα οµοσπονδιακά αρχεία ένα µικροφίλµ µε όλο το στόρι.

«Αλλά πραγµατικά, παραµονές της εισβολής, είκοσι - τριάντα άνθρωποι δεν συζητούσαν για τίποτε άλλο πέραν του σκύλου. Ηταν παράφρονες».

Δεν υπάρχουν σχόλια :