Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Ο γερμανικός Τύπος για την προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

«Η Γερμανία στο εδώλιο», τιτλοφορείται πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας του Βερολίνου "Junge Welt" που αφορά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να παρέμβει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στη δίκη Γερμανίας – Ιταλίας για τα θύματα της .................
........................
 ναζιστικής θηριωδίας και αναφέρεται διεξοδικά στη σφαγή του Διστόμου, στο χρονικό της προσφυγής των θυμάτων στην ελληνική και την ιταλική δικαιοσύνη. 
«’Είναι ντροπή η Γερμανία να αρνείται ακόμη πεισματικά την καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα της ναζιστικής κατοχής’, δήλωσε η εκπρόσωπος του Κόμματος της Αριστεράς Ούλα Γέλπκε και υποστήριξε ότι η προσφυγή της γερμανικής κυβέρνησης στο Δικαστήριο της Χάγης είναι καθαρός κυνισμός. 
Τα θύματα έχουν το δικαίωμα να απαιτήσουν πραγματικές αποζημιώσεις και όχι να αρκεσθούν στις ανέξοδες διακηρύξεις λύπης του Βερολίνου. Δεν υπάρχουν πια περιθώρια καταβολής αποζημιώσεων;» επισημαίνει η εφημερίδα.
Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine σημειώνει: «Κάποτε πρέπει να θέσουμε τέρμα στις διεκδικήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση δεν το αντιλαμβάνεται. Έχουμε πλήρη κατανόηση για τα θύματα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και τους συγγενείς τους όταν διεκδικούν αποζημιώσεις. 
Το Βερολίνο έχει επανειλημμένα διευκρινίσει ότι δεν διακρίνει πια άλλα περιθώρια για απαιτήσεις, μετά από τις εκούσιες αποζημιώσεις που έδωσε, μετά από τόσες δεκαετίες συνύπαρξης στην ΕΕ και μετά από δεκαετίες από την υπογραφή της συμφωνίας ‘Δύο-Συν-Τέσσεραα’ για την επανένωση της Γερμανίας. 
Τα περιθώρια αυτά δεν υπάρχουν όντως, και ελπίζουμε να το διαπιστώσει και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ασφαλώς ζουν ακόμη θύματα και θέλουν να δουν τους δράστες στο εδώλιο. 
Όμως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους ότι δεν ζούμε πια υπό καθεστώς εκεχειρίας. Η αλληλεγγύη ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους δεν θα πρέπει να αποδεικνύεται μόνον με τα πακέτα διάσωσης.»
 (DEUTSCHE WELLE)

Δεν υπάρχουν σχόλια :