Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Αστικοί μύθοι με πολλές δόσεις φαντασίας και χιούμορ

«Φτωχοί είμαστε όλοι» απεφάνθη η ομήγυρις την Πρωτοχρονιά, «μην κόψεις, λοιπόν, στη βασιλόπιτα κομμάτι του φτωχού!». «Και άσε τις τσιγγουνιές», παραπονέθηκε παριστάμενος, «ας χορτάσουμε σήμερα, γιατί του χρόνου που θα .................
......................
έχουμε χρεοκοπήσει, θα τρώμε με δελτίο». Παρόμοια σκηνικά έλαβαν χώρα σε πολλά γιορτινά τραπέζια, μια που η οικονομική κρίση έχει αναδείξει το πηγαίο μας χιούμορ, αλλά και την αχαλίνωτη φαντασία μας. Στην εισαγωγική συζήτηση –παράλληλα με τα ορεκτικά– ετίθεντο τα κομβικά ερωτήματα: «Πόσα χρήματα θα χάσουμε ακόμα;» «Πώς θα τα βγάλουμε πέρα;». Ετσι, «άνοιγε» η όρεξη για φαγητό, ποτό και αμπελοφιλοσοφίες.

Με το κυρίως πιάτο περνούσαν όλοι στο «ψητό». «Ξέρεις γιατί έγιναν όλα αυτά;», με ρώτησε ανασηκώνοντας το φρύδι γηραιός καλεσμένος μου. «Βρήκαν πετρέλαιο στο Αιγαίο και ήθελαν να μας αποδυναμώσουν», εξήγησε. «Διαθέτουμε δε τόσο ουράνιο, που θα μπορούσαμε να αποπληρώσουμε το χρέος, αν μας άφηναν». «Oχι, άλλος ήταν ο λόγος», παρενέβη άλλος καλεσμένος, «ήταν ο μόνος τρόπος να φύγουν οι ξένοι!». «Μα, όχι», διέκοψε έτερος, «οι ξένοι δημιούργησαν το χρέος: δούλευαν σε οικοδομές χωρίς να κόβουν απόδειξη και να πληρώνουν φόρους!». Ούτε λόγος, βέβαια, για τους εργοδότες που δεν έβαζαν ένσημα...

Αλλοι αποδίδουν την κατάρρευση της οικονομίας σε... μεταφυσικούς παράγοντες. «Μας μάτιασαν με τους Ολυμπιακούς κι έκτοτε πήραμε την κατρακύλα». Πίσω από το μάτι βρίσκεται πάντα ένας κακόβουλος λαός – η ποικιλία, μεγάλη, ανάλογα με το ιδεολογικό υπόβαθρο του καθενός: Αμερικανοί, Εβραίοι, Τούρκοι, Αλβανοί, Σκοπιανοί και εσχάτως στη λίστα προστέθηκαν και οι εταίροι μας Γερμανοί. «Μια μέρα θα δούμε πάλι τη γερμανική σημαία να κυματίζει στον Παρθενώνα», σκέφτονται πολλοί μεγαλόφωνα. «Αν μας είχαν καταβάλει το αντίτιμο των κατοχικών δανείων, σήμερα θα πετούσαμε!», θυμούνται οι παλιότεροι. «Να μη μιλούν αυτοί για χρέη, λοιπόν!».

Πώς θα αποπληρωθεί, τελικά, το χρέος; «Θα αρχίσουμε να πουλάμε νησιά, όχι μόνο ακατοίκητες βραχονησίδες, ακόμα και την Κέρκυρα θα δώσουμε», με ενημέρωσε πανικόβλητος Κερκυραίος φίλος μαζί με τις ευχές για το νέο έτος. «Αλλωστε, η Ελλάδα θα έχει αδειάσει από Ελληνες, θα έχουν γίνει Gastarbeiter στο εξωτερικό και οι ξένοι θα χαίρονται τον ήλιο και τη θάλασσά μας!». Σύμφωνα με άλλους μελλοντολόγους, θα γίνουμε Gastarbeiter και δη κακοπληρωμένοι στην ίδια μας την πατρίδα. «Τα εργοστάσια της Δύσης που βρίσκονται στις αναπτυσσόμενες χώρες και οι εργάτες δουλεύουν με τρεις κι εξήντα θα μεταφερθούν εδώ!», με ενημέρωσε έντρομη μια συμφοιτήτριά μου.

Ο πόλεμος, ωστόσο, εις βάρος της φυλής μας δεν θα είναι μόνο οικονομικός και κοινωνικός, αλλά και περιβαλλοντικός. «Θα μεταφερθούν στην Ηπειρο χημικά εργοστάσια, όλες οι ρυπογόνες μονάδες θα έρθουν εδώ», προβλέπει έτερη Κασσάνδρα. «Ακουσα ότι θα γίνουμε η χωματερή της Ευρώπης». Τελικά, θα μας... αφανίσουν. «Θέλουν να αποδεκατιστούμε», ισχυρίστηκε με βεβαιότητα συνταξιούχος εκπαιδευτικός, «λόγω κρίσης, ανέχειας και στρες θα προκαλούνται περισσότεροι θάνατοι ετησίως...».

Στο διά ταύτα, όλοι δίνουν συμβουλές για την επιβίωση εν μέσω κρίσης. Ειδικά οι μεγαλύτεροι, που έχουν περάσει Kατοχή και «ξέρουν». Πρώτο μυστικό, η έξυπνη αποταμίευση. «Ο, τι λεφτά έχεις, βγάλ’ τα έξω, στην Ελβετία κατά προτίμηση – σε δύο βδομάδες χρεοκοπούμε, ό, τι έχεις στην τράπεζα θα κάνει φτερά», μου ψιθύρισε με νόημα τραπεζικός από την απέναντι καρέκλα. «Εκτός, αν προτιμάς τον χρυσό ή ακόμα και το ασήμι, η τιμή τους ανεβαίνει συνεχώς». Μήνες τώρα, άλλωστε, ο ήχος από το Nομισματοκοπείο είναι «εκκωφαντικός». «Κόβουν δραχμές, σου λέω! Μου το είπε άνθρωπος από μέσα», επιμένει επιστήθιος φίλος ήδη από τον Μάρτιο. «Μας έχουν διαγράψει από την Ευρωζώνη εδώ και καιρό», υποστηρίζει. «Κάποτε θα διηγούμαστε στα παιδιά μας για την εποχή του ευρώ, λες και ήταν η Eποχή του Xαλκού!».

Ευτυχώς, υπάρχουν και οι αισιόδοξοι. «Εγώ δεν ανησυχώ για την κρίση», εξομολογήθηκε υδραυλικός, «ο Γιώργος έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση, απλώς δεν μπορεί να μας το πει – τα μυστικά της δουλειάς κανένας επαγγελματίας δεν τα αποκαλύπτει!».

Τελικά, ο μοναδικός πόλεμος που μαίνεται εις βάρος μας είναι ο ψυχολογικός. «Μην ανησυχείς για την κρίση, το 2012 έρχεται το τέλος του κόσμου και τα χρέη όλων διαγράφονται!», έγραφε η ευχετήρια κάρτα που συνόδευε το φλουρί. «Κάνε ένα χρόνο υπομονή. Καλή χρονιά».

/ / Της Ιωαννας Φωτιαδη / / Καθημερινή / /

Δεν υπάρχουν σχόλια :