Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Οι προκαταλήψεις δύσκολα γίνονται πιστευτές.

Ο Μαξ Βέµπερ ο γερµανός κοινωνιολόγος, ήταν ο πρώτος που είδε την οικονοµία σαν ένα πολιτισµικό φαινόµενο. Μελετώντας διεξοδικά τις επαγγελµατικές τάξεις σε γερµανικές πόλεις, είχε καταλήξει στο ...................
....................
συµπέρασµα πως οι Προτεστάντες εργάζονταν σκληρότερα,αποταµίευαν περισσότερα και ήταν πιο επιτυχηµένοι από τους Καθολικούς. Σήµερα στις χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης παρατηρούµε µια επιστροφή του Βέµπερ. Στα µέσα ενηµέρωσης εκεί αφθονούν οι προκαταλήψεις: στους Λατίνους είναι έµφυτη η οκνηρία, οι Ιρλανδοί είναι άχρηστοι και οι Έλληνες διεφθαρµένοι. 
Οµως αυτές οι προκαταλήψεις δύσκολα γίνονται πιστευτές.
Η βασική αντίθεση είναι σήµερα ανάµεσα στις χώρες του ευρωπαϊκού κέντρου που εξάγουν µηχανήµατα και κεφάλαια και τις περιφερειακές χώρες που έχουν προβληµατικά τραπεζικά συστήµατα και πολλά χρέη. Οι πολίτες του ευρωπαϊκού κέντρου γνωρίζουν καλά ότι αυτοί θα κληθούν τελικά να πληρώσουν τον λογαριασµό. Η οργή τους, όµως, όπως διαπίστωσε ο αρθρογράφος της ιρλανδικής εφηµερίδας «Ιντιπέντεντ» Ντέιβιντ Μακουίλιαµς σε ένα πρόσφατο ταξίδι του στην Αυστρία, δεν στρέφεται τόσο εναντίον των πολιτών αυτών των χωρών όσοεναντίον των δικώντους τραπεζικών και πολιτικών ελίτ.Ρωτώντας στο τρένο έναν συνεπιβάτη που εργαζόταν σε βιοµηχανία για το ευρώ, εκείνος του αποκρίθηκε πως δεν ήταν καλή ιδέα. Και του τόνισε τις πολιτισµικές διαφορές των χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :