Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Πολιτιστικά δρώμενα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

 Έκθεση «Εν Οίκω - Νίκη Καναγκίνη»
Η έκθεση που φιλοξενείται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης θα διαρκέσει έως τις 20 Φεβρουαρίου.

Στο πλαίσιο της έκθεσης το Σάββατο 29 Ιανουαρίου  θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα με τίτλο «Νίκη Καναγκίνη» στην Αποθήκη B1, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης με εισηγητές τους 

Ελένη Βαροπούλου, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Μαρία Μαραγκού, Γιάννη Σταυρακάκη, Νόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου και μία παρέμβαση από τον Άγγελο Παπαδημητρίου. Ώρα έναρξης 11:00 π.μ. Τέλος, συνεχίζονται οι ξεναγήσεις στην έκθεση από τις επιμελήτριες, κάθε Κυριακή στις 13:00.

Συνεχίζονται επίσης οι εκθέσεις έως 27.03.2011 «Το σύμπαν της ρωσικής πρωτοπορίας: Τέχνη και εξερεύνηση του διαστήματος, 1900-1930» και έως 6.03.2011 η «TRANSIT-4» ΚΜΣΤ, Μονή Λαζαριστών

Έκθεση «ELEMENTS II» στο  Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Εγκαίνια: Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2011, ώρα 20:00. Διάρκεια: έως 27 Μαρτίου

Συνεχίζουν να φιλοξενούνται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου τα έργα του Κωνσταντίνου Ξενάκη και η έκθεση “Άγιον Όρος: Ένας τόπος κατάληξης” με έργα του Τόμας Μοζίνσκι.

Wedding Photo Art
Εγκαίνια στις 4 Φεβρουαρίου, στις 19.30.                                                                            Η πρώτη έκθεση φωτογραφίας γάμου διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη από την «Point». από τις 4 έως τις 13/2 στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς (Κατούνη 14, Λαδάδικα). Θα λειτουργεί καθημερινές και Σαββατοκύριακα, από τις 11.00 έως τις 21.00.






Συναυλία με τη Sharon Bezaly
Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης                                                                        Διευθυντής ορχήστρας: Ερρίκος Φρεζής                                                                                  Φλάουτο: Sharon Bezaly                                                                                                          Έργα:                                                                                                                                  E. Grieg: «Σουίτα του Χόλμπεργκ» για ορχήστρα εγχόρδων
E. Rautavaara: Κοντσέρτο για φλάουτο και ορχήστρα, «Χοροί με τους ανέμους»
J. Haydn: Συμφωνία αρ. 101 σε ρε μείζονα (Το ρολόι)                                                  Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης-Κτίριο Β                                                              Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2011, 21:00                                                                  

«Εν Χορδαίς» – μια συναυλία στο Σαράι
Τραγούδια και σκοπούς από τη μουσική παράδοση της Πόλης, της Σμύρνης και της Μ. Ασίας περιλαμβάνει ο δίσκος “En Chordais, Musique d’ Asie Minor et de Constantinople” του παραδοσιακού σχήματος εν Χορδαίς. Το συγκρότημα που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη παρουσίασε στις 26 Ιανουαρίου στη μουσική σκηνή Σαράι κομμάτια του νέου τους δίσκου, αλλά και ακούσματα από το σύνολο της δισκογραφικής του πορείας.

Zωή Παπαδοπούλου στη γενέθλια πόλη                                                                       Με ένα μουσικό ταξίδι στα τραγούδια του παρελθόντος, η Ζωή Παπαδοπούλου επιστρέφει αυτό το χειμώνα στην πόλη της, τη Θεσσαλονίκη, όπου θα παρουσιάσει το νέο της πρόγραμμα με τίτλο «Πάμε σαν άλλοτε», στο «Casual Living» (Τομπάζη 15, Πυλαία, Εμπορικό Κέντρο «Μακεδονία», τηλ. 2310 365425) από την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου και κάθε δεύτερη Πέμπτη.






«ΜΥΣΤΗΡΙΟΝ ΞΕΝΟΝ» της Angelus Novus -Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011,  21:00 (στο Αμφιθέατρο του μουσείου).                          Κάτω από τον τίτλο "ΜΥΣΤΗΡΙΟΝ ΞΕΝΟΝ" στεγάζονται δύο διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη: το "Άνθος του γιαλού" και η "Ντελησυφέρω", που εκτυλίσσονται στη Σκιάθο τις μέρες των Χριστουγέννων...

Το πρώτο φεστιβάλ Ασιατικού Θεάτρου στη Θεσσαλονίκη
Πρόκειται για το πρώτο που γίνεται στην πόλη, ίσως και στη χώρα. Από τις 28 Ιανουαρίου μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου σ' ένα νέο χώρο, το «Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Α4Μ». Ο συγκεκριμένος χώρος μάλιστα λειτουργεί και ως κέντρο φιλοξενίας καλλιτεχνών απ' όλο τον κόσμο. Στις παραστάσεις - παρουσιάσεις και στις διαλέξεις η είσοδος είναι δωρεάν. www.a4mthtr.com
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ
28-29-30/1 Topeng workshop, σεμινάριο Μπαλινέζικου Παραδοσιακού Θεάτρου Μάσκας
30/1 Topeng performance, Παράσταση Topeng «ΒΕDAHULU»
31/1 Διαλέξεις
1-2-3/2 Tai Chi Shan και Kung Fu Shan (Βεντάλια) workshop, σεμινάριο Παραδοσιακής Κινέζικης Πολεμικής Τέχνης Wu Shu
1-2-3/2 Rasaboxes workshop, σεμινάριο Rasaboxes
4-5-6/2 Kathakali workshop, σεμινάριο Ινδικού Παραδοσιακού Θεάτρου
5/2 Wayang Kulit performance, Παράσταση Ινδονησιακoύ Κουκλοθεάτρου Σκιών
5/2 Διάλεξη: «Wayang Kulit: Παραδοσιακό και Μετα-παραδοσιακό Κουκλοθέατρο Σκιών»
«Μπαμπάδες με ρούμι», των Μ. Ρέππα και Θ. Παπαθανασίου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ζώτου στο Βαφοπούλειο
Την Παρασκευή 28/1, το Σάββατο 29/1, στις 21:00 και την Κυριακή 30/1, στις 20:00,   η θεατρική ομάδα «Διαδρομανείς» παρουσιάζει το έργο στην αίθουσα Θεάτρου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου. Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Αβραμίδου 
Παίζουν: Νίκος Βρέτος, Δημήτρης Ζώτος, Ματίνα Σωτηρίου, Μαρία Κακλίδου, Φένια Κακλίδου, Ιωάννα Ρέτσα

«Εύθραυστη ισορροπία» - ο Αχιλλέας Ψαλτόπουλος «ανεβάζει» Ε. Άλμπι
Ένα από τα αριστουργήματα του μοντέρνου αμερικανικού θεάτρου κάνει πρεμιέρα στις 27/1 στην κεντρική σκηνή του θεάτρου «Αθήναιον». Η «Εύθραυστη ισορροπία» ήταν το έργο που χάρισε στο συγγραφέα του ΄Έντουαρντ Αλμπι, το πρώτο του βραβείο Πούλιτζερ. Ο Αχιλλέας Ψαλτόπουλος, εκτός από τη σκηνοθεσία και την ερμηνεία του ως Τόμπιας (ο πατέρας στην οικογένεια), έκανε και τη μετάφραση του έργου. Η παραγωγή είναι του Θεάτρου «Αναζήτηση» Θεσσαλονίκης της «Θεατρικής Ερευνας» και των «Νεφελών». Τα σκηνικά επιμελήθηκαν η Δ. Μαγνήσαλη και ο Ε. Γκάλκιν, τα κοστούμια η Ι. Παπαδοπούλου, τη μουσική ο Δ. Καραβασίλης. Παίζουν οι ηθοποιοί Σ. Ζάνταλη, Γ. Κιντάπογλου, Ι. Παπαδοπούλου, Β. Ρουμελιώτη, Ν. Σακελλαρίδου και Α. Ψαλτόπουλος.

"Το παγκάκι" του Ζάχου Βασιλείου στο Θέατρο «Σοφούλη» με πρωταγωνιστή τον Σπύρο Μπιμπίλα                                                                                                                                    Τη μικρή ιστορία ενός ανθρώπου που είχε ζήσει δίπλα μας, κάπου εδώ στη Θεσσαλονίκη, θα παρουσιάσει την Πέμπτη, 27/1 στις 9μ.μ. στο θέατρο “Σοφούλη” ο ηθοποιός Σπύρος Μπιμπίλας, μόνος ερμηνευτής του μονολόγου του Ζάχου Βασιλείου “Το παγκάκι”. Όμως παράλληλα θα ξετυλιχθεί και η μεγάλη ιστορία της Θεσσαλονίκης και των συνταρακτικών αλλαγών που έζησαν οι κάτοικοί της τις τελευταίες δεκαετίες. Συμπρωταγωνιστής στο έργο είναι τα βίντεο και οι ειδικές φωτογραφίσεις του Γιώργου Αλευρομύτη. Το έργο θα επαναληφθεί στις 2 και τις 3/2.

Νέες θεατρικές σκηνές στη
Θεσσαλονίκη
Στην οδό  Κοσμά Αιτωλού 26 , λειτουργεί το τελευταίο τετράμηνο ο χώρος θεάτρου και τέχνης «Ντουέντε». Η ομάδα έχει προλάβει να ανεβάσει μία θεατρική παραγωγή μέχρι σήμερα, που συνεχίζεται, καθώς βρήκε μεγαλύτερη ανταπόκριση από την αναμενόμενη. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτοί οι χώροι είναι χωρητικότητας  20 θέσεων όπως συμβαίνει  σ‘αυτή την περίπτωση, ή των «C for Circus» και «Κίρκη», που δεν ξεπερνούν τις 40 και 70 θέσεις αντίστοιχα.

Ο χώρος «Κίρκη» φιλοξενεί τη μουσικοθεατρική παράσταση «Συγκάτοικοι στην τρέλα», τα κείμενα της οποίας προέκυψαν μέσα από αυτοσχεδιαστική δουλειά με τα μέλη της ομάδας. Και εδώ λειτουργούν δύο θεατρικά εργαστήρια. 

Υπάρχουν ακόμη η θεατρική ομάδα «Μεταφορική Θεάτρου» που παρουσιάζει τις «Καρέκλες» του Ε. Ιονέσκο στον πολυχώρο της Ερμού, όπως  επίσης και το «Ταξίδι Ονείρου», θεατρικός χώρος που λειτουργεί δύο χρόνια περίπου. Οι παραγωγές τους πηγαίνουν πολύ καλά, με ένα κοινό που συνεχώς διευρύνεται.

Πολυχώρος Club του Μύλου - Θεσσαλονίκη:
Νέο πρόγραμμα Ιανουαρίου 2011
Πέμπτη 27 /1: Δήμος Αναστασιάδης

Παρασκευή 28/1: Κώστας Λειβαδάς. Μαζί του η Ελένη Τσαλιγοπούλου. Συμμετέχει η Μαριάννα Πολυχρονιδη. 

Σάββατο 29/1: B.D.FOXMOOR – JAMOAN
Κυριακή 30/1: Λάκης Παπαδόπουλος/ Πουλικάκος/Απροσάρμοστοι

Δευτέρα 31/1: STEVE WYNN
Όλες οι συναυλίες αρχίζουν στις 21.00

Το πρώτο vintage party στη
Θεσσαλονίκη                                                                   Το οργανώνουν τo Barrister, οι fashion bloggers της Θεσσαλονίκης και το Wear Vintage  στις 29/1, στις 16.00 στο «Barrister», Φράγκων                                                 Οι Fashion bloggers και ο Gio Pren θα παίξουν μουσική άλλων δεκαετιών, ενώ μικρές εκθέσεις θα δώσουν έναν ρετρό αέρα στο χώρο.






«Το θεώρημα της επτάδας» του Γιώργου Μαυρωτά                                                             στον ΙΑΝΟ Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 7Την Παρασκευή 28/1/2011, στις 19.00, στον ΙΑΝΟ, ο Γιώργος Μαυρωτάς, παρουσιάζει το πρώτο του βιβλίο «Το θεώρημα της επτάδας», εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ. Θα μιλήσουν οι Βούλα Πατουλίδου, Ολυμπιονίκης, Δημήτρης Κουρέτας, καθ. Παν/μίου Θεσσαλίας, Δημήτρης Κιούκας, επιχειρηματίας, Νίκος Βενετόπουλος, τ. αθλητής εθνικής ομάδας πόλο.


«Εδώ Λιλιπούπολη - Τα τραγούδια» στον ΙΑΝΟ Θεσσαλονίκης - Εκδόσεις ΙΑΝOS
Το Σάββατο 29/1, στις 12 το μεσημέρι, στον ΙΑΝΟ, οι εκδόσεις IANOS και το Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν το βιβλίο, με τους στίχους και τις παρτιτούρες για πιάνο της πιο δημοφιλούς παιδικής ραδιοφωνικής εκπομπής.
Η έκδοση συνοδεύεται από κείμενα των: Ελένης Βλάχου, Ρεγγίνας Καπετανάκη, Μαριανίνας Κριεζή, Θωμά Κοντογεώργη, Νίκου Κυπουργού, Δημήτρη Μαραγκόπουλου, Λένας Πλάτωνος και Νίκου Χριστοδούλου. .


Τη Δευτέρα, 31/1,  πάντα στον ΙΑΝΟ, στις 7μ.μ., η Έλενα Κιτσοπούλου παρουσιάζει το βιβλίο της «Μεγάλοι Δρόμοι», εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ». Θα μιλήσουν η Σοφία Νικολαΐδου, πεζογράφος και ο Δημήτρης Καραθάνος, αρχισυντάκτης του περιοδικού SOUL.


Την Τρίτη, 1/2, στις 7μ.μ., στον ΙΑΝΟ,  θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου των Πάολο Μαράνκα και Ραφαέλλας Νάρνι «Τα μυστήρια το χρόνου», εκδόσεις ΠΑΝΟΣ. Το βιβλίο αναφέρεται σε άγνωστες πτυχές της ιστορίας της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Την Πέμπτη, 3/2, στις 7μ.μ., στον ίδιο  χώρο, ο Μιχάλης Γκανάς παρουσιάζει το βιβλίο του «Γυναικών μικρές και πολύ μικρές ιστορίες», εκδόσεις «ΜΕΛΑΝΙ». Θα μιλήσει ο Θανάσης Μαρκόπουλος.   

«Η ώρα του παραμυθιού» από τις παιδικές βιβλιοθήκες Θεσσαλονίκης
Το τμήμα των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων με θέμα «Η ώρα του παραμυθιού», με τη Νανά Τσοσκούνογλου - Μισοπολινού, εκπαιδευτικό, που θα τα ζωντανέψει με τη γλαφυρή αφήγησή της. Ακόμα, χρησιμοποιώντας τη ζωγραφική, το παιχνίδι, αλλά και τη δραματοποίηση, θα πλαισιώσει την όλη παρουσίαση.
26/1/2011, στις 10.00, Παιδική Βιβλιοθήκη οδού Ορέστου
27/1/2011, στις 10.00, Παιδική Βιβλιοθήκη οδού Δελφών

Το βιβλίο «Η τοπογραφία της Μεσημβρίας του Ευξείνου Πόντου από τον 4ο έως τις αρχές του 7ου αιώνα»  της Ευτέρπης Θεοκλίεβα- Στόιτσεβα (έκδοση Ν.Α.Ρ.Ε) στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης                                                                                         Στο βιβλίο δίνεται ολοκληρωμένη η τοπογραφία της Παλαιοχριστιανικής Μεσημβρίας, η οποία, ως γειτονική πόλη της πρωτεύουσας Κωνσταντινούπολης, ξεχωρίζει με τις επιβλητικές οικοδομές και τα στρατηγικά οχυρωματικά της έργα, και έχει όχι μόνο αρχαιολογική, αλλά και ιστορική σημασία. Παράλληλα, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Μεσάμβρια- Μεσεμβρία- Nessebar», που επιμελήθηκε η συγγραφέας.  

Εκδήλωση για το Ευρωπαϊκό Έτος
Εθελοντισμού
Το ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας εθελοντής στους Special Olympics
Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 11:30 π.μ.
Το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποιεί εκδήλωση στο πλαίσιο του εορτασμού Των Αγίων Τριών Ιεραρχών με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού και τους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011.
Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, Βασίλης Κασιμάτης και Έλσα Πιτσάκη θα είναι οι κύριοι ομιλητές.
Η εκδήλωση που τιμά με την παρουσία της η Κήρυκας Εθελοντισμού των Αγώνων σοπράνο κ. Σόνια Θεοδωρίδου με τη συνοδεία του κουαρτέτου «Plaza Esnemble» στα "Τραγούδια του κόσμου",  θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας «Σπύρος Αρσένης» στην Κοζάνη

Επιμέλεια: Γρηγόρης Αρζόγλου
                   Θεανώ Περδίκη




Κίνηση πολιτισμού στην Αθήνα .... 02/01/2011

Το σχόλιο για τα τρομοκρατικά χτυπήματα και τις βόμβες «δια αλληλογραφίας», που μαύρισαν τις καρδιές μας χριστουγεννιάτικα, ας το κάνει ο φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος, έτσι όπως το διατύπωσε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη του στον Λευτέρη Βασιλόπουλο, τον περασμένο Ιούνιο.

«Όσο η κοινωνία μας δεν έχει κάποιο θετικό πρόταγμα, η έννοια της καταστροφής του υπάρχοντος θα παραμένει κυρίαρχη και γοητευτική για όλους, μικρούς και μεγάλους.

Έτσι ταυτιζόμαστε όλοι με τον καταστροφέα. Ωστόσο, μην ξεχνάμε ότι αν πετάξω μία πέτρα, την πετάω ακριβώς στο εσωτερικό μου κενό. Όσο η έρημος της ψυχής μεγαλώνει, η γέφυρά μας προς το χαμένο απόλυτο θα είναι αυτός ο μηδενισμός. Ο μηδενισμός θα εξακολουθεί να συγκινεί τις συνειδήσεις, εφόσον ο ψυχικός κόσμος έχει κενό.»



Οι νέες εκδόσεις

Μυθιστόρημα

«Ο γύρος του θανάτου» του Θωμά Κοροβίνη, εκδ. Άγρα

 Ποίηση

«Μαραθώνια και εθνικά» της Ελένης Αρβελέρ, εκδ. Έρμης

«Μοναξιά» της Κατερίνας Τρακάκη, εκδ. Αρμός



Νουβέλα

«Κωμωδία» του Αχιλλέα Κυριακίδη, εκδ. Πόλις

 Δοκίμιο

«Λόγος ερειπίων» του Φίλιππου Δρακονταειδή, εκδ. Γαβριηλίδης.

«Δομική Ανθρωπολογία» του Κλοντ Λεβί- Στρος, μτφρ. Θεόδωρος Παραδέλλης, εκδ. Κέδρος. 

Βιογραφία

«Μια νύχτα στην Ακρόπολη-Μνήμες από μια σπουδαία εποχή» του Λάκη Σάντα, επιμέλεια Γιώργος Μαστροδήμος, εκδ. Βιβλιόραμα.
«Τζόναθαν Σουίφτ- Ο βίος και η πολιτεία του» του Δημοσθένη Κορδοπάτη, εκδ. Μελάνι.

 «Οδύσσεια προς την ελευθερία» του Γιώργου Μπίζου, μτφρ. Ρίτα Κολαϊτη, εκδ. Καστανιώτη.

 «Ο μαγικός φανός-Αυτοβιογραφία» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, μτφρ. Γρηγόρης Κονδύλης, εκδ. Ποταμός.

 «Σαίξπηρ η βιογραφία» του Πήτερ Ακρόυντ, μτφ. Σπύρος Τσούγκος. Εκδ. Μικρή Άρκτος.

Μελέτη

«Θεόδωρος Τερζόπουλος- Από το προσωπικό στο παγκόσμιο» της Πηνελόπης Χατζηδημητρίου, εκδ. University Studio Press.






Οι «Εξόριστοι» του Τζέημς Τζόυς

    Ο σπουδαίος Ιρλανδός λογοτέχνης Τζέημς Τζόυς, έγραψε μόνο ένα θεατρικό έργο με τίτλο οι «Εξόριστοι» το 1914. Ο ίδιος περιγράφει το έργο ως «η γάτα και το ποντίκι σε τρεις πράξεις».

Μέσα από το αριστοτεχνικό του κείμενο δηλώνει και στην πράξη τον απεριόριστο θαυμασμό του για τον Ίψεν. Βαθιά επηρεασμένος από το τελευταίο έργο του κορυφαίου Νορβηγού θεατρικού συγγραφέα «Το ξύπνημα των νεκρών», ο Τζόυς γράφει τη συνέχεια, δηλαδή βολιδοσκοπεί την ύπαρξη μετά την ενοχή.

   Σ' αυτό το αινιγματικό έργο το κυρίαρχο θέμα είναι η εξορία. Άνθρωπος εξόριστος από άνθρωπο, άνθρωπος εξόριστος από την κοινωνία, άνδρας εξόριστος από γυναίκα, άνδρας εξόριστος από την εσωτερική του γαλήνη.

   Το έργο πραγματεύεται όμως και την ιδέα της «απόλυτης» ελευθερίας μέσα στις ανθρώπινες σχέσεις που πάντα απειλούνται από πάθη και επιθυμίες αλλά και την αμφιβολία που η απόλυτη ελευθερία συνεπάγεται...

   Η βασική πλοκή των Εξόριστων περιλαμβάνει δύο ερωτικά τρίγωνα: ένα μεταξύ του Ρίτσαρντ Ρούαν (συγγραφέα από το Δουβλίνο που επέστρεψε πρόσφατα από την αυτοεξορία του στη Ρώμη), της Βέρθας (συντρόφου του) και του φίλου του, Ρόμπερτ Χαντ (δημοσιογράφου)˙ και ένα δεύτερο μεταξύ του Ρούαν, του Χαντ και της εξαδέλφης του Βεατρίκης.

  Μέσα από τους «Εξόριστους» ο Τζέης Τζόυς υμνεί την ελευθερία, τόσο του πνεύματος όσο και του σώματος. Η πρώτη παρουσίαση του έργου έγινε το 1919, πέντε χρόνια μετά τη γραφή του, στο Μόναχο.

 Όταν ανέβηκε στο Λονδίνο το 1926 δεν είναι τυχαίο ότι προκάλεσε τον θαυμασμό του Τζορτζ Μπέρναντ Σω. Η πιο επιτυχημένη παραγωγή των Εξόριστων ήταν του Χάρολντ Πίντερ το 1970 στο Mermaid Theatre, όπου έλαβε διθυραμβικές κριτικές παγκοσμίως.

Μετάφραση:  Ρούλα Πατεράκη & Αντώνης Γαλέος
Σκηνοθεσία: Ρούλα Πατεράκη
Σκηνικά–Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Εικαστική Επιμέλεια: Νίκος Αναγνωστόπουλος
Σύμβουλος Κίνησης: Μπέτυ Δραμισιώτη
Σύνθεση Ήχων-Μουσική Επιμέλεια: Νέστωρ Κοψιδάς
Video: Μαρία Αθανασοπούλου
Μεταγραφή για πιάνο & ερμηνεία (Abend Stern από τον Tannhäuser του Wagner): Διονύσης Μαλλούχος

Ερμηνεύουν: Άκις Βλουτής, Γιάννης Παπαδόπουλος, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Τασία Σοφιανίδου, Ίρις Χατζηαντωνίου, και τα παιδιά Ηλίας Βλάχος και Χρήστος Λιώλης.



    Το κοινό ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο τρόπο και οι παραστάσεις του Σταύρου Ξαρχάκου στο Gazarte, παίρνουν συνεχώς παρατάσεις. Εξάλλου και μόνο αυτό το γεγονός, μέσα στην οικονομική κρίση, σημαίνει πολλά. Ο κόσμος επιλέγει συνειδητά και στηρίζει την ουσία.

Κάθε Κυριακή και Δευτέρα οι μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη, του Σταύρου Ξαρχάκου, που αναδεικνύουν το λόγο σπουδαίων ποιητών, χαρίζουν βραδιές ψυχαγωγίας και αποθεώνουν το ελληνικό τραγούδι.

Ποιος μπορεί να αρνηθεί, ότι αυτά τα τραγούδια που άντεξαν μέσα στο χρόνο, είναι ένα κομμάτι της συλλογικής μας μνήμης.

   Τώρα στο πλευρό του αγαπητού συνθέτη έρχονται δύο νέοι ερμηνευτές η Νατάσα Μποφίλιου, η οποία ξεχώρισε για το πάθος της και ο Γιάννης Χαρούλης, που κληρονόμησε από την Κρήτη ύφος και ήθος.

Μέρες παραστάσεων: 2 & 3 Ιανουαρίου, 9&10 Ιανουαρίου και 16 & 17 Ιανουαρίου.

Το Φεβρουάριο θα παρουσιασθεί νέος θεματικός κύκλος που θα αφορά την τέχνη της μουσικής επένδυσης στον κινηματογράφο.


Το «Cherry –Brandy» του Γιόζεφ Νατζ


    Ο χορογράφος Γιόζεφ Νατζ εμπνέεται από το «Κύκνειο Άσμα» του Άντον Τσέχωφ και παρουσιάζει το «Cherry –Brandy», που παντρεύει δημιουργικά το χορό και το λόγο. Η κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, φιλοξενεί τη νέα του παράσταση, από τις 6 έως τις 9 Ιανουαρίου.

Το κείμενο του Τσέχωφ επικεντρώνεται στο χρόνο, στο παρελθόν και στη μνήμη, ένας υπέργηρος κωμικός ηθοποιός βρίσκεται μόνος σε ένα ερημωμένο θέατρο. Η άδεια θεατρική σκηνή, με τα φαντάσματα της περασμένης ζωής, εμπνέουν το χορογράφο, που στοχεύει στην ουσία του κειμένου και όχι στην απλή αφήγηση της πλοκής.

Ο Γιόζεφ Νατζ συχνά επιλέγει κείμενα από το «παραδοσιακό» θέατρο, που το εύρος τους, του επιτρέπει να συνθέσει τις προσωπικές του εικόνες με άρμα το σύγχρονο χορό. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πολυβραβευμένος δημιουργός πιστεύει ότι ο χορός θα φτάσει κάποτε να καταλάβει όλο το χώρο της τέχνης, ακόμα και του λόγου, του βίντεο ή του σινεμά.

Μετά την παράσταση στις 7 Ιανουαρίου ο Γιόζεφ Νατζ, θα συζητήσει με το κοινό, ενώ την Κυριακή 9 Ιανουαρίου θα παραχωρήσει ένα masterclass, για επαγγελματίες χορευτές.



Νέες Ταινίες


*          «Το γράμμα που άλλαξε τη ζωή μου». Γαλλία, 2010. Σκηνοθεσία-σενάριο: Γιαν Σαμουέλ.
 *         «Solomon Kane».
Γαλλία/Τσεχία/Βρετανία, 2009. Σκηνοθεσία: Μάικλ Τζ. Μπάσετ.
*          «Lucky Luke»,
Γαλλία/Αργεντινή, 2009. Σκηνοθεσία-σενάριο: Τζέιμς Χαθ.

 *         «Κλέφτης Ψυχών». ΗΠΑ, 2010. Σκηνοθεσία- σενάριο: Γουές Κρέιβεν.





 Πανδαιμόνιο Χρωμάτων

Saturday January 29, 2011.Xippas Gallery Athens is pleased to announce the opening of a show with new works by André Butzer (born 1973, lives in Rangsdorf/Germany) and Thomas Winkler (born 1972, lives in Berlin/Germany). Η Xippas Gallery παρουσιάζει τα έργα δύο Γερμανών φίλων, του André Butzer  και του Thomas Winkler.

Οι δύο καλλιτέχνες γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στην Ακαδημία του Merz, τη δεκαετία του ΄90.  Ακολούθησαν όμως διαφορετικούς δρόμους μέχρι το 2003, όπου ίδρυσαν στο Βερολίνο έναν εκδοτικό οίκο με τίτλο «Verlag Heckler und Koch», ο οποίος δανείστηκε το όνομα του από την ομώνυμη βιομηχανία όπλων.

   Η γκαλερί «European Fine Art” είναι το καινούργιο  τους απόκτημα και οι ομαδικές εκθέσεις, που παρουσιάζονται εκεί, εξυπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο, το διάλογο μεταξύ των έργων, που είναι το ζητούμενο.          Είναι παράδοξο αλλά και πολύ ενδιαφέρον ότι οι φίλοι και συνεργάτες, εκθέτουν για πρώτη φορά μαζί, όχι στην γκαλερί τους αλλά στην Αθήνα.

   Ο André Butzer είναι πολύ γνωστός και τα έργα του κοσμούν ήδη τις μεγαλύτερες συλλογές σύγχρονης τέχνης. Αγαπά την εξπρεσιονιστική – αφαιρετική ζωγραφική και θαυμάζει απεριόριστα τον Σεζάν. Τα έντονα χρώματα και η αποφυγή της αναπαράστασης χαρακτηρίζουν το έργο του.
 Ο Thomas Winkler άφησε πίσω του μια αρκετά πετυχημένη καριέρα ως διαφημιστής και ξεκίνησε με τη φωτογραφία. Κατόπιν πέρασε στη ζωγραφική και φιλοτεχνούσε συγκεκριμένα «κάδρα» της ζωής του. Μέχρι να έρθει το σήμερα και να μην αναγνωρίζει πλέον τις «βιωματικές» αναφορές του.

Πιστοί και οι δύο στην αφηρημένη τέχνη φιλοδοξούν να δώσουν μια πιο ευρεία διάσταση από αυτήν που της προσέδωσε ο 20ός αιώνας.

Thomas Winkler, standing alone in the tradition of American and Californian concept art today (Michael Asher, John Baldessari, On Kawara) will present new abstract paintings alongside with large documentary photography and text combining layouts. Winkler and Butzer will for the first time show their works together and they are happy to officially end a far too big era in German art with this exhibition, namely the era of state-artist Gerhard Richter, who they now claim to replace on his number one spot by the help of the Greek audience. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 29 Ιανουαρίου 2011.


    Έφυγε από τη ζωή η τραγουδίστρια της soul Τίνα Μάρι σε ηλικία 54 ετών. Η Τίνα Μαρί συχνά συνεργαζόταν με τον θρύλο της funk, Ρικ Τζέιμς, με επιτυχίες όπως το Lovergirl και Fire and Desire. Τέσσερις φορές υποψήφια για τα βραβεία Grammy,η Μάρι ήταν μια από τις λίγες λευκές τραγουδίστριες που υπέγραψε με τη δισκογραφική εταιρεία Motown,  στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Στο εξώφυλλο του πρώτου της άλμπουμ με τίτλο «Wild and Peaceful» δεν εμφανιζόταν το πρόσωπο της, ανησυχώντας για την ανταπόκριση του κοινού. Γρήγορα όμως έγινε εξαιρετικά σεβαστή από το μαύρο κοινό.


Επιμέλεια: Αθηνά Καμπάκογλου



η κίνηση του πολιτισμού στη Βόρεια Ελλάδα

ΘΕΑΤΡΟ

Sex …deer? … έρωτες … ψέματα … κέρατα …"

Αν σας αρρωσταίνει το γεγονός ότι από τον Νοέμβριο γεμίζουν τα καταστήματα με Χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις, η χαρά των Χριστουγέννων σας αφήνει παγερά αδιάφορους και δεν ανοίγετε ούτε μια φορά την πόρτα σας στα παιδάκια που λένε τα κάλαντα, τότε, κάντε ένα δώρο στον γκρινιάρη καλικάντζαρο που κρύβεται μέσα σας κι ελάτε να δείτε το «Sex .. deer? … έρωτες …ψέματα .. κέρατα». Σας προειδοποιούμε όμως, ίσως ο Άγιος Βασίλης να μην είναι ποτέ ξανά ο ίδιος.

Μια μαύρη και σκοτεινή Χριστουγεννιάτικη κωμωδία.

Σκάνδαλο ξεσπάει στο Βόρειο Πόλο, όταν ένα από τα οκτώ ελάφια του Αη Βασίλη τον κατηγορεί για σεξουαλική κακοποίηση.

Καθώς όλα τα παγκόσμια media καταφθάνουν να καλύψουν το γεγονός, τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας που οδηγεί το έλκηθρο, καλούνται να μοιραστούν τις απόψεις τους για το θέμα. Κατηγορίες, φήμες, καυγάδες κι επιθέσεις πετάνε με ταχύτητα γύρω από το παιχνιδάδικο του Αη Βασίλη. Ποιο το παρασκήνιο πίσω από την ξαφνική δόξα του Rudolph? Έχει η κυρία Αγιοβασίλη σοβαρό πρόβλημα αλκοολισμού? Γιατί τα ελάφια δεν χορεύουν μπαλέτο? Είναι δυνατόν ο Άγιος Βασίλης να είναι ένοχος σεξουαλικής κακοποίησης? Θα ακυρωθούν τα Χριστούγεννα?

Μια φρικιαστική ιστορία διαφθοράς και διαστροφής αποκαλύπτεται, που εμπλέκει τους πάντες, από το μικρότερο ξωτικό μέχρι τον ίδιο τον μιαρό Άγιο.

Με την εξομολόγηση κάθε ελαφιού, η αλήθεια πίσω από τους σοκαριστικούς ισχυρισμούς, γίνετε όλο και πιο ξεκάθαρη, … αλλά κι όλο πιο σκοτεινή. Μπορεί να σωθεί το πνεύμα των Χριστουγέννων?

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Βαλσαμίδης
Σκηνικά – Κοστούμια: Κωνσταντία Δίγκα
Φωτισμοί: S.U.T.
Μουσική Επιμέλεια: S.U.T.
Σχεδιασμός Εντύπων: Full Battery

Παίζουν:
Στράτος Ανούδης, Δημήτρης Βαλσαμίδης, Θανάσης Δαμιανίδης, Ήρα Κατσούδα, Δήμος Μαμαλούδης, Δήμητρα Μιχαηλίδου, Ανδρέας Πασπάτης, Νίνα Φωτιάδου.

Μικρές θεατρικές ομάδες
Η χοροθεατρική παράσταση “Delirium Tremens” του Δημήτρη Τσιαπκίνη στο Κέντρο Θεατρικής Έρευνας (Γ. Κωνσταντινίδη 15 & Μάντεως Τειρεσία, περιοχή Δελφών & Παρασκευοπούλου) επιστρέφει έως τις 30 Δεκεμβρίου στις 21.15 η από την ομάδα χορού Ρήξη Οκλαδόν.
*   Ο ίδιος χώρος φιλοξενεί στη 1 και στις 2 Ιανουαρίου 2011 στις 21.15 τις δύο τελευταίες παραστάσεις του έργου “Ο Ντάννυ και η βαθιά γαλάζια θάλασσα” του Τζον Πάτρικ Στάνλεϊ. Η σκηνοθεσία είναι του Πέτρου Ζηβανού και η ιστορία αφορά την τυχαία συνάντηση ενός άντρα (Γιάννης Τσίκουλας) και μιας γυναίκας (Μάρα Τσικάρα) σε ένα ξεπεσμένο μπαρ, που ίσως μπορέσουν να ταξιδέψουν πια μαζί στη “βαθιά γαλάζια θάλασσα”.

«Χριστουγεννιάτικο δέντρο» του Βλαντιμίρ Ιβάνοβιτς Ρέμπικοφ σε σκηνοθεσία του Γρηγόρη Πυριαλάκου.
Στον χώρο τέχνης “SourLiΒooM” (Κλεισούρας 10, 2ος όροφος, στον πεζόδρομο πλησίον της Παναγίας Χαλκαίων) φιλοξενείται για άλλη μία παράσταση, στις 30/12 στις 19.00, το έργο , που είναι ένα μουσικοψυχολογικό δράμα, μια χριστουγεννιάτικη όπερα σε λιμπρέτο του S. Plaxin το οποίο βασίστηκε σε ιστορίες των Ντοστογιέφσκι, Άντερσεν και Χάουπτμαν .

“Τα 13 ρολόγια” του Τζέιμς Θέρμπερ από την ομάδα Ούγκα Κλάρα σε σκηνοθεσία
Δημήτρη Σακατζή
Στον “3ο Όροφο” (Καθολικών 4) η ομάδα Ούγκα Κλάρα δίνει μια τελευταία παράσταση για φέτος στις 30 Δεκεμβρίου στις 21.00 με το έργο του βραβευμένου αμερικανού συγγραφέα, ενώ, από το νέο έτος, θα το παρουσιάζει κάθε Πέμπτη. Είναι μια μουσικοθεατρική παράσταση που αγαπήθηκε και απευθύνεται σε κάθε ηλικία, μια περιπέτεια με κάστρα, δράκους και ξωτικά. Ερμηνεύουν ο σκηνοθέτης και μαζί του επί σκηνής πέντε μουσικοί.

*  Στον ίδιο χώρο συνεχίζονται και οι “Ιστορίες πείνας” των Ιγνάσιο Μοράλ - Μαργαρίτας Σάντσες μια σουρεαλιστική κωμωδία που μιλά για το μαρτύριο τριών γυναικών που βρίσκονται στα πρόθυρα νευροπεινασμένης κρίσης. Θα συνεχιστεί από την 1η Ιανουαρίου 2011 και κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.00. Σκηνοθετούν οι Ευανθία Σωφρονίδου και Πένυ Φυλακτάκη και παίζουν οι Νόπη Ράντη, Ελένη Πετροπούλου, Νατάσσα Αστρεινίδη, Δημήτρης Σακατζής. Κατά την περίοδο των εορτών το θέατρο θα μείνει κλειστό στις 31 Δεκεμβρίου.


Θεατρικός χώρος «Διόνυσος» στην Ορεστιάδα
Μετά πολλά χρόνια αγώνα, η Ορεστιάδα απέκτησε έναν χώρο δικό της, το Θέατρο «Διόνυσος», χάρη στη δωρεά του Δημήτρη Πενταφράγκα.


ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ


*          Έκθεση Zωγραφικής της Μαριάννας Βερέμη στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης (Βασ. Όλγας 162 & 25ης Μαρτίου)
Η εικαστικός Μαριάννα Βερέμη σπούδασε γραφικές τέχνες στη Σχολή Δοξιάδη στην Αθήνα και συνέχισε τις σπουδές της στο Chelsea School of Art στο Λονδίνο, στο Oxford Brookes University στην Οξφόρδη, στο Museum School στη Βοστόνη και στο Cambridge Center for Adult Education στη Μασαχουσέτη. Έχει πλούσια επαγγελματική δραστηριότητα ως γραφίστρια στον Τύπο και στη Διαφήμιση, έχει διδάξει ζωγραφική στη Σχολή Κωστέα-Γείτονα και έχει πραγματοποιήσεις ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Διάρκεια Έκθεσης: 29 Δεκεμβρίου 2010 – 31 Ιανουαρίου 2011
Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης – Βίλλα Μορντώχ Τηλ.: 2310 425531 Ημέρες και ώρες λειτουργίας

*          Δύο Εκθέσεις του Δημήτρη Κούκου:
Αναδρομική στην Κάζα Μπιάνκα (Βασ. Όλγας 180 & Σοφούλη) έως 31 Δεκεμβρίου 2010 και στην γκαλερί “Atrion” (Τσιμισκή 94) “Ανεικονικά τοπία” έως 15 Ιανουαρίου 2011 (στον κάτω χώρο της γκαλερί. Στον επάνω φιλοξενείται η ομαδική έκθεση ζωγραφικής “The Christmas Wishlist”.


ΜΟΥΣΙΚΗ

«Μαρινέλλα - Το μιούζικαλ» των Θανάση Παπαθανασίου & Μιχάλη Ρέππα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Εναρκτήρια παράσταση στις 5 Ιανουαρίου
Η παράσταση, που σκηνοθετεί ο Σταμάτης Φασουλής διατρέχει τις δεκαετίες από το '50 μέχρι σήμερα και αφηγείται την ιστορία τριών γυναικών. Οι δυο πρώτες είναι πρόσωπα φανταστικά και η τρίτη πραγματικό. Η πρώτη είναι η Ειρήνη (Ευαγγελία Μουμούρη) μια γυναίκα από την επαρχία, η δεύτερη η Μαρία (Τζένη Μπότση) μια Αθηναία και η τρίτη ένα κορίτσι από τη Θεσσαλονίκη που πήρε το όνομα Μαρινέλλα και έμελε να γίνει μύθος. Το ρόλο της Μαρινέλλας υποδύεται φυσικά η Μαρινέλλα και μια νεαρή ηθοποιός που κάνει την παιδική της ηλικία. Οι βασικοί αντρικοί ρόλοι παίζονται από τον Αντώνη Λουδάρο και το Λάμπη Λιβιεράτο και ο θίασος συμπληρώνεται από δώδεκα ακόμα ηθοποιούς και χορευτές. Τα σκηνικά είναι του Γιώργου Γαβαλά, τα κοστούμια της Ντένης Βαχλιώτη και οι χορογραφίες του Δημήτρη Παπάζογλου. Οι ενορχηστρώσεις είναι του Αλέξιου Πρίφτη, ο οποίος διευθύνει και την επταμελή ορχήστρα.

Μουσικές Παραμονή Πρωτοχρονιάς στους δρόμους της πόλης
Μία σειρά  πρωτοχρονιάτικων εκδηλώσεων με τίτλο «Γιορτάζουμε με την αγορά στο κέντρο της πόλης» διοργανώνει η αντιδημαρχία Πολιτισμού, την παραμονή των Πρωτοχρονιάς, σε κεντρικά σημεία της πόλης, οδός Π.Π. Γερμανού με Π. Μελά και Πλατεία Αριστοτέλους, θέση ρολόι.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με το τμήμα Μουσικής Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης και το Α` Δημοτικό Διαμέρισμα και θα ξεκινήσουν στις 12 το μεσημέρι.
Στην διασταύρωση Τσιμισκή με Αριστοτέλους (θέση ρολόι):
-Συγκρότημα Παραδοσιακής Μουσικής Δήμου Θεσσαλονίκης       
- Life Support
- No NAME band
Στη διασταύρωση Π.Πατρών Γερμανού και Παύλου Μελά:
- Papas family band                         
- Jazz trio
Στις εκδηλώσεις θα συμμετέχει και η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Επιμέλεια: Γρηγόρης Αρζόγλου - Θεανώ Περδίκη




"Διάδρομος Απογείωσης" στο Εθνικό Θέατρο

Με μία νέα πρωτοβουλία ανοίγει δυναμικά το 2011 για το Εθνικό θέατρο, καθώς τέσσερις νεανικές θεατρικές ομάδες ετοιμάζονται να απογειωθούν στον «Διάδρομο Απογείωσης» του από τις 7 έως τις 28 Ιανουαρίου, παρουσιάζοντας την πρώτη εκδοχή της νέας τους σκηνικής πρότασης σε μορφή «work in progress». Πρόκειται δηλαδή, για μία αντισυμβατική συνάντηση ηθοποιών και κοινού σε ένα έργο εν εξελίξει, όπου κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί και τι να περιμένει.    περισσότερα

Λονδίνο: Θεατρική παράσταση για θεατές με ...πυτζάμες και παντόφλες

Με τον πιο εύγλωττο τίτλο, η θεατρική παράσταση "Νανούρισμα", που θα ανέβει σε σκηνή του Λονδίνου τον επόμενο χρόνο, υπόσχεται να αποκοιμίσει το κοινό.Η θεατρική ομάδα Duckie, η οποία το 2004 τιμήθηκε με βραβείο Olivier για την παράσταση "C'est Barbican," θα χρεώνει 42 στερλίνες για ένα κρεβάτι, ένα τηλεφώνημα αφύπνισης, ντους και πρωϊνό το επόμενο πρωί και φυσικά για την παράσταση. περισσότερα


"Yugo - μανία"

Έγινε παγκοσμίως γνωστό ως… "ανέκδοτο" της αυτοκινητοβιομηχανίας παρά τις πολλές πωλήσεις του. Αποτέλεσε σύμβολο της πρώην, ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, συνέδεσε το όνομά του με πολιτικά γεγονότα και παρέμεινε, στην πάροδο του χρόνου, γοητευτικό: το αυτοκίνητο «Γιούγκο» (Yugo), που όμοιό του δεν υπήρξε στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, όχι μόνο βγήκε εκτός των συνόρων, την εποχή της πάλαι ποτέ κραταιάς Γιουγκοσλαβίας, αλλά κατάφερε να περάσει τον Ατλαντικό και να "κατακτήσει" την αγορά των ΗΠΑ. 
Την ιστορία του Yugo στις ΗΠΑ μεταφέρει στο βιβλίο του, "Yugo - Η άνοδος και η πτώση του χειρότερου αυτοκινήτου στην ιστορία", ο σερβικής καταγωγής Αμερικανός, βοηθός καθηγητής Ιστορίας στο κολέγιο Μπριτζγουότερ, Τζέισον Βούιτς, ο οποίος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μας εκμυστηρεύεται ότι, τελικά το Yugo δεν ήταν το χειρότερο αυτοκίνητο στην ιστορία!
Για να είμαι ειλικρινής, δεν πιστεύω ότι, το Yugo ήταν το χειρότερο αμάξι στην ιστορία. Για μένα, ξεκάθαρα δεν ήταν. 
Η αμερικανική αγορά είναι η πιο απαιτητική αγορά αυτοκινήτου, σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάθε κατασκευαστής που πουλά αυτοκίνητα σ' αυτή την αγορά πρέπει να εκπληρώνει πολύ υψηλά πρότυπα σε σχέση με τις εκπομπές ρύπων και άλλα πρότυπα ασφαλείας", υπογράμμισε ο κ. Βούιτς. περισσότερα

Στέλλα Γκρέκα: Ένας θρύλος των 78 στροφών

Από την Αμερική έρχονται οι ρομαντικές αναμνήσεις μιας μεγάλης ντίβας του ελαφρού τραγουδιού της μεταπολεμικής Αθήνας. 
Η Στέλλα Γκρέκα, που μεσουράνησε στην ελληνική δισκογραφία μετά τον πόλεμο, μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη το 1947, αφήνοντας πίσω της μια πολύ σύντομη, αλλά συνταρακτική καριέρα. 
Σήμερα, έπειτα από πολλά χρόνια, "λύνει" τη σιωπή της και παρουσιάζει μερικές άγνωστες πτυχές της ζωής της σε συνέντευξη, που παραχώρησε στον Κώστα Παπά, για το περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, "Ελληνική Διασπορά". Αθήνα του 1945, η μεταπολεμική Αθήνα του τότε. 
Η Αθήνα του Εμφυλίου. Από το ρομαντισμό του Μεσοπολέμου στη μεταπολεμική δίνη της ανασυγκρότησης, από τα μουσικά θέατρα και τις σκηνές της αθηναϊκής επιθεώρησης στις πρώτες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, από τους δίσκους των 78 στροφών στα στούντιο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και από τη "Μάντρα" του Αττίκ στα κοσμοπολίτικα κέντρα πολυτελείας, όπου τις ρομαντικές αθηναϊκές καντάδες, τα ταγκό και τα βαλς διαδέχονται τα φοξ, η ρούμπα και η σάμπα. περισσότερα


Αποδομώντας τα περιοδικά

ΔΥΟ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟ ΝΕΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΟΥ ΜΑΟΥΡΙΤΣΙΟ ΚΑΤΕΛΑΝ, TOILET PAPER, ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΕΣΤΕ

Ένας άντρας με στολή μοναχής κάνει χρήση ναρκωτικών. Ενα πρόσωπο χωρίς μύτη. Κοντινό σε ένα αιματοβαμμένο χέρι που κραδαίνει ένα σφυρί. Το πρώτο τεύχος του Toilet Paper δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα ακόμη ελαφρύ, ιλουστρασιόν ανάγνωσμα για να ξεφυλλίσεις στο κρεβάτι. Και πώς θα μπορούσε να είναι, από τη στιγμή που φέρει την υπογραφή του Μαουρίτσιο Κατελάν. Ο προβοκάτορας εικαστικός, αξιοποιώντας την πρότερη εμπειρία του από την καλτ έκδοση Permanent Flood, έδωσε στο τελευταίο πνευματικό παιδί του έναν τίτλο που παραπέμπει άμεσα στην εφήμερη φύση των περιοδικών αφού, όπως έχει δηλώσει, «αργά ή γρήγορα, όλα καταλήγουν στην τουαλέτα». Οι φωτογραφίες είναι του Πιερπάολο Φεράρι, συνεργάτη του W και του L’ Uomo Vogue. Το Toilet Paper έχει χρηματοδοτηθεί από το Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ του Δάκη Ιωάννου, που παρουσίασε το πιλοτικό τεύχος τον περασμένο Ιούνιο στον καινούργιο εκθεσιακό χώρο του, τα Σφαγεία Υδρας, παράλληλα με το νέο έργο του Μαουρίτσιο Κατελάν, WE. Από τις αρχές Δεκεμβρίου διατίθεται στο ΜοΜΑ και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Λος Αντζελες.


Θα το βρείτε στο Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ, Φιλελλήνων 11 και Εμ. Παππά, Νέα Ιωνία, τηλ. 210-27.58.490.


Κρατούμενοι εκθέτουν έργα τους στον Πειραιά
Την έκθεση «Από τον Όμηρο στον Καββαδία» παρουσιάζουν η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά και το Σχολείο Δεύτερης ευκαιρίας των φυλακών Κορυδαλλού. 
Τα έργα εμπνεύστηκαν σαράντα δυο κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού και παρουσιάζουν τους Έλληνες ποιητές μέσα από τα μάτια τους. 
Οι δημιουργοί παρά τον εγκλεισμό και την απομόνωση φιλοτέχνησαν με δημιουργικότητα και ευαισθησία την σειρά έργων τέχνης και «μεταμόρφωσαν» τη φυλακή σε ζωντανό πυρήνα καλλιτεχνικής έκφρασης.




Θέατρο

«Η γυνή να φοβήται τον άνδρα»

Το έργο του Γιώργου Τζαβέλλα, «Η γυνή να φοβήται τον άνδρα», είναι μια από τις πιο επιτυχημένες ταινίες στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, με πλήθος αναφορών στη ζωή και στα προβλήματα της μικροαστικής τάξης στις αρχές της δεκαετίας του εξήντα. Αυτό το χειμώνα ζωντανεύει στο Θέατρο Κιβωτός με τον Γιάννη Μπέζο και τη Ναταλία Τσαλίκη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Η ιστορία κινείται γύρω από ένα ζευγάρι που συζεί χωρίς γάμο για πολλά χρόνια και ο άνδρας παίζει τον κυρίαρχο ρόλο στη σχέση. Μόλις όμως παντρεύονται, οι σχέσεις εξουσίας ανατρέπονται και η γυναίκα διεκδικεί ισότιμο ή μάλλον κυρίαρχο ρόλο, ανταποκρινόμενη στο πρότυπο της παντρεμένης γυναίκας που διαχειρίζεται το "νοικοκυριό" και τις κοινωνικές του σχέσεις. Η ανατροπή αυτή είναι όμως πολύ απότομη, για να γίνει εύκολα αποδεκτή από το σύζυγό της, και μέσα σε λίγες ώρες μετά το γάμο καταλήγουν στο διαζύγιο.

Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Γιάννης Μπέζος, Ναταλία Τσαλίκη, Παύλος Ορκόπουλος, Φαίδρα Δρούκα, Γιώργος Ψυχογιός, Γιάννης Στόλλας, Βαλέρια Κουρούπη, Άγγελος Μπούρας, Γιάννα Παπαγεωργίου, Δημήτρης Κανέλλος, Ελένη Σιδερά, Λήδα Καπνά

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας
Μουσική: Δήμητρα Γαλάνη
Στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Δάφνη Σταυροπούλου

Κινηματογράφος

Οι ταινίες της εβδομάδας

* «Η επεισοδιακή επιστροφή της Ταμάρα Ντρου». Κομεντί που εξελίσσεται σε δράμα, σκηνοθεσία του Στίβεν Φρίαρς.

* «Ζητείται Ψεύτης». Κωμωδία, επεξεργασμένη διασκευή της ομώνυμης ταινίας του 1961, σε σκηνοθεσία του Ιεροκλή Μιχαηλίδη.

* «Ο Θαυματοποιός». Κινούμενο σχέδιο σε σκηνοθεσία του Σιλβέν Σομέ.

* «Γονείς της συμφοράς». Οικογενειακή κομεντί (γ΄μέρος) σε σκηνοθεσία του Πολ Βάις.

* «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ». Τρισδιάστατη, οικογενειακή κωμωδία σε σκηνοθεσία του Ρομ Λέτερμαν.

* «Ο κόσμος είναι μεγάλος και η σωτηρία της ψυχής βρίσκεται στη γωνία». Κοινωνικό δράμα σε σκηνοθεσία του Στέφαν Κομαντάρεφ.

* «Καλά Χριστούγεννα, κύριε Λόρενς». Επανακυκλοφορία (1983) σε σκηνοθεσία του Ναγκίσα Οσίμα.



Εικαστικά

Βάσω Κατράκη- Πνοή στην Πέτρα

Η έκθεση Βάσω Κατράκη – Πνοή στην πέτρα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά έργα όλων των περιόδων της μεγάλης Ελληνίδας χαράκτριας − από τις σημαντικότερες εκπροσώπους του εικοστού αιώνα στο ευρύτερο φάσμα της ελληνικής καλλιτεχνικής έκφρασης, με διεθνή αναγνώριση.

Η έκθεση διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών-Μουσείο Βάσως Κατράκη στο Αιτωλικό, από το οποίο προέρχεται ο δανεισμός των περισσότερων έργων.

Την επιλογή τους καθόρισαν δύο βασικοί άξονες: ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας του έργου της και η ‘συνάφεια’ της χαρακτικής της Βάσως Κατράκη στην πέτρα με τα γλυπτά έργα της Κυκλαδικής τέχνης του προϊστορικού Αιγαίου και ταυτόχρονα, η επιθυμία να δοθεί μια όσον το δυνατόν πληρέστερη εικόνα της συνολικής δημιουργίας της.
Στην έκθεση παρουσιάζονται ξυλογραφίες και χαρακτικά σε πέτρα, σχέδια, πέτρινες μήτρες, ζωγραφισμένα βότσαλα, φωτογραφίες, καθώς και υλικό τεκμηρίωσης. Την παρουσίαση διαφωτίζουν, περαιτέρω, τα κείμενα του καταλόγου τα οποία προσεγγίζουν από διάφορες οπτικές το έργο της χαράκτριας, ώστε να προκύψει μια γλαφυρή της ψυχοσύνθεσης της δημιουργού και της δύναμης της τέχνης της.

Οι μύθοι της Κατράκη αναφέρονται σε πανανθρώπινες και διαχρονικές αξίες, οι εικόνες της καθηλώνουν, κατατείνοντας προς ένα ιδεόγραμμα που παραπέμπει στην ουσία του νοήματός τους.
Μέσα από τις διαφορετικές εκδοχές του κάθε θέματος, παρακολουθούμε τις σκέψεις και τους στόχους, το αισθητικό ιδανικό της, το πέρασμα σε φόρμες εντονότερης συναισθηματικής φόρτισης. Από τα πρώτα σπουδαστικά της έργα μέχρι τις μετέπειτα μνημειακές της προτάσεις, η πρόσληψη και η απόδοση της ανθρώπινης μορφής είναι η κυρίαρχη αισθητική-θεματική επιλογή της δουλειάς της στην οποία η ενδελεχής μελέτη και ο διάλογος με την ελληνική τέχνη –από την προϊστορία μέχρι τις λαϊκές-παραδοσιακές εκφάνσεις της– παίζουν πρωταρχικό ρόλο.

Οι αναγωγές και οι αντιστοιχίες με τις μορφές των κυκλαδικών ειδωλίων είναι κάτι περισσότερο από ισχυρές – η μελέτη και το ενδιαφέρον της για την κυκλαδική τέχνη, ως σταθερά σημεία αναφοράς και έμπνευσης παραμένουν αμείωτα καθόλη τη δημιουργική της πορεία. Στις επιμηκυσμένες, αρχετυπικές μορφές των συνθέσεών της, με την αφαίρεση και τη βαθιά επεξεργασμένη απλοποίηση της φόρμας τους, η Κατράκη προάγει το ίδιο όραμα, πλάθει ένα σύμπαν εικόνων, καταθέτει μια στάση ζωής και μια κοινωνική διαμαρτυρία, εμβαθύνει στον πυρήνα της ύπαρξης, επικεντρώνεται στo πεπρωμένο του ανθρώπου, εξισορροπώντας απόλυτα το πάθος και την ανάτασή του μέσα από την υποβλητική αντίθεση του άσπρου-μαύρου.

Και δίπλα στην τέχνη της χαρακτικής, σε άμεση αλληλεξάρτηση μ’ αυτήν, η ζωή της· το Αιτωλικό και η λιμνοθάλασσα· ο Πόλεμος, η Κατοχή και η Αντίσταση· οι ανατάσεις, οι προσδοκίες και οι διαψεύσεις − καταβολές και βιώματα που καθορίζουν κάθε προσπάθεια ερμηνευτικής προσέγγισης και ανάλυσης της χαρακτικής της.
H Κατράκη θα αφοσιωθεί στην τέχνη της, την τέχνη της χαρακτικής που, με την αλήθεια, την τόλμη και την ποιητική της, τις ηθικές αξίες, το ανθρωπιστικό-οικουμενικό περιεχόμενο και την αδιαπραγμάτευτη άποψή της, συναντά και επικοινωνεί με τον αποδέκτη της, επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα και τη σημασία της προσφοράς της.

Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός Τέχνης
Μαρία Δ. Τόλη, Επιμελήτρια, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης


Χορός


Ο «Καρυοθραύστης» στο Μέγαρο Μουσικής

Τα λαμπερά αστέρια του Θεάτρου Μπολσόι της Ρωσίας, αλλά και οι χορευτές της ομώνυμης Ακαδημίας, δημιουργούν ένα υπέροχο χριστουγεννιάτικο σκηνικό, παρουσιάζοντας τον «Καρυοθραύστη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

* Τα Μπαλέτα Μπολσόι κλείνουν φέτος 237 χρόνια λειτουργίας και μέσα στην πολύχρονη πορεία τους στην τέχνη, κατόρθωσαν να κερδίσουν τον παγκόσμιο θαυμασμό, παρουσιάζοντας τα κλασικά αριστουργήματα με απαράμιλλη τεχνική και λυρισμό.

Μέσα από το φυτώριο της σχολής ξεπήδησαν τα μεγαλύτερα ονόματα της χορευτικής τέχνης, δημιουργώντας μια «αλυσίδα» γενεών, αφιερωμένη στην υψηλή τέχνη. Σήμερα πρόεδρος της Ακαδημίας είναι η πρίμα μπαλαρίνα και δασκάλα Μαρίνα Λεόνοβα, μαθήτρια της Σοφίας Γκολόβνικα.

Το δημοφιλές μπαλέτο σε δυο πράξεις παρουσιάζεται στην κλασική χορογραφία του Βασίλι Βαϊνόνεν, τη μουσική υπογράφει ο Τσαϊκόφσκι, το λιμπρέτο ο Marius Petipa, τα σκηνικά φιλοτέχνησαν η Άννα και ο Ανατόλι Νέζνιε.

Παραστάσεις ανήμερα των Χριστουγέννων, αλλά και στις 26, 27,28 και 29 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.


Απώλειες


Έφυγε η μεγάλη ελληνίστρια

Πέθανε στα 97 της η ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγί, η οποία αφιέρωσε όλη της τη ζωή στη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών. Υπερασπίστηκε με σθένος τις ιδέες της και θεωρούσε ότι η κρίση του ευρωπαϊκού πολιτισμού μπορεί να ξεπερασθεί, μέσα από τον πνευματικό ορίζοντα των Ελλήνων.

H Ζακλίν ντε Ρομιγί γεννήθηκε στη Σαρτρ στις 26 Μαρτίου του 1913. Δίδαξε ως καθηγήτρια της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στα πανεπιστήμια της Λιλ (1949-1957), της Σορβόνης (1957-1973) και στο Collège de France (1973-1984).
Όντας η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στο Collège de France, η Ζακλίν ντε Ρομιγί υπήρξε και η πρώτη γυναίκα μέλος της Académie des inscriptions et belles-lettres (1975), στην οποία και προήδρευσε κατά το έτος 1987. Υπήρξε μέλος της Ακαδημίας της Δανίας, της Βρετανικής Ακαδημίας, των Ακαδημιών της Βιέννης, των Αθηνών, της Νάπολης, του Τορίνο, των Κάτω Χωρών, της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών κ.ά. Ήταν δόκτωρ honoris causa των πανεπιστημίων της Οξφόρδης, των Αθηνών, του Δουβλίνου, του Μόντρεαλ και του Γέιλ.
Το 1995 της δόθηκε η ελληνική υπηκοότητα και το 2001 ανακηρύχθηκε πρέσβειρα του Ελληνισμού.
Είχε τιμηθεί με το βραβείο Ambatiélos de l’ Académie des inscriptions et belles-lettres (1948), το βραβείο Croiset de l’Institut de France (1969), το βραβείο Langlois de l’Académie francaise (1974), το Grand Prix d’Académie της Académie francaise (1984), το βραβείο Ωνάσης (Αθήνα, 1995).
Στις 24 Νοεμβρίου του 1988 εξελέγη μέλος της Académie francaise στη θέση του Αντρέ Ρουσέν.
Μεταφράστρια των Ελλήνων κλασικών στα γαλλικά, δημοσίευσε πλήθος μελετών για την αρχαία ελληνική γραμματεία και ιστορία.

Αντίο στην Τασσώ Καββαδία

Η Τασσώ Καββαδία, η διασημότερη ''κακιά'' του ελληνικού κινηματογράφου, έφυγε από την ζωή σε ηλικία 91 χρόνων.
Στο θέατρο, πάντως, έπαιξε ρόλους που κάλυπταν όλο το ρεπερτόριο, με μοναδική εξαίρεση την αρχαία τραγωδία. Σπούδασε πιάνο στην Αθήνα, ζωγραφική και διακόσμηση στο Παρίσι, σκηνογραφία και ενδυματολογία κοντά στο Γιάννη Τσαρούχη και υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης κοντά στον Κάρολο Κούν.
Από το 1954 ως το 1967 εργάστηκε στο ραδιόφωνο ως δημιουργός και εκτελέστρια. Από το 1955 ως το 1969 εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά ως συντάκτρια του ελεύθερου και καλλιτεχνικού ρεπορτάζ. Επίσης, ασχολήθηκε με λογοτεχνικές και άλλες μεταφράσεις.
Έχει συμμετάσχει από το 1954 σε ελληνικές και ξένες παραστάσεις και έργα στο θέατρο και τον κινηματογράφο, ενώ έχει εμφανιστεί και στην τηλεόραση.

Κινηματογραφικές εμφανίσεις:

Κυριακάτικο ξύπνημα (1954), Στέλλα (1955), Ερόικα (1960), Φαίδρα» (1962), Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα (1965), Στεφανία, Όλγα αγάπη μου (1968), Πολύ αργά για δάκρυα (1968), Η κραυγή μιας αθώας (1969), Ξύπνα, Βασίλη! (1969), Φρενίτις (1971), Αναζήτησις (1972), Δονούσα (1992), Προς την ελευθερία (1996), Χαμένες νύχτες (1997), Παταγονία (1998), Θηλυκή εταιρεία (1999) κ.ά.

Επιμέλεια: Αθηνά Καμπάκογλου




ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ: ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ........  ΜΕ ΤΟ ΜΑΡΙΟ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ

Συμπαραγωγή: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης / Show What
Ασυμβίβαστος και πρωτοπόρος, εχθρός της σοβαροφάνειας και των παγιωμένων αντιλήψεων, λάτρης της "νεότητας" και της συνεχούς αμφισβήτησης και με όπλο του την ελληνική αλλά και οικουμενική παιδεία, ο Μάνος Χατζιδάκις συνέδεσε τη λόγια με τη λαϊκή μουσική, δημιουργώντας έτσι ένα "νέο" ήχο, ένα "νέο" τραγούδι, που έχει τις ρίζες του τόσο στην Ανατολή όσο και στη Δύση.

Ένας άλλος Έλληνας του κόσμου, με τη δική του ελληνική αλλά και οικουμενική παιδεία, ο Μάριος Φραγκούλης, παρουσιάζει γνωστά και άγνωστα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι. Όλους εκείνους τους "δροσερούς καρπούς του θέρους" που δημιούργησε και μας άφησε ως ζώσα πολιτιστική κληρονομιά ο "Λαχειοπώλης τ’ Ουρανού".

Το Μάριο Φραγκούλη θα συνοδεύσει το Μουσικό Σύνολο "Μάνος Χατζιδάκις", ένα μουσικό σχήμα που έχει σαν κύριο στόχο του τη διάδοση του έργου του Έλληνα συνθέτη σ΄ ολόκληρο τον κόσμο. Το 1995, μετά το θάνατό του Μάνου Χατζιδάκι, το Σύνολο πήρε τιμητικά το όνομά του και συνέχισε με σεβασμό να παρουσιάζει το έργο του ιδρυτή του σε επιλεγμένους χώρους, με τις αυθεντικές ενορχηστρώσεις ή ενορχηστρώσεις των τραγουδιών του αναγνωρισμένες από τον ίδιο.
Μάριος Φραγκούλης: τραγούδι, Μουσικό Σύνολο "Μάνος Χατζιδάκις"
Κυριακή 26, Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 9 μ.μ.


ΘΕΑΤΡΟ στη Βόρεια Ελλάδα


«Ερωτικό συμπόσιο», «Η Γκρέτα Γκάρμπο ήρθε στην πόλη μας»και «Μικρός πρίγκιπας» στο «Αμαλία»
H Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» ετοίμασε ένα ειδικό πρόγραμμα παραστάσεων για τις γιορτές των Χριστουγέννων, με τρία έργα που θα εναλλάσσονται στη σκηνή του θεάτρου «Αμαλία» από τις 23 Δεκεμβρίου έως τις 16 Ιανουαρίου.

* Tην Πέμπτη 23/12 κάνει πρεμιέρα το «Ερωτικό συμπόσιο», μία πρωτότυπη μουσική παράσταση με θέμα την ερωτική συμπεριφορά. Το «σενάριο» και τη μετάφραση υπογράφει ο Νίκος Χουρμουζιάδης. Περιλαμβάνει αρχαία ελληνικά ερωτικά επιγράμματα (από την Παλατινή Ανθολογία), καθώς και τραγούδια από παραστάσεις έργων του Σαίξπηρ που αναφέρονται στην ευφορία και τη μελαγχολία του έρωτα. Μουσική επεξεργασία και ζωντανή εκτέλεση Κώστα Βόμβολου, Κινησιολογική επιμέλεια Στέλλα Μιχαηλίδου, εικαστική επιμέλεια Απόστολος Βέττας και την Ιωάννα Μανωλεδάκη, ενώ η σκηνοθεσία είναι συλλογική.
Παίζουν, τραγουδούν και χορεύουν οι ηθοποιοί: Κυριάκος Δανιηλίδης, Αθηνά Ευσταθίου, Νίκος Κουμαριάς, Άννα Κυριακίδου, Μένη Κυριάκογλου, Νίκος Λύτρας, Στάθης Μαυρόπουλος, Μάριος Μεβουλιώτης, Στέλλα Μιχαηλίδου, Δημήτρης Ναζίρης, Νανά Παπαγαβριήλ, Μαριέττα Σπηλιοπούλου, Έφη Σταμούλη και Μαρίτα Τσαλκιτζόγλου.
-Θα δοθούν συνολικά πέντε παραστάσεις: 23, 29 και 30 Δεκεμβρίου, 15 και 16 Ιανουαρίου.

* Βραδινός «Μικρός πρίγκιπας»
Παραμονή και ανήμερα των Φώτων θα δοθούν δύο έκτακτες βραδινές παραστάσεις (στις 9 μ.μ.) του «Μικρού Πρίγκιπα». Το αθάνατο έργο του Σαιντ-Εξυπερί, που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, θα συνεχίσει και τις κυριακάτικες πρωινές παραστάσεις του.

* Το εορταστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τέλος τη φετινή επιτυχία του θιάσου, το έργο
«Η Γκρέτα Γκάρμπο ήρθε στην πόλη μας» του Φρανκ Μακ Γκίνες, που θα παίζεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στις 9 μ.μ., και κάθε Κυριακή, στις 7 μ.μ., με εξαίρεση την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οπότε το θέατρο αργεί. (Παραστάσεις: 25-26 Δεκεμβρίου, 1-2, 7-8-9, 14-15-16 Ιανουαρίου).

* Το «Μπερλίν Αλεξάντερπλατς» του Άλφρεντ Ντόμπλιν σε διασκευή και σκηνοθεσία του Θωμά Βελισσάρη στο χώρο της «Ακτίς Αελίου» (Χριστοπούλου 12 & Ιασωνίδου) Η πρεμιέρα προγραμματίστηκε για τις 26/12 στις 9 μ.μ και οι παραστάσεις θα συνεχίζονται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή την ίδια ώρα. Στο ζοφερό κλίμα του Βερολίνου του Μεσοπολέμου βρήκε πολλές αντιστοιχίες με τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα ο σκηνοθέτης Θωμάς Βελισσάρης και αποφάσισε να διασκευάσει το κλασικό πλέον μυθιστόρημα "Μπερλίν Αλεξάντερπλατς", που θεωρείται ένα από τα καλύτερα που έχουν γραφεί. Πολυπρόσωπο και δαιδαλώδες έργο, που ευτύχησε στην τηλεοπτική μεταφορά του από τον Ράινερ Μαρία Φασμπίντερ.

* Ο Διογένης Δασκάλου «Άδειος Βασίλης»
Σε ρόλο «Αδειου Βασίλη» ο Διογένης Δασκάλου, συντροφιά με τα ιπτάμενα ταρανδάκια του «Monie & Monie Conniente», εύχεται «χαρούμενα φτωχούγεννα» και «χρυσή φτωχοχρονιά» στις παραστάσεις που θα δώσει στις 24 και 25 Δεκεμβρίου και στις 30 και 31 Ιανουαρίου στην Αποθήκη του «Μύλου». Ο δημοφιλής καλλιτέχνης μέσα από σατιρικά κείμενα σχολιάζει την επικαιρότητα και προσπαθεί να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως ποιος άρπαξε το μήλο από του γουρουνιού το στόμα, γιατί μαλώνουμε με τη γαλοπούλα, ποιος θα πρωτοφάει τα κάστανα, ποιος έκλεψε τα δώρα και σε ποιον θα πέσει το φλουρί της περαίωσης.

* Ο «Aladdin on Ice» στη Θεσσαλονίκη
Στην παράσταση που ζωντανεύει από χθες έως τις 27 Δεκεμβρίου στο Paok Sports Arena, τριάντα αστέρια του καλλιτεχνικού πατινάζ βρίσκονται στους δρόμους και στα πολύχρωμα παζάρια της Ανατολής και διηγούνται τις περιπέτειες του φτωχού Αλαντίν, που προσπαθεί να κερδίσει την αγάπη και την εύνοια της πριγκίπισσας Sharida. Καλλιτεχνικός διευθυντής: Mark Forno , Χορογράφος: Jamie Isley, Κοστούμια: Roberto Rosella, Μουσικές διασκευές: Ruud Mulder. Ο «Aladdin on Ice» οδηγεί ολόκληρη την οικογένεια σε ένα αξέχαστο ταξίδι σε μια μακρινή, εξωτική χώρα. Η παράσταση θα φιλοξενηθεί και στη Λάρισα (29/12-2/1/2011), την Πάτρα (5-9/1/2011), το Ηράκλειο (12-16/1) και την Ξάνθη (20-23/1). Παραστάσεις σήμερα και αύριο στις 8 μ.μ., 24/12 στις 4 μ.μ., 25/12 στις 4 & στις 8 μ.μ., 26/12 στις 12 το μεσημέρι, στις 4 & στις 8 μ.μ. και 27/12 στις 6 μ.μ.
* Κότσιρας - Μπάσης στο Christmas Magic City εντός ΔΕΘ
Ανήμερα των Χριστουγέννων μετά τις 18.00 μπορούν όλοι να ακούσουν τα καλάντα από τον Γιάννη Κότσιρα και τον Δημήτρη Μπάση, ενώ οι ήχοι της Χάλκινης Κομπανίας θα αντηχήσουν στις 24, 26, 27, 29 και 30 Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι με πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης μέχρι την Κυριακή 2 Ιανουαρίου, όσοι επισκέπτονται το Christmas Magic City Thessaloniki, έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν δωρεάν προς το Ιστορικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, με καθημερινά δρομολόγια από τις 11 το πρωί ώς τις 7.30 το βράδυ, με αφετηρία την εμπορική πύλη εντός του Εκθεσιακού Κέντρου (Εγνατία Οδός) και κατάληξη τη συμβολή των οδών Ερμού - Κομνηνών και αντίστροφα


Επιμέλεια: Γρηγόρης Αρζόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια :