Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Χου Ζιντάο: Θα πρέπει να γίνουν ακόμη «πολλά» στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο Πρόεδρος της Κίνας, Χου Ζιντάο, προέβη σε σπάνια δήλωση την Τετάρτη κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, παραδεχόμενος ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμη «πολλά» στη χώρα του σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ακτιβιστές και μέλη του ................
....................
Κογκρέσου έχουν εκφράσει διαμαρτυρίες για το μητρώο της Κίνας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 
Πάντως κατά τη συνέντευξη Τύπου οι κύριοι Ομπάμα και Χου, τόνισαν την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, παρά το γεγονός ότι, όπως αναγνώρισαν, υπάρχουν διαφορές σε θέματα εμπορίου, νομισματικών ισοτιμιών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αργότερα ο Πρόεδρος Ομπάμα παρέθεσε επίσημο δείπνο στο Λευκό Οίκο προς τιμήν του Προέδρου της Κίνας, με προσκεκλημένους ηθοποιούς, πολιτικούς και άλλες διασημότητες των ΗΠΑ. 
Ο κ. Ομπάμα τόνισε ότι τα δύο κράτη μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη αν συνεργαστούν. Ωστόσο επεσήμανε, ότι η Κίνα θα πρέπει να καταβάλλει προσπάθειες για την ανατίμηση του νομίσματος της ώστε να βελτιωθεί το τεράστιο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου των δύο χωρών. 
 Επίσης ο Αμερικανός Πρόεδρος κράτησε ξεκάθαρη στάση στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζητώντας απ’ την Κίνα να σεβαστεί τα «δικαιώματα όλων». Ο κ. Χου υπεραμύνθηκε του μητρώου της χώρας του, αλλά παραδέχτηκε ότι υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση. 
Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε παράλληλα ότι οι δύο πλευρές ολοκλήρωσαν δεκάδες συμφωνίες που θα αυξήσουν τις αμερικανικές εξαγωγές κατά περισσότερα από 45 δισεκατομμύρια δολάρια. Τόνισε επίσης, ότι οι συμφωνίες θα αυξήσουν, κατά αρκετά δισεκατομμύρια, και τις επενδύσεις της Κίνας στις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :