Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Μικρά σπίτια: ίσως μια νέα μεγάλη ιδέα

Στο περασμένο δωδεκάμηνο αρκετοί άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπόρεσαν να αποπληρώσουν στεγαστικά δάνεια κι έτσι έχασαν τα σπίτια τους που πήραν πίσω οι τράπεζες στις οποίες ήταν χρεωμένοι. Η εμπειρία κατέδειξε πως πολλοί Αμερικανοί ζούσαν σε σπίτια μεγαλύτερα των ................
................
οικονομικών δυνατοτήτων τους. Τώρα ορισμένοι τουλάχιστον από αυτούς στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε πολύ μικρότερες, ακόμα και λιλιπούτιες κατοικίες.
Ο Τζέη Σέηφερ μεγάλωσε σε ένα σπίτι 370 τετραγωνικών μέτρων.  Δεν του άρεσε που ήτανε τόσο μεγάλο. Ο λόγος είναι εύλογος.  Όπως εξήγησε: «Η αδελφή μου κι εγώ έπρεπε να καθαρίζουμε πολλά δωμάτιά του, κάθε Σαββατοκύριακο».


Τζέη Σέηφερ
Το γεγονός αυτό αναμφισβήτητα συνέβαλε στην απόφαση του Σέηφερ να ανοίξει μια εταιρεία προκατασκευασμένων μικρών σπιτιών, την Tumbleweed.

Μας είπε: «Όσο πιότερα περιττά πράγματα είχα τόσο πιο πολύ έπρεπε να δουλεύω. Αυτό με στεναχωρούσε.  Έτσι πέταξα τα περιττά και τώρα ζω μόνον με τα λίγα που με ευχαριστούν».
Πάνω από μια δεκαετία ο Σέηφερ έζησε σε αυτό το 9 τετραγωνικών μέτρων σπίτι, που περιλαμβάνει μπάνιο, κουζίνα και ένα υπνοδωμάτιο σε μια σοφίτα.
Όταν ο Σέηφερ παντρεύτηκε κι απέκτησε παιδί,  η σύζυγός του η Μάρτι ήθελε μεγαλύτερη ευρυχωρία.
Το στυλ 1950 σπίτι στο οποίο μετακόμισαν ήταν πέντε φορές μεγαλύτερο από το πρώτο σπίτι Tumbleweed πού απέκτησαν αλλά όμως πέντε φορές μικρότερο από ότι ένα σύνηθες Αμερικανικό σπίτι.  Η Μάρτι λέει ότι μπορεί τώρα να ζήσει και σε σπίτι λιγότερων τετραγωνικών σχεδιασμένο από τον σύζυγό της.  Γι αυτήν τα πάντα είναι θέμα προσαρμογής.  Κατά την έκφρασή της, η μόνη αλλαγή έγκειται στο ότι οι διαστάσεις των δωματίων και η τραπεζαρία θα έχουν λίγες διαφορές.
Σε πανεθνικό επίπεδο πάνω από 300 άτομα έχουν τον τελευταίο καιρό προτιμήσει μικρότερα σπίτια, σχεδιασμένα από τον Σέηφερ.  Τα προκατασκευασμένα αυτά σπίτια στοιχίζουν, μη συμπεριλαμβανομένης της γης, γύρω στις 50,000 δολάρια το καθένα, δηλαδή κάπου 20 τοις εκατό του κόστους ενός συνήθους Αμερικανικού σπιτιού.  Και βέβαια όσο πιο πολλή οικοδομική δουλειά κάνει ο αγοραστής τόσο λιγότερο είναι και το συνολικό κόστος.



Μόλι Χωλ-Πέην
«Έπρεπε να κάνουμε πολλή έρευνα κι ακόμα περισσότερες ερωτήσεις», λέει η Τζούελς Χωλ-Πέην που μόλις μετακόμισε σε ένα 16 τετραγωνικών μέτρων σπίτι στου οποίου το χτίσιμο συνέβαλε μαζί με την συγκάτοικό της, Μόλι Χωλ-Πέην. Αλλά και η Μόλι είναι ευχαριστημένη με το καινούργιο στυλ ζωής.  Παραδέχεται ότι το νέο τους σπίτι είναι μικρό, πολύ μικρό, όπως όμως λέει «Εδώ μέσα νοιώθει κανείς ευτυχισμένος».

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τα σπίτια που χτίστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη της δεκαετίας 2001-2010 ήταν ελαφρώς μικρότερα από εκείνα που χτίζονταν μέχρι και τα μέσα της περασμένης δεκαετίας.
Σύμφωνα με ορισμένους εμπειρογνώμονες τα μικρά σπίτια ίσως αποδειχτούν η νέα μεγάλη ιδέα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :