Τρεις ημέρες μετά την πτώση του Μπεν Αλί δημιουργήθηκε στην Τυνησία κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Γκανουσί. Στη νέα κυβέρνηση συμμετέχουν για πρώτη φορά και ...................
......................
πολιτικοί της αντιπολίτευσης.
......................
πολιτικοί της αντιπολίτευσης.
Στην Τύνιδα ανέμεναν όλοι με αγωνία την ανακοίνωση των ονομάτων της μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ο πρώην και νυν μεταβατικός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γκανουσί ανακοίνωσε τρία ονόματα πολιτικών της αντιπολίτευσης που μετέχουν στην κυβέρνηση.
Ανάμεσά τους και ο Νατζίμπ Τσεμπί, ένας από τους θρυλικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης και ιδρυτής του Προοδευτικού Δημοκρατικού Κόμματος της Τυνησίας, που ανέλαβε το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Ταυτόχρονα ο μεταβατικός πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη διάλυση του μισητού υπουργείου Επικοινωνίας και Πληροφοριών. «Πρόκειται για σημαντικά μηνύματα», δηλώνει ο Γερμανός Ραλφ Μέλτζερ, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ στην Τύνιδα, γιατί μόνον έτσι θα γίνει «αξιόπιστη η πρόθεση της νέας κυβέρνησης για νέο ξεκίνημα σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Επίσης μόνον έτσι μπορεί να κατακτήσει την εμπιστοσύνη του πληθυσμού, αλλά και των πολιτικών παραγόντων».
Είναι αλήθεια ότι πολιτικός της αντιπολίτευσης συμμετείχε τελευταία φορά σε τυνησιακή κυβέρνηση το 1956, την εποχή της ανεξαρτησίας της Τυνησίας. Η αλλαγή αυτή συνιστά ένα βήμα, αλλά πολλοί Τυνήσιοι πολιτικοί εκτιμούν ότι η νέα κυβέρνηση δεν είναι πραγματική κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Ο ιστορικός αντίπαλος του καθεστώτος Μονσέφ Μαρζουκί, πρόεδρος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέχρι το 1994 και πρόεδρος του Κόμματος Κογκρέσο για τη Δημοκρατία χαρακτηρίζει την μεταβατική κυβέρνηση «φάρσα».
Διότι οι τρεις πολιτικοί της αντιπολίτευσης που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, πρώτον δεν ανέλαβαν κανένα υπουργείο – κλειδί και δεύτερον συνιστούν άλλοθι. Την ίδια άποψη φαίνεται να έχουν και τα συνδικάτα της Τυνησίας που διοργανώνουν τώρα διαμαρτυρίες κατά της νέας μεταβατικής κυβέρνησης.
Εξάλλου ο κόσμος είναι στον δρόμο και διαμαρτύρεται, διότι ακόμη δεν έγινε η παραμικρή κάθαρση σε καμία υπηρεσία, υπουργείο ή κρατικό θεσμό. Τι συμβαίνει τελικά στην Τυνησία θα ολοκληρωθεί η μετάβαση από το αυταρχικό καθεστώς του Μπεν Αλί στη δημοκρατία;
Ο Τυνήσιος πολιτολόγος Χαμάντι Ελ Αούνι, από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, εκτιμά πως «η μετάβαση από το ένα καθεστώς στο άλλο πρέπει να στηριχθεί σε γερά θεμέλια. Δηλαδή, πρώτον, πρέπει να τεθεί εκτός ισχύος το σημερινό σύνταγμα, διότι είναι εκφράζει τον δεσποτισμό του προηγούμενου καθεστώτος.
Δεύτερον, η κυβέρνηση πρέπει να στελεχωθεί με πολιτικά ουδέτερα άτομα χωρίς διασυνδέσεις με το καθεστώς και χωρίς πολιτικές φιλοδοξίες για να μπορούν να συμβουλεύουν σωστά και να αξιολογούν την κατάσταση αντικειμενικά.
Και τρίτον, πρέπει να αποπεμφθεί από την εξουσία το παλιό κόμμα του Μπεν Αλί. Διότι όσο συμμετέχει στις αποφασιστικές διαβουλεύσεις δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε.»
/ / DEUTSCHE WELLE / /
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου