Χάρη στην πυκνή ζούγκλα του Αμαζόνιου, το Περού μπορεί να περηφανεύεται ότι φιλοξενεί 25.000 είδη φυτών, δηλαδή το 10% του παγκόσμιου συνόλου. Είναι επίσης η δεύτερη πλουσιότερη χώρα όσον αφορά τα πτηνά -περίπου 1.800 είδη- και μια από τις πέντε πλουσιότερες όσον αφορά τα θηλαστικά -515 είδη- και τα ερπετά -418 είδη. Η κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειες διατήρησης, η απειλή της βιομηχανίας όμως παραμένει.
Το Περού είναι περισσότερο γνωστό για το βραχώδες τοπίο των Άνδεων, ωστόσο το ............
............... τροπικό υγρό δάσος του Αμαζονίου καλύπτει το 60% της συνολικής του έκτασης.
............... τροπικό υγρό δάσος του Αμαζονίου καλύπτει το 60% της συνολικής του έκτασης.
Το 15% του Περού βρίσκεται σήμερα υπό καθεστώς προστασίας, αναφέρει το AFP, ωστόσο η κυβέρνηση έχει εκχωρήσει στη βιομηχανία μεταλλευμάτων και υδρογονανθράκων τα δικαιώματα εκμετάλλευσης για ένα άλλο 16%.
Η δέσμευση του υπουργείου Περιβάλλοντος ότι θα επεκτείνει τις προστατευόμενες περιοχές στο 30% της χώρας δεν φαίνεται να ικανοποιεί τους περιβαλλοντιστές. «Δεν υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις ως προς το τι σκοπεύει να κάνει η χώρα για την προστασία της βιοποικιλότητας» δήλωσε στο AFP o Ιβάν Λανέγκρα, εκπρόσωπος της επιτροπής ελέγχου δημόσιας διοίκησης, η οποία χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση.
Στην ευρύτερη περιοχή του Αμαζόνιου έχουν ανακαλυφθεί την τελευταία δεκαετία 1.200 είδη ζώων και φυτών, εκτιμά η WWF.
Περιέργως, όμως, τα νέα είδη ανακαλύπτονται συνήθως στη διάρκεια αποστολών που απειλούν το μέλλον του δάσους. «Οι περισσότερες από αυτές τις ανακαλύψεις δεν συμβαίνουν στη διάρκεια επιστημονικών αποστολών, οι οποίες συχνά είναι δαπανηρές. Συχνότερα συμβαίνουν όταν οι εργάτες ανασκάπτουν τοποθεσίες για εταιρείες πετρελαίου, εξορύξεων ή υλοτομίας» επισήμανε ο Μάικλ Βαλγκούι, επικεφαλής του προγράμματος της WWF για τον Περουβιανό Αμαζόνιο.
Παρά τις δυσκολίες, οι επιστήμονες ανακαλύπτουν στο Περού ένα νέο είδος πτηνού κάθε χρόνο και ένα νέο είδος θηλαστικού ανά τέσσερα χρόνια.
Οι τελευταίες ανακαλύψεις περιλαμβάνουν τον μικροσκοπικό δενδρόβιο βάτραχο Ranitomeya amazonica, το κολιμπρί Heliangelus viola, καθώς και τη «βδέλα-τυραννόσαυρο» Tyrannobdella reina (ένθετη αριστερά) που τρυπά τα θύματά της με οκτώ κοφτερά δόντια.
Από την άλλη πλευρά, τα στοιχεία για το έτος 2004 δείχνουν ότι 21 είδη παραμένουν σε «κρίσιμο κίνδυνο εξαφάνισης», μεταξύ άλλων το τσιντσιλά Chinchilla brevicaudata, η νυχτερίδα Tompoeas ravus και η νυκτόβια σαύρα Phyllodactylus sentosus.
Το ποντίκι Phyllotis andinum πιστεύεται ότι έχει ήδη εξαφανιστεί, και οι βιολόγοι ανησυχούν ότι πολλά άλλα άγνωστα είδη θα εξαλειφθούν πριν προλάβει να τα γνωρίσει ο άνθρωπος.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου