Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Διάλεξη του μηχανικού των ουρανοξυστών

Ο Κρητικός που βρέθηκε στις κορυφές... του κόσμου

Oμιλία του πολιτικού μηχανικού Μανώλη Βεληβασάκη που βοήθησε στη δημιουργία των πιο ψηλών κτιρίων. ..............

................Διάλεξη του επιφανούς Πολιτικού Μηχανικού, κ. Μανώλη Βεληβασάκη, με θέμα «Οι Νέες Απαιτήσεις του Διεθνούς Περιβάλλοντος για το Επάγγελμα του Μηχανικού» διοργανώνει το Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Η διάλεξη θα δοθεί την ερχόμενη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου στις 6.30 το απόγευμα στο Δημοτικό Πολυχώρο Πολιτισμού (Παλαιά Λαχαναγορά).

Κατά το πρώτο μέρος της εκδήλωσης ο κ. Μανώλης Βεληβασάκης θα μιλήσει για το ρόλο του μηχανικού στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον, ενώ στο δεύτερο μέρος θα ακολουθήσει από τον ίδιο παρουσίαση των έργων του και κυρίως τα κτίρια ουρανοξυστών.

Θα ακολουθήσει συζήτηση και η εκδήλωση θα κλείσει με βράβευση του Μανώλη Βεληβασάκη από τον Πρόεδρο της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ. κ. Π. Ινιωτάκη.

Ο Μανώλης Βελιβασάκης γέννημα θρέμμα της Κρήτης, τελείωνοντας τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Ηράκλειο, σπούδασε πολιτικός μηχανικός στη Νέα Ύορκη.

Μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να γίνει ένας από τους 8 κύριους μετόχους μελετητικής εταιρείας με διεθνή παρουσία η οποία, μεταξύ άλλων, ειδικεύεται στη μελέτη πολύ υψηλών κατασκευών καθώς και στην ανεύρεση των αιτιών της πτώσης κτιρίων από φυσικές και άλλες καταστροφές.

Μερικές από τις κορυφαίες στιγμές στην καρίερα του κ. Βεληβασάκη είναι οι μελέτες για κάποια από τα υψηλότερα κτίρια στον κόσμο όπως των δίδυμων πύργων ''Πετρόνας'' στην Κουάλα Λούμπουρ, η αποκατάσταση του θόλου του Καπιτωλίου στη Νέα Υόρκη, η αντισεισμική ενίσχυση του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης μετά τους σεισμούς του 1999 και πιο πρόσφατα η αποκατάσταση του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11/09 στη Νέα Υόρκη.

Σήμερα ασχολείται με τη μελέτη για το υψηλότερο (1001 μ.) κτίριο στο κόσμο που βρίσκεται στην Σαουδική Αραβία.

Ο Μανώλης Βελιβασάκης υπηρέτησε καθηγητής Μηχανικής στο New York Institute of Technology και τώρα είναι καθηγητής στο Institute of Design and Construction. Διακρίσεις και βραβεία έχει πάρει από τους US Consulting Engineers Council, την American Society of Civil Engineers, την πόλη της Νέας Υόρκης, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, το Δήμο Αθηναίων ενώ το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης του απέδωσε το Οφφίκιο του Άρχοντα Ευταξίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :