Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

10 εκατ. λίρες κοστολόγησαν τον εφιάλτη του Γκουαντάναµο

ΣΕ ΕΞΩ∆ΙΚΑΣΤΙΚΟ συµβιβασµό µε 16 πρώην κρατουµένους στο Γκουαντάναµο προχωρεί η Βρετανία προκειµένου να αποφύγει µια σειρά από δικαστικές διαµάχες που θα εξέθεταν τις βρετανικές αρχές για τις µεθόδους ανάκρισης που εφαρµόζονταν στη στρατιωτική βάση.
Οι πρώην κρατούµενοι, βρετανοί υπήκοοι ή κάτοικοι της Βρετανίας, απαίτησαν αποζηµίωση από το βρετανικό κράτος για τα βασανιστήρια που ...................
..................
υπέστησαν, ισχυριζόµενοι ότι οι βρετανικές µυστικές υπηρεσίες ήταν εις γνώσιν των συνθηκών κράτησης στα κολαστήρια του Γκουαντάναµο.

Μιλώντας στη Βουλή,ο βρετανός υπουργός ∆ικαιοσύνης Κένεθ Κλαρκ ανέφερε ότι οι δυο πλευρές κατέληξαν σε συµφωνία, χωρίς να δώσει λεπτοµέρειες για το ύψος της αποζηµίωσης που θα λάβουν οι πρώην κρατούµενοι. Σύµφωνα µε τα βρετανικά µέσα ενηµέρωσης, πάντως, ο συµβιβασµός θα αδειάσει τα βρετανικά ταµεία περίπου κατά 10 εκατοµµύρια στερλίνες. «Η εναλλακτική λύση που είχαµε θα ήταν να εµπλακούµε σε µια δαπανηρή διαµάχη και σε ένα αβέβαιο νοµικό περιβάλλον στο οποίο η κυβέρνηση ενδεχοµένως δεν θα µπορούσε να υπερασπιστεί τις µυστικές υπηρεσίες της χώρας χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια», τόνισε ακόµη ο Κλαρκ. Ο βρετανός υπουργός ∆ικαιοσύνης εκτίµησε ακόµη ότι το κόστος µιας δικαστικής διαµάχης για τη Βρετανία θα κυµαινόταν από 30 έως 50 εκατοµµύρια στερλίνες, ενώ οι δίκες θα διαρκούσαν από τρία έως πέντε χρόνια. «Με τον συµβιβασµό, σηµείωσε ο Κλαρκ, θα επιβαρύνουµε πολύ λιγότερο τους φορολογουµένους».

Μυστικές διαπραγµατεύσεις
Οι «Times» αναφέρουν σε δηµοσίευµά τους ότι οι διαπραγµατεύσεις ανάµεσα στις δυο πλευρές ήταν σκληρές, διήρκεσαν δύο εβδοµάδες και πραγµατοποιήθηκαν σε µυστική τοποθεσία. Το πράσινο φως για τις διαπραγµατεύσεις είχε ανάψει ο Ντέιβιντ Κάµερον τον περασµένο Ιούλιο και αφού δικαστήριο ζήτησε τον αποχαρακτηρισµό απόρρητων εγγράφων.
http://www.tanea.gr/default.asp?artid=4604611&ct=2&pid=2 

Δεν υπάρχουν σχόλια :