Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Τί γεύση θα έχουν τα μανιτάρια του Τσερνόμπιλ;

Στην Ουκρανία σκέπτονται να επιτρέψουν τις καλλιέργειες γύρω από το μοιραίο εργοστάσιο

ΚΙΕΒΟ Ποιος θα ήθελε να δοκιμάσει μερικά νοστιμότατα μανιτάρια από το Τσερνόμπιλ; Οχι, δεν είναι κακόγουστο αστείο. Το Κίεβο ενδέχεται να επιτρέψει ξανά την καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών στα χωράφια γύρω από το πιο διαβόητο πυρηνικό συγκρότημα. Δεν είναι να απορεί κανείς που το αμφιλεγόμενο σχέδιο έχει διχάσει την Ουκρανία, αν και οι πρώτες σκέψεις αφορούν στην καλλιέργεια ελαιοκράμβης για την παραγωγή βιοκαυσίμων. ...........

...........Μετά την έκρηξη στον πυρηνικό αντιδραστήρα το 1986, οι σοβιετικές αρχές απέκλεισαν την περιοχή, η οποία εκκενώθηκε από πληθυσμό. Η ζώνη των 30 χλμ. παραμένει απαγορευμένη ως σήμερα, όπως και η καλλιέργεια σε αυτά τα εδάφη.

Ακόμη και σήμερα διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι για τα επίπεδα ραδιενέργειας σε φρούτα και λαχανικά που πωλούνται στην Ουκρανία και στη Δυτική Ρωσία. Αλλά κάποιοι ουκρανοί αξιωματούχοι κρίνουν ότι ήρθε πλέον το πλήρωμα του χρόνου για να αρχίσει να αποκαθίσταται η γεωργική εκμετάλλευση της περιοχής.

«Διεξάγουμε έρευνες προκειμένου να διαπιστώσουμε ποια εδάφη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, μερικώς, για κάποιες καλλιέργειες και ποια μπορούν να χρησιμοποιηθούν εξ ολοκλήρου» δήλωσε στη «Νezavisimaya Gazeta» ο Μιχαήλ Μπολότσκιχ.

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε οι Αρχές έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι οι έρευνες, τουλάχιστον αυτήν τη στιγμή, δεν διενεργούνται εντός της ζώνης των 30 χλμ. «Μιλάμε για περιοχές που κατοικούνται ήδη. Και δεν εξετάζουμε ακόμη συγκεκριμένες καλλιέργειες...Θέλουμε απλώς να δούμε αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα εδάφη» είπε εκπρόσωπος της ουκρανικής κυβέρνησης. Η σχετική έκθεση θα είναι έτοιμη τον Μάρτιο του 2011, έναν μήνα πριν από την 25η επέτειο από την καταστροφή.

Οι ουκρανοί επιστήμονες είναι διχασμένοι. «Είναι έγκλημα. Αν οργώσουν το μολυσμένο χώμα, θα αυξήσουν τα επίπεδα της μόλυνσης στον αέρα και στον υδροφόρο ορίζοντα» τόνισε στη ρωσική εφημερίδα πρώην αξιωματούχος της κρατικής υπηρεσίας που ελέγχει τα επίπεδα ραδιενέργειας και την καταστροφή στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της έκθεσης στη ραδιενέργεια. Η οικολογική οργάνωση Greenpeace αναφέρει ότι τα κρούσματα καρκίνου που θα σχετίζονται με το δυστύχημα θα ανέλθουν τελικά σε 250.000.

Στην «απαγορευμένη ζώνη» η φύση αντιστέκεται

Σήμερα μόνο λίγες εκατοντάδες άνθρωποι κατοικούν μονίμως εντός της απαγορευμένης ζώνης. Οι περισσότεροι είναι φτωχοί ουκρανοί συνταξιούχοι που επέστρεψαν παράνομα στα σπίτια που είχαν εγκαταλείψει το 1986. Ωστόσο η φύση πρασινίζει ξανά τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας το ενδιαφέρον των επιστημόνων. Μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Εnvironmental Science and Τechnology», κατόπιν έρευνας τριών ετών, συμπεραίνει ότι η χλωρίδα έχει έμφυτη την ικανότητα να προσαρμόζεται στη ραδιενεργό ακτινοβολία. Σπόροι λιναριού και σόγιας φυτεύτηκαν στο μολυσμένο έδαφος, φύτρωσαν και καρποφόρησαν κανονικά. Ειδικοί εκτιμούν ότι στην προηγηθείσα κατάσταση υπήρχε φυσική ραδιενέργεια και τα φυτά είχαν αναπτύξει από τότε μηχανισμούς προσαρμογής.




Δεν υπάρχουν σχόλια :