Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Τρισδιάστατη τηλεόραση της Toshiba δεν χρειάζεται ειδικά γυαλιά

Η ιαπωνική Toshiba παρουσίασε  τον πρώτο τηλεοπτικό δέκτη του κόσμου που προβάλλει τρισδιάστατη εικόνα χωρίς να απαιτεί τη χρήση ειδικών γυαλιών. .............

..................Δύο μοντέλα της νέας τηλεόρασης θα κυκλοφορήσουν στην Ιαπωνία στα τέλη Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε η εταιρεία, χωρίς να διευκρινίζει τα σχέδιά της για άλλες αγορές.

Είναι πάντως πιθανό ότι πολλοί καταναλωτές θα αποθαρρυνθούν από το γεγονός ότι πρέπει να κάθονται πολύ κοντά στην οθόνη για να βλέπουν την εικόνα τρισδιάστατη. Επιπλέον, τα δύο πρώτα μοντέλα έχουν μικρό μέγεθος -12 ίντσες και 20 ίντσες- και υψηλές τιμές -1.400 δολάρια για το μικρό μοντέλο και τα διπλάσια για το μεγάλο.

Στις τρισδιάστατες τηλεοράσεις που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά, τα ειδικά γυαλιά είναι απαραίτητα για να δημιουργούν την ψευδαίσθηση του βάθους, προβάλλοντας ελαφρώς διαφορετικές εικόνες σε κάθε μάτι.

Οι νέοι δέκτες της Toshiba βασίζονται αντίθετα σε ένα «κατακόρυφο φακοειδές φύλλο», μια συστοιχία από μικροσκοπικούς φακούς που κατευθύνουν το φως της οθόνης σε εννέα σημεία μπροστά από την τηλεόραση. Εφόσον ο θεατής κάθεται εντός της βέλτιστης «ζώνης θέασης», ο εγκέφαλός του αντιλαμβάνεται τα σημεία αυτά ως τμήματα μιας τρισδιάστατης εικόνας.

«Το αποτέλεσμα είναι η ακριβής προβολή 3D εικόνων υψηλής ποιότητας εντός της ζώνης θέασης, ανεξαρτήτως της γωνίας θέασης» αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.

Για το μοντέλο των 12 ιντσών, η προτεινόμενη απόσταση θέασης είναι 65 εκατοστά, ενώ για το μοντέλο των 20 ιντσών αυξάνεται στα 90 εκατοστά.

Προς το παρόν, η τεχνολογία της Toshiba δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεγαλύτερες τηλεοράσεις.

Ένα παρόμοιο σύστημα θα χρησιμοποιηθεί πάντως στo 3DS, τη νέα φορητή κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών που ετοιμάζεται να λανσάρει η Nintendo.



ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :