Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Τι μπορεί να περιμένει η ΑΕΚ από τον νέο προπονητή της

Το ερώτημα τίθεται ως εξής: πόσο χειρότερα μπορεί να παίξει η ΑΕΚ απ' όσο παίζει σήμερα; Αντικειμενικά τα περιθώρια για χειρότερο παιχνίδι είναι ελάχιστα. Η ΑΕΚ έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό αγωνιστικής αποσύνθεσης που δεν είναι τίποτε άλλο από ένα άθυρμα χαρισματικών από τη μία και μέτριων παρηκμασμένων ποδοσφαιριστών από την άλλη. Στο γήπεδο είναι τέτοια η ανομοιογένειά της που δεν μπορείς να καταλάβεις αν έχει περάσει προπονητής από τον πάγκο της ή εφαρμόζεται το σύστημα «απόψε αυτοσχεδιάζουμε». ..............

.................Κάτω από αυτές τις συνθήκες ένας νέος προπονητής, που θα τον στηρίζει η διοίκηση και θα τον αποδέχεται η εξέδρα, μόνο να βελτιώσει την κατάσταση μπορεί. Αρα, όποιος κι αν έρθει στον πάγκο της ΑΕΚ έχει περιθώρια και μάλιστα μεγάλα να προχωρήσει σ' ένα σουλούπωμα της κατάστασης. Αυτός είναι ο λόγος που η διοίκηση καταλήγει στον Μανόλο Χιμένεθ και όχι στον Πάουλο Σόουζα. Ο Πορτογάλος ανεξάρτητα από τις τεχνικές γνώσεις και ικανότητές του, οι οποίες ελέγχονται επειδή στη Λέστερ έκανε μια τρύπα στο νερό, δεν θα είχε ούτε την αποδοχή ούτε καν την ανοχή της εξέδρας. Ετσι, εκ των πραγμάτων, ο Μανόλο Χιμένεθ προβάλλει ως καταλληλότερη λύση.

Το βιογραφικό του Ισπανού δεν είναι πλημμυρισμένο από ομάδες στον πάγκο των οποίων έχει θητεύσει με επιτυχία. Πέραν της Σεβίλλης, δεν υπάρχει κάτι άλλο αξιόλογο για να αναφερθεί. Το γεγονός δεν αξιολογούν μόνο οι ιθύνοντες της ΑΕΚ, αλλά και ο ίδιος. Διαπιστώνοντας ότι δεν έχει συγκινήσει καμία ομάδα της Πριμέρα Ντιβιζιόν και έχοντας μπροστά του το φάσμα της ανεργίας, γρήγορα ανακάλυψε ότι η ΑΕΚ είναι μεγάλη ελληνική ομάδα, ότι έχει καλό ρόστερ και ότι μπορεί να δουλέψει σε ομάδες με χαμηλό μπάτζετ, ειδικά όταν αυτές μπορούν να κάνουν μία εξαίρεση σε ό,τι αφορά το δικό του κασέ.

Με τούτα δεν επιχειρείται στο σημείωμα αυτό να περιοριστεί το προπονητικό βεληνεκές του Χιμένεθ, απλώς ανιχνεύονται οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ετοιμάζεται να συμφωνήσει με την ΑΕΚ. Ενας προπονητής με την έξωθεν καλή μαρτυρία, με σοβαρότητα και φιλοδοξίες, έχει ήδη τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να πετύχει στο έργο του τουλάχιστον σε σύγκριση με τον προκάτοχό του. Μια ορθολογική διαχείριση του ρόστερ και η αποκατάσταση κλίματος ηρεμίας και σχετικής πειθαρχίας είναι από μόνα τους αρκετά ώστε να διορθωθούν ορισμένα από τα κακώς κείμενα στην ομάδα της ΑΕΚ. Ανεξάρτητα από τις όποιες ιδιαίτερες απόψεις που μπορεί να έχει ο Μανόλο Χιμένεθ για τον τρόπο παιχνιδιού μιας ομάδας, τη χρονιά που κάθισε στον πάγκο της Σεβίλλης φάνηκε να ενδιαφέρθηκε περισσότερο για την ουσία απ' ό,τι για το θέαμα. Στην κατάσταση που είναι τώρα η ΑΕΚ παρουσιάζει μεγάλη έλλειψη και από τα δύο. Κατά συνέπεια, όπου κι αν επιτύχει βελτίωση ο νέος κόουτς, θα είναι κέρδος και για τον ίδιο και για την ομάδα. Τώρα, αν ανάμεσα στη διοίκηση και στους οπαδούς υπάρχουν ορισμένοι που θεωρούν ότι η ΑΕΚ προλαβαίνει να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, τότε απλώς θα δουν τον Μανόλο Χιμένεθ να περνάει άνετα... κάτω από τον πήχη που οι ίδιοι θα του έχουν τοποθετήσει. 

/ / www.sday.gr / /

Δεν υπάρχουν σχόλια :