Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Online χρονομηχανές

Ταξίδια στο χρόνο; Κατά ορισμένους επιστήμονες είναι ανέφικτα. Ορισμένοι άλλοι πάλι επιχειρηματολογούν πως τέτοια ταξίδια πιθανότατα θα είναι ρουτίνα στο μέλλον. Αλλά και για τους τελευταίους υπάρχει η αμφιβολία αν σε αυτά τα ταξίδια θα μπορούν τελικά να συμμετέχουν άνθρωποι.
Οι χρονομηχανές και η δυνατότητα ταξιδιών στο χρόνο πάντα ιντριγκάριζαν την .......

......... ανθρώπινη φαντασία. Και υπάρχουν άφθονα βιβλία και ταινίες που περιγράφουν γλαφυρά αυτή την απίθανη εμπειρία: τη μετακίνηση μπρος και πίσω στο χρόνο, την ικανότητα να μπορούμε να βλέπουμε με τα ίδια μας τα μάτια τα περασμένα και αυτά που θα έρθουν.
Αυτό που ποτέ δεν έχει περάσει όμως από το μυαλό μας, είναι πως η πλειονότητα των ανθρώπων το έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον μια φορά στο χρόνο. Αρκετοί από εμάς μάλιστα μπαίνουμε σε χρονομηχανή καθημερινά. Και τούτο επειδή υπάρχει ένας αλάνθαστος και πανεύκολος τρόπος να πάμε πίσω στο χρόνο και να επανέλθουμε αλώβητοι στην εποχή μας: το Διαδίκτυο. Ο ιστός είναι η μόνη σίγουρη χρονομηχανή με τη βοήθεια της οποίας ξαναθυμόμαστε, μαθαίνουμε, αναπολούμε και στη συνέχεια επιστρέφουμε στο τώρα.
Παλιές διαφημίσεις, τραγούδια, βιβλία, ταινίες, φωτογραφίες μάς βοηθούν να πάρουμε μια γεύση των δεκαετιών, ακόμη και των εκατονταετιών που πέρασαν. Στο Ιντερνετ έχουμε τη δυνατότητα να δούμε από κοντά δεινόσαυρους, πανίδα και χλωρίδα που χάθηκαν για πάντα, μπορούμε να ξαναδούμε εκπομπές που παρακολουθούσαμε πιτσιρίκια, να ακούσουμε τραγούδια που άκουγαν οι παππούδες μας, να δούμε φωτογραφίες και βίντεο του κόσμου όπως ήταν πριν από αιώνες και πολλά ακόμη.
Το μόνο που χρειάζεται είναι μια σύνδεση στο Διαδίκτυο και οι σωστές διευθύνσεις. Και το ταξίδι ξεκινά.
Αν σας έλειψαν οι παλιές διαφημίσεις, αυτά τα χαρακτηριστικά σποτάκια που έχουμε ταυτίσει με τις περασμένες δεκαετίες, δοκιμάστε να κλικάρετε στο www.youtube. com/watch?v=ajQ6q4IARaM. Το YouTube είναι μια καλή μηχανή στην οποία χρήστες ανεβάζουν διαρκώς παλιές διαφημίσεις που εντοπίζουν. Στο συγκεκριμένο βίντεο θα βρείτε ένα ποτ πουρί παλιών διαφημιστικών σποτ, και στη λίστα δεξιά θα εντοπίσετε ακόμη δεκάδες παρόμοια βίντεο για να θυμηθείτε οι παλιότεροι και για να γνωρίσετε οι νεότεροι.
Αν είστε φαν παλιών ταινιών, κλασικών, ακόμη και μαυρόασπρων αριστουργημάτων που άφησαν εποχή, δοκιμάστε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο των κινηματογραφικών επιτυχιών με το www.classiccinemaonline.com. Ο ιστότοπος έχει στην τράπεζα δεδομένων του ένα σωρό παλιές ταινίες που χρονολογικά φτάνουν μέχρι και τη δεκαετία του '60, ταινίες που ανήκουν σε κάθε είδος: περιπέτειες, θρίλερ, ντοκιμαντέρ, βιογραφίες, κωμωδίες κ.ά. Μια ακόμη ενδιαφέρουσα επιλογή είναι το http:// onlyold movies.blogspot.com, ένα blog αφιερωμένο αποκλειστικά σε παλιές ταινίες, ηθοποιούς, συντελεστές κ.λπ.
Ενα ταξίδι στο χρόνο όμως δεν έχει νόημα αν δεν περιλαμβάνει και αυθεντικά παλιά βιβλία και χειρόγραφα. Το www.oldbookillustrations.com θα σας κάνει να πάτε πολλές δεκαετίες πίσω και από τον ιστότοπο θα ξεφυλλίσετε βιβλία που δημιουργήθηκαν αιώνες πριν. Δοκιμάστε επίσης να σερφάρετε και στο www.bl.uk/manuscripts που είναι γεμάτο χειρόγραφα που θα σας θυμίσουν το στόρι από το «Ονομα του Ρόδου» του Ουμπέρτο Εκο. Μια ακόμη καλή επιλογή για τους βιβλιόφιλους είναι το http://manuscripts.cmrs.ucla.edu. Ενας εντυπωσιακός κατάλογος κειμένων από άλλες εποχές, γραμμένος στο χέρι με απίστευτη καλλιτεχνική αξία, για να τα εντρυφήσετε στην άνεση του σπιτιού σας.
Υπάρχουν άνθρωποι που ψάχνουν μανιωδώς παλιές φωτογραφίες της χώρας μας, αλλά και αντίστοιχες από κάθε γωνιά της Γης. Το www.old-picture.com θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς, αφού διαθέτει συλλογή που εκτείνεται από το 1850 ώς το 1940, ενώ εξίσου ενδιαφέρον είναι και το http://sepiatown.com που σας δίνει την οπτική μεγάλων πρωτευουσών, όπως αυτές ήταν πριν από δεκάδες ή και εκατοντάδες χρόνια. Την ίδια δουλειά κάνει και το http://oldphotosjapan.com/en που προβάλλει την Ιαπωνία του παρελθόντος μέσα από ασπρόμαυρα ενσταντανέ, ενώ ειδικά για τη χώρα μας μπορείτε να επισκεφθείτε το www.ellada.com/old-athens.html για να σουλατσάρετε με την άνεσή σας στο παρελθόν. Και κάτι εξαιρετικό: από τα σπάνια βίντεο ντοκουμέντα που υπάρχουν διαθέσιμα, η πόλη των Χανίων, του 1961, ξαναζωντανεύει στο www.youtube.com/watch?v=4WxRjC-m01Α.
Νοσταλγείτε παλιά ακούσματα; Το www.greeksongs.gr/ music.html και το www.helleniccomserve.com/oldgreekmusicrecords.html θα σας βοηθήσουν να θυμηθείτε όσα ψάχνετε και θα δώσουν μια εικόνα του μουσικού παρελθόντος μας στους νεότερους. Για πιο ιντερνάσιοναλ αποτέλεσμα δοκιμάστε (ενδεικτικά) τα www.goodoldsongs.com και www.oldie lyrics.com.

Και φυσικά όσοι λατρέψατε τα παιχνίδια που παίζαμε στα «ηλεκτρονικάδικα», μην παραλείψετε να κατεβάσετε στους υπολογιστές σας το αυθεντικό pac man, το bubble bubble και δεκάδες άλλα από το http://mame dev.org.

Δεν υπάρχουν σχόλια :