Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Η Σουηδία είναι δεύτερη σε βιαιοπραγίες προσφύγων

Μην ξεχνάμε ότι οι Σουηδοί ήταν συνεργάτες των Ναζί στον Β' Παγκόσμιο
«Ακονίστε τα μεγάλα μαχαίρια στα πεζοδρόμια. Βυθίστε τα στη σάρκα του Εβραίου... Κρεμάστε τους σοσιαλδημοκράτες στις κολόνες... Στη συναγωγή κρέμεται ένα γουρούνι. Ρίξτε χειροβομβίδες στη Βουλή». Αυτοί οι στίχοι ανήκουν στον ύμνο της ένοπλης σουηδικής οργάνωσης «Λευκή Αρία Αντίσταση» και μπορούσες να το ακούσεις να άδεται στις συγκεντρώσεις τους ή στα συλλαλητήριά τους. 
Η εικόνα γίνεται καλύτερη με τους εκατοντάδες ..........

........ αστυνομικούς να τους παρακολουθούν ατάραχοι, και εν πλήρει γνώσει πως παραβιάζουν το νόμο. Και ενώ ξέρουν πως μετά τη διάλυσή τους, οι νεοναζί θα συγκροτηθούν σε ομάδες και θα αρχίσουν να χτυπούν μετανάστες, οι αστυνομικοί θα επιβιβαστούν με τη δέουσα τάξη στις κλούβες τους για να γυρίσουν πίσω στα γραφεία τους. Το καθήκον τους το 'καναν. Και αν κάποιοι μαυροκέφαλοι μετανάστες στραπατσαριστούν, δεν έχουν παρά να υποβάλουν μήνυση, η οποία κατά κανόνα δεν θα φτάσει ποτέ στα δικαστήρια.
Και όσοι εξεπλάγησαν με την είσοδο της σουηδικής ακροδεξιάς στη Βουλή μάλλον είχαν μια ειδυλλιακή εικόνα για τη χώρα που έρχεται δεύτερη σε βιαιοπραγίες, εμπρησμούς καταυλισμών προσφύγων, μολότοφ σε μαγαζιά μεταναστών, με πρώτη τη Γερμανία. Και ακόμη, αγνοούν τη συνεργασία της Σουηδίας με τους ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, γεγονός που προκάλεσε τον βομβαρδισμό της χώρας. Μία φορά οι Σοβιετικοί και μία φορά οι Αγγλοι σε μη κατοικημένες περιοχές. Στο περίφημο πανεπιστήμιο της Ουψάλα δημιουργήθηκε ήδη από τη δεκαετία του '20 τμήμα για την έρευνα της καθαρότητας και της ανωτερότητας της λευκής φυλής. Εδώ ερχόταν και ο Γκέμπελς για να βελτιώσει τις γνώσεις του. Ακόμα υπήρχε και ο νόμος για την αναγκαστική στείρωση, σε όσους Σουηδούς δεν ανταποκρίνονταν στα κριτήρια της σουηδικής φυλής. Σε αυτή την κατηγορία υπέπιπταν και νεαρά κορίτσια που πήγαιναν συχνά σε μπάλους. Γι' αυτό αρκούσε η καταγγελία ενός παπά.
Η ναζιστική ρίζα της Σουηδίας ουδέποτε ξεριζώθηκε. Και τα χοντρά κλαδιά της πήγαν στον στρατό, στη δικαιοσύνη και την αστυνομία. Μια σοσιαλδημοκρατία πανίσχυρη με περίπου επτά δεκαετίες στην εξουσία στάθηκε ανίσχυρη να δώσει ένα τέλος σε αυτό τον ναζισμό και το πλήρωσε ακριβά και η ίδια με τη δολοφονία του Ούλοφ Πάλμε. Σύμφωνα με μια μεγάλη και εμπεριστατωμένη έρευνα του δημοσιογράφου, Λαρς Μπορνιές, αυτό το έγκλημα ήταν έργο ναζί Σουηδών αστυνομικών.

Η έρευνά του έχει εκδοθεί και σε βιβλίο («En iskall vind drog genom sverige» - Ενας παγωμένος άνεμος διαπέρασε τη Σουηδία).
Η ακροδεξιά μπήκε για πρώτη φορά στο σουηδικό Κοινοβούλιο το 1991. Ενας ξεπεσμένος κόμης και ένας πλούσιος παραγωγός σκυλάδικων τέθηκαν επικεφαλής του κόμματος «Νέα Δημοκρατία» (άγνωστο από πού το εμπνεύστηκαν). Με απόψεις πως το Ισλάμ και φυσικά οι πιστοί του στη Σουηδία κάνουν τελετουργικές θυσίες σκοτώνοντας τα παιδιά τους, πήρε 6,7%. Ενας ενθουσιώδης οπαδός του κόμματος, ο Τζον Αουσένιους, εφαρμόζοντας τη γραμμή του κόμματος, γίνεται σίριαλ κίλερ, αφήνει ανάπηρους δέκα μετανάστες και σκοτώνει τον ενδέκατο. Ανάμεσά τους και ένας Ελληνας αντιστασιακός, πολιτικός πρόσφυγας επί χούντας, ο Δημήτρης Καραμαλέγκος. Ολους τούς πυροβολούσε με ένα όπλο με ακτίνα λέιζερ. Εξ ου και το Laserman. Φόβος και τρόμος για τους μετανάστες, που δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν πεζή.
Πολλές επιχειρήσεις πλήρωναν ταξί για τους μετανάστες υπαλλήλους τους. Τελικά συλλαμβάνεται, αλλά δεν παραδέχεται τίποτα. Αλλά τα στοιχεία ήταν επαρκή για να καταδικαστεί ισόβια.
Ενας δημοσιογράφος, ο Γέλερτ Τάμας, αναλαμβάνει να ψάξει όλη την υπόθεση με μια εξονυχιστική έρευνα, που κράτησε χρόνια. Η μεγάλη του επιτυχία ήταν που πήρε συνέντευξη από τον Αουσένιους και τον μαγνητοφώνησε για σαράντα ώρες. Εκεί παραδέχτηκε την ενοχή του και του ομολόγησε πως είχε ληστέψει 20 τράπεζες. Αυτά ύστερα από εννέα χρόνια. Ολο αυτό το υλικό απέδωσε ένα εξαίρετο βιβλίο, με τίτλο «Laserman» που πούλησε αμέσως 100.000 αντίτυπα στη Σουηδία. Ευτυχώς, αυτό το βιβλίο εκδόθηκε και στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Κ. Αδάμ Εκδοτική» σε μια θαυμάσια μετάφραση της Σιμέλας Αθανασιάδου κατευθείαν από τα σουηδικά.
ΥΓ. Αν για κάποιους αυτά που γράφω για τη Σουηδία φαίνονται υπερβολικά, τους συνιστώ θερμά αυτό το βιβλίο που κάνει μια ακτινογραφία της χώρας με απολύτως ακριβή στοιχεία, με αντικειμενικότητα και με απόσταση. Παρατηρεί και καταγράφει.

Δεν υπάρχουν σχόλια :