Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Ένας χρόνος ΠΑΣΟΚ ... Δώδεκα μήνες έκτακτης ανάγκης

Τι πέτυχε, πού καθυστερεί, ποιες υποσχέσεις κράτησε, ποιες όχι η κυβέρνηση Παπανδρέου με φόντο την οικονομία
Η αποτίμηση του έργου μιας νέας κυβέρνησης, στην πρώτη επέτειό της στην εξουσία, γίνεται πάντα με βάση τις προεκλογικές της εξαγγελίες και τις προγραμματικές της δηλώσεις. Θα αδικούσε όμως κανείς την κυβέρνηση Παπανδρέου εφαρμόζοντας αυτή τη μέθοδο κατά γράμμα. 
Η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ........

........... κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αλλωστε σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική, οι στόχοι και οι εξαγγελίες έχουν αλλάξει ήδη τρεις φορές και είναι πιθανόν να αναθεωρηθούν εκ νέου στο άμεσα ορατό μέλλον.

Ολόκληρη η στρατηγική για την ανάταξη της οικονομίας (με ενίσχυση της ζήτησης, μισθολογικές αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό και αύξηση των δημοσίων επενδύσεων), την οποία εξήγγειλε προεκλογικά αλλά και στις προγραμματικές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός, αχρηστεύτηκε τους πρώτους δύο μήνες και ξεπεράστηκε από τα γεγονότα. Κάθε προεκλογική υπόσχεση που δημιουργούσε κόστος για τον προϋπολογισμό δεν ήταν δυνατόν να εφαρμοστεί εκ των πραγμάτων. Το μόνο που πρόλαβε η κυβέρνηση ήταν να χορηγήσει την πρώτη δόση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, στο τέλος του 2009.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου, όμως, είχε εξαγγείλει τον περασμένο Οκτώβριο μια σειρά από πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις που, όπως υποστήριζε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δεν θα είχαν κανένα κόστος. Ομως σε ό,τι αφορά τον κρίσιμο τομέα της οικονομίας και της ανάπτυξης, αποδείχθηκε ιδιαίτερα αναποτελεσματική.

Στις προγραμματικές του δηλώσεις, ο κ. Παπανδρέου είχε υποσχεθεί εκ βάθρων αναμόρφωση των φορολογικών υπηρεσιών και πάταξη της φοροδιαφυγής. Δώδεκα μήνες αργότερα, οι εφορίες δείχνουν ακόμα μεγαλύτερη αναποτελεσματικότητα στο να μαζέψουν έσοδα, ο ΦΠΑ απλά δεν αποδίδεται και η κυβέρνηση έχει υποχρεωθεί να καταφύγει στο μέτρο της περαίωσης.

Σε ό,τι αφορά το «νοικοκύρεμα» του κράτους, η κυβέρνηση επαίρεται ότι κατάφερε να περιορίσει τις λειτουργικές δαπάνες κατά περίπου 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, στον αδηφάγο τομέα της υγείας, όπου ο κ. Παπανδρέου είχε υποσχεθεί περιορισμό της σπατάλης στα νοσοκομεία και εξοικονόμηση πόρων ίσων με το 1% του ΑΕΠ, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι σοβαρό έχει γίνει. Η προγραμματική εξαγγελία για ηλεκτρονική συνταγογράφηση βρίσκεται ακόμα στα χαρτιά. Το ενιαίο σύστημα προμηθειών στο Δημόσιο δεν υφίσταται ούτε καν σαν σύλληψη.

Τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και η τότε υπουργός Οικονομίας κ. Λ. Κατσέλη είχαν υποσχεθεί την αναμόρφωση του αναπτυξιακού νόμου τον περασμένο Οκτώβριο. Το μόνο που έγινε ήταν ότι τον Μάιο του 2010 συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο ένα κείμενο κατευθυντηρίων αρχών. Ο υπουργός άλλαξε, ο νόμος αναζητείται…

Μία από τις σημαντικότερες προγραμματικές εξαγγελίες της κυβέρνησης ήταν η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την ίδρυση και την αδειοδότηση επιχειρήσεων. Στις αρχές Ιουνίου εγκρίθηκε από τη Βουλή -και με τις ψήφους της Ν.Δ.- το νομοσχέδιο για την ίδρυση των επιχειρήσεων. Ομως εκείνο για τη γρήγορη αδειοδότηση των επιχειρήσεων εκκρεμεί. Το fast-track αφορά μόνο πολύ μεγάλες επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα και δεν ήταν ποτέ προγραμματική εξαγγελία.

Σε άλλους τομείς, πέραν της οικονομίας και της ανάπτυξης πάντως, η κυβέρνηση αποδείχθηκε πιο αποτελεσματική: στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας, όπου ο κ. Παπανδρέου είχε υποσχεθεί αποτελεσματική προστασία στον πολίτη, υπάρχει πρόοδος σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα της αστυνομίας, αλλά και της δασοπροστασίας. Η νέα και ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική και η χορήγηση ιθαγένειας σε μετανάστες δεύτερης γενιάς είναι νόμος του κράτους. Ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων άλλαξε και η Βουλή έχει πιο ουσιαστική συμμετοχή στη διαδικασία. Η προγραμματική δέσμευση ότι οι προσλήψεις στο Δημόσιο θα γίνονται μόνο από το ΑΣΕΠ υλοποιήθηκε ήδη από τους πρώτους μήνες. Και βέβαια, έγινε πράξη ο νέος διοικητικός χάρτης της χώρας, ο «Καλλικράτης». Αυτός ο απολογισμός πιθανόν να μην ήταν άσχημος για μια φυσιολογική περίοδο. Προβληματίζει όμως το γεγονός ότι ενώ η χώρα αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της, η κυβέρνηση εμφανίζεται να υστερεί στους τομείς της.

Δεν υπάρχουν σχόλια :