Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Κατέβασε "ρολά" το Lime Wire

Με απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής διατάχθηκε το κλείσιμο της υπηρεσίας ανταλλαγής αρχείων Lime Wire, μετά από αγωγή που κατατέθηκε από τις δισκογραφικές εταιρείες για «μαζική παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας». ............

............Βάσει της απόφασης, η εταιρεία Lime Wire LLC υποχρεώνεται να απενεργοποιήσει άμεσα «τις λειτουργίες αναζήτησης, κατεβάσματος, ανεβάσματος, εμπορίας αρχείων ή/και διανομής αρχείων».

Οι ενάγουσες δισκογραφικές εταιρείες «υπέστησαν, και θα συνεχίσουν να υφίστανται, ανεπανόρθωτες ζημιές» από την ανταλλαγή πειρατικών αρχείων μουσικής, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Να σημειωθεί πως το Lime Wire, που επέτρεπε στους χρήστες του να αναζητούν και να κατεβάζουν αρχεία που βρίσκονται αποθηκευμένα στους υπολογιστές άλλων χρηστών του δικτύου, απέκτησε από την έναρξή του 50 εκατομμύρια χρήστες.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας μετρήσεων NPD, οι χρήστες του Lime Wire, μία δεκαετία μετά την εμφάνισή του, αντιστοιχούσαν στο 58% των ανθρώπων που παραδέχτηκαν ότι κατέβαζαν πειρατική μουσική το 2009.

Η Ένωση Δισκογραφικής Βιομηχανίας Αμερικής (RIAA), που εκπροσωπεί τους ενάγοντες (τις δισκογραφικές εταιρείες που ανήκουν στη Universal του ομίλου Vivendi, τη Sony Music, τη Warner Music και την ΕΜΙ) χαιρέτισε τη δικαστική απόφαση.

Η απόφαση έρχεται έπειτα από την ομόφωνη ετυμηγορία που εξέδωσε το 2005 το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κατά της Grokster Ltd.

Το δικαστήριο έκρινε τότε ότι οι εταιρείες τεχνολογίας μπορεί να κριθούν ένοχες για παραβίαση του copyright αν προσφέρουν υπηρεσίες σχεδιασμένες για το κατέβασμα πειρατικών αρχείων, ακόμα κι αν οι υπηρεσίες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για νόμιμα αρχεία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :