Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Αυξημένη η προσέλευση στα συσσίτια του Ρεθύμνου

Ένα ζεστό πιάτο φαγητό σε περισσότερους από 200 ανθρώπους προσφέρουν καθημερινά τα συσσίτια που γίνονται στο Ρέθυμνο με τον αριθμό των ατόμων να αυξάνεται καθημερινά.
Μέσα σε μόνο ένα χρόνο, παρούσης της οικονομικής κρίσης, οι εθελοντές που βοηθούν στα συσσίτια της πόλης, μέσα από την καθημερινή τους επαφή με τα άτομα που προσφεύγουν στο χώρο τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν, μας μεταφέρουν τις ανησυχίες τους όσον αφορά την οικονομική κατάσταση «ανάγκης» στην οποία βρίσκονται αρκετοί συνάνθρωποί μας.
Οι εικόνες από ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια, έγιναν καθημερινότητα και στο Ρέθυμνο, ενώ ο αριθμός των αστέγων αυξάνεται κυρίως σε ό,τι αφορά τους μετανάστες.
Η ανεργία και οι χαμηλοί μισθοί- συντάξεις οδηγούν οικογένειες, συνταξιούχους και μετανάστες στα ..................
...................
κατά τόπους συσσίτια προς αναζήτηση φαγητού και όχι μόνο. Συχνά είναι τα αιτήματα τόσο για κουβέρτες και ρούχα όσο και για άλλα αγαθά που οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι σε θέση να αγοράσουν μόνοι τους.
Στο Ρέθυμνο αυτή τη στιγμή σε λειτουργία βρίσκονται δύο συσσίτια, αυτό της Παιδικής Εστίας στην Κυρία των Αγγέλων στην παλιά πόλη που προσφέρει φαγητό σε παιδιά και η Χριστιανική Γωνιά απέναντι από την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας η οποία εξυπηρετεί κυρίως ηλικιωμένα άτομα.
Από 1η Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει και η λειτουργία του συσσιτίου που γίνεται στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου το οποίο είχε προσωρινά σταματήσει.
Συσσίτιο στην Παιδική Εστία της Κυρίας των Αγγέλων
Η παιδική εστία, στον χώρο της Κυρίας των Αγγέλων είναι ανοιχτή τις καθημερινές από τη 1:30 το μεσημέρι προσφέροντας φαγητό τόσο σε παιδιά του ολοήμερου τμήματος του 1ου Δημοτικού Σχολείου όπως και σε άλλους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.
Ο εφημέριος του ναού, πατέρας Ιωάννης Κλειδής μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση τόνισε πως οι μερίδες που δίνει καθημερινά το συσσίτιο έχουν φτάσει φέτος τις 50 εκ των οποίων 40 δίνονται σε μικρά παιδιά.
«Η εμπειρία των πρώτων ημερών δείχνει ότι έχουμε αύξηση, ξεκινήσαμε από την 1η Οκτωβρίου και εκτός από το ότι έρχονται περισσότερα παιδιά  βλέπουμε και άλλους ανθρώπους να προστίθενται» σημείωσε ο ίδιος υπογραμμίζοντας πως η ανάγκη για μεσημεριανό φαγητό αυξάνει συνεχώς.
«Υπάρχουν νέα δεδομένα τώρα με την κρίση» πρόσθεσε ο π. Ιωάννης, σημειώνοντας πως πλέον η βοήθεια που δίνει το συσσίτιό τους δεν περιορίζεται μόνο στα όρια της παλιά πόλης όπως παλιά, καθώς, πλέον, έρχονται άνθρωποι ακόμα και από τα χωριά. «Μπορεί να είναι λίγοι αυτοί αλλά και μόνο το ότι εμφανίστηκαν τέτοιες περιπτώσεις υποδηλώνει πως ίσως να υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα στην πορεία», ανέφερε ο ίδιος.
"Φέτος εξυπηρετούμε διπλάσιο αριθμό ατόμων"
«Τον τελευταίο καιρό το φαγητό δεν φτάνει, έχουμε πάρει μεγαλύτερες κατσαρόλες και φούρνους και πάλι δεν φτάνει» σημείωσε η υπεύθυνη του συσσιτίου της Χριστιανικής Γωνίας στο οποίο σε καθημερινή βάση διατρέφονται 45 άτομα.

«Τα άτομα που εξυπηρετούμε έχουν αυξηθεί στο διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι και ενώ αρχικά το συσσίτιο μας απευθυνόταν μόνο σε άτομα τρίτης ηλικίας πλέον έχει γίνει συσσίτιο όλων των ηλικιών» πρόσθεσε η ίδια, τονίζοντας πως η ανεργία και η οικονομική κρίση είναι τα αίτια για την αύξηση όχι μόνο των ανθρώπων που καταφεύγουν στα συσσίτια αλλά και του αριθμού των αστέγων.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Χριστιανική Γωνιά ανοίγει τις πόρτες της καθημερινά από τις 11:30 το πρωί προσφέροντας φαγητό τις καθημερινές, ενώ για τα Σαββατοκύριακα οι σιτιζόμενοι προμηθεύονται τα τρόφιμα από την Παρασκευή.
«Δεν είναι μόνο τα τρόφιμα, οι άνθρωποι που βοηθάμε όλο κάτι ζητούν γιατί δεν έχουν» υπογράμμισε επίσης η υπεύθυνη της Χριστιανικής Γωνιάς τονίζοντας πως υπάρχει ανάγκη για τόσο για ρούχα και χρήματα για την αγορά των απαραιτήτων όσο ακόμα και για μια στέγη.
"Πολλές φορές στέλνουμε φαγητό και στα χωριά"
«Θα ξεκινήσουμε και πάλι τη λειτουργία του συσσιτίου από την πρώτη Νοεμβρίου» σημείωσε ο πατέρας Αντώνιος από την εκκλησία Αγίου Κωνσταντίνου συμπληρώνοντας πως μέχρι πριν λίγους μήνες το συσσίτιο διέθετε 100 μερίδες τις καθημερινές σε φοιτητές, άστεγους και οικογένειες, αριθμός που αναμένεται να προσέλθει και φέτος. «Το συσσίτιο λειτουργεί από τις 11 το πρωί μέχρι και το απόγευμα και η εκκλησία έχει πάντα έναν άνθρωπο να δίνει φαγητό σε όποιον το ζητήσει εκείνες τις ώρες» υπογράμμισε ο ίδιος, τονίζοντας πως η εκκλησία φροντίζει να διανέμει τρόφιμα και σε άπορες οικογένειες που το έχουν ανάγκη.
«Είναι πολλές οι φορές που στέλναμε φαγητό ακόμα και στα χωριά» υποστήριξε ο ίδιος, σημειώνοντας πως αν αυξηθεί και άλλο ο αριθμός των ατόμων που θα προσέλθει τη φετινή χρονιά θα υπάρχει δυσκολία να εξυπηρετηθούν όλοι καθώς λόγω οικονομικής κρίσης οι δωρεές που συντηρούν τα συσσίτια έχουν μειωθεί.
Όλοι μας μπορούμε να βοηθήσουμε
Η ανάγκη στήριξης των συσσιτίων που γίνονται στο Ρέθυμνο είναι αρκετά μεγάλη καθώς το κόστος έχει αυξηθεί όπως και η προσέλευση των ανθρώπων που αναζητούν ένα πιάτο φαΐ.

«Θέλουμε ενίσχυση με τρόφιμα ή χρήματα για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο μας» τόνισε από την πλευρά του ο πατέρας Αντώνιος, καλώντας τους Ρεθυμνιώτες που το επιθυμούν να συνεισφέρουν.
Την ίδια ανάγκη για βοήθεια εξέφρασε και ο πατέρας Ιωάννης, ο οποίος μάλιστα δεν δίστασε να αποκαλύψει πως για να διατηρηθεί και φέτος το συσσίτιο οι επισκευές τις οποίες χρειάζεται η εκκλησία δε θα γίνουν. «Προτιμήσαμε να κρατήσουμε το συσσίτιο μας με αξιοπρέπεια και ποιότητα όπως πρέπει» πρόσθεσε ο ίδιος υπογραμμίζοντας πως στόχος τους είναι να εξακολουθήσουν να προσφέρουν όσο θα έχουν τη βοήθεια, την αγάπη και τη συμπαράσταση του κόσμου.
«Τον τελευταίο καιρό όχι μόνο έχουν αυξηθεί τα άτομα αλλά έχουν αυξηθεί οι τιμές των προϊόντων» σημείωσε η υπεύθυνη της Χριστιανικής Γωνιάς εξηγώντας πως για τις ανάγκες του συσσιτίου σε φρούτα και λαχανικά για μόνο δύο ημέρες το κόστος είναι 60-70 ευρώ. 
«Έχει δυσκολέψει πολύ το έργο μας, οι δωρεές δεν είναι όπως παλιά και η κρίση έχει φέρει αλλαγές» τόνισε επίσης η ίδια.
Τέλος, όλοι οι υπεύθυνοι των συσσιτίων δεν παρέλειψαν να αναφέρουν ότι καταστήματα, πολίτες αλλά και φορείς, στηρίζουν το έργο τους, προσφέροντας είτε χρηματική βοήθεια είτε τα προϊόντα τους, ευχαριστώντας τους για τη στήριξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :