Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Ο Αντώνης πάει σούμπιτος για Νόμπελ παραοικονομίας!

Κατά την περίοδο 2004-2009 η ΝΔ, που υπό την ηγεσία του κ. Κώστα Καραμανλή κυβερνούσε τη χώρα, κατάφερε να επιτύχει ένα ρεκόρ, ήτοι να φέρει τη χώρα σε ουσιαστική χρεοκοπία και στα όρια της επίσημης πτώχευσης σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Βέβαια για την άθλια δημοσιονομική κατάσταση της χώρας ευθύνονται όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, εις διάφορον βαθμόν εκάστη, αλλά η ...........
..........
ταχύτατη και πλήρης κατάρρευση επήλθε επί ΝΔ. Αυτό είναι ένα θλιβερό ρεκόρ, σίγουρα πανελλήνιο και ίσως παγκόσμιο.

Η ΝΔ όμως δεν αρκείται σ΄ αυτό. Θέλει να επιτύχει ρεκόρ και ως αντιπολίτευση. Ο νέος πρόεδρος κ. Σαμαράς έχει ήδη επιτύχει δύο, τα οποία αξίζει να σχολιασθούν.
Το πρώτο έχει σχέση με τη δήλωσή του ότι όταν η ΝΔ αποκτήσει πλειοψηφία στη Βουλή θα δημιουργήσει εξεταστική επιτροπή με σκοπό τη διερεύνηση του πώς και γιατί η Ελλάδα οδηγήθηκε στο ΔΝΤ και στην υπογραφή του μνημονίου. Μπορεί η δήλωση αυτή να είναι ένα αντιπολιτευτικό τσαλίμι που προσφέρεται ως πολιτική τροφή στους ανοήτους, αλλά ταυτόχρονα είναι και ρεκόρ. Πράγματι, αν σκεφθούμε τι συνέβη κατά την τελευταία πενταετία και πώς η ΝΔ διέλυσε την οικονομία της χώρας με την ουσιαστική κατάργηση του ΣΔΟΕ, τους αμέτρητους διορισμούς, τις ανόητες παροχές, τα σκάνδαλα των ομολόγων, του Βατοπαιδίου κτλ., απαιτείται μέγα θράσος να προσποιείται κανείς ότι δεν ξέρει πώς φθάσαμε στο ΔΝΤ και στο μνημόνιο, όταν μάλιστα ήταν υπουργός της ΝΔ. Αυτό, λοιπόν, είναι το νέο ρεκόρ της ΝΔ, το ρεκόρ του θράσους.

Υπάρχει και τρίτο ρεκόρ, το οποίο επετεύχθη με τη δήλωση του κ. Σαμαρά ότι με το οικονομικό του πρόγραμμα το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού μπορεί να μηδενισθεί μέσα στο 2011. Αυτό κι αν είναι ρεκόρ! Η δήλωση του κ. Σαμαρά αντιμετωπίστηκε ειρωνικά. Ο κ. Πάγκαλος, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και γνωστός ευφυολόγος, τη χαρακτήρισε «αρλούμπα της δεκαετίας». Αν επιτρέπεται σε έναν ταπεινό καθηγητή να έχει γνώμη διαφορετική απ΄ αυτήν του αντιπροέδρου, θα έλεγα ότι ο χαρακτηρισμός αυτός μπορεί να είναι πρώιμος. Η δήλωση του κ. Σαμαρά είναι υπόπτως εντυπωσιακή, αλλά ίσως ο κ. Σαμαράς να έχει τη μαγική συνταγή. Στην περίπτωση αυτή το βραβείο Νομπέλ Οικονομίας είναι σίγουρο.

Είναι λοιπόν σκόπιμο ο κ. Σαμαράς ή οι σοφοί σύμβουλοί του να μας εξηγήσουν τι ακριβώς προτείνουν. Φυσικά, δεν εννοώ τις γενικότητες που είναι ήδη γνωστές. Εδώ χρειαζόμαστε λεπτομέρειες και αριθμούς. Με τι τρόπο ακριβώς θα αντιμετωπισθεί η ύφεση, πώς και ποιες δαπάνες θα μειωθούν, πώς και πόσοι φόροι θα εισπραχθούν, πώς και κατά πόσο θα μειωθεί το έλλειμμα και το χρέος κτλ. Ολα αυτά και άλλα πολλά χρειάζεται να εξηγηθούν με μεγάλη ακρίβεια. Αν αυτά τα στοιχεία δεν δοθούν, τότε η θεωρία και η εμπειρία μάς αναγκάζουν να δεχθούμε τον χαρακτηρισμό του κ. Πάγκαλου. Σε αυτή την πολύ πιθανή περίπτωση η ΝΔ θα έχει τρία ρεκόρ: της χρεοκοπίας της χώρας, του θράσους και της αρλούμπας.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ Π. ΛΙΑΝΟΣ
Ο κ. Θεόδωρος Π. Λιανός είναι καθηγητής της Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=123&artId=359778&dt=10/10/2010#ixzz13YSJF2XW

Δεν υπάρχουν σχόλια :