Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Σοβαρά και όχι «σαμαρικά».

Στη λαϊκοδημοκρατική Πολωνία ένα στέλεχος σύρθηκε στα ειδικά δικαστήρια γιατί είπε φωναχτά ότι οι ηγέτες της χώρας ήταν ηλίθιοι. Καταδικάστηκε σε πολύχρονη φυλάκιση. 
Για εξύβριση; Οχι, αλλά για αποκάλυψη κρατικού μυστικού... Κάτι το ανάλογο ζήσαμε τις τελευταίες ημέρες (άλλη δουλειά δεν είχαμε μήτε άλλα προβλήματα) με το θέμα Γιούνκερ, που είπε, αν το είπε, ότι του είπαν, αν του είπαν και δεν το έμαθε διαβάζοντας εφημερίδες και διπλωματικές εκθέσεις, ότι στην Ελλάδα βασιλεύει η διαφθορά. 
Μάλιστα είπαν, αλλά το διέψευσε, ότι μπορεί να του το ............... ................... 
είπε αυτό, ω του αίσχους, έλληνας πρωθυπουργός.
Με βάση όλα αυτά τα «σοβαρά» ξεκίνησε καβγάς και φρόντισαν πολλοί να προσθέσουν σ΄ αυτόν και το δικό τους αλατοπίπερο για να ........... πραγματικότητα περάσαμε με αυτά όχι ώρες αλλά ημέρες. Με τα ποιος, τι, πώς, δικαιούται, δεν δικαιούται, παραμερίζοντας κάθε εξήγηση του ίδιου του κ. Γιούνκερ και φουσκώνοντας κάθε δική μας «φρασούλα».
Και όμως, την αλήθεια, όλοι, μα όλοι τη γνωρίζουμε: ναι, στην πατρίδα μας κυριαρχεί η διαφθορά, που πολλοί τη θεωρούν γενικευμένη. Η διαφθορά του ενός, του άλλου, των περισσότερων, των «μεγάλων» αλλά και των «μικρών» της καθημερινότητάς μας. Οποιος ισχυριστεί ότι δεν το γνωρίζει αυτό από χρόνια, απλά λέει ψέματα. Να υποθέσουμε ότι όποιος το πει δημόσια θα καταδικαστεί όπως κάποτε στην Πολωνία για αποκάλυψη κρατικού μυστικού;
Αλλά ο κ. Γιούνκερ δεν μίλησε, αν μίλησε, μόνο για τη διαφθορά. Είπε, αν είπε, ότι γνώριζε τα δημοσιονομικά χάλια μας από χρόνια και χρόνια (τον αποστόμωσε ως προς αυτό ο Κώστας Σημίτης) και ότι τα εξιστόρησε σε Γερμανούς και Γάλλους που δεν τα κοινολόγησαν γιατί σκέφτηκαν τα εμπορικά τους συμφέροντα στην Ελλάδα και κυρίως τις πωλήσεις όπλων. Ετσι, ως τις εκλογές του 2009, μαθαίναμε μόνο ότι οι Βρυξέλλες μάς έλεγαν να προσέχουμε και ότι μας «επιτηρούσαν» αδελφικά. Ναι, ίσως, αλλά δημόσια τσιμουδιά, κουβέντα, τίποτε όλοι αυτοί και μαζί τους οι εταιρείες αξιολόγησης. Ως την αποφράδα ημέρα που κέρδισε η ελληνική κεντροαριστερά τις εκλογές. Και άλλαξαν όλα. Με τον κ. Γιούνκερ να δηλώνει ότι «τέλειωσε το πάρτι» (το πάρτι της Δεξιάς;) και με την κυρία Μέρκερ να λέει «νάιν» σε όλα.
Τώρα η αλήθεια, η μαύρη, είναι ότι μας τρώνε τα σωθικά τα όσα γιγαντώθηκαν επί Νέας Δημοκρατίας: η διαφθορά, το δημοσιονομικό πρόβλημα, τα ελλείμματα που μας έκρυβαν· και να το Μνημόνιο.  
Και η μεγαλύτερη ακόμη αλήθεια είναι ότι πρέπει πια να αντικαταστήσουμε το κλαψούρισμα για το τι έγινε, για να συμφωνήσουμε στο τι πρέπει να γίνει. Σοβαρά και όχι «σαμαρικά».
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=6&artId=319624&dt=17/10/2010#ixzz13YZXWNVN
. .........
περάσει η ώρα. Στην

Δεν υπάρχουν σχόλια :