Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Τα 1.000 swaps της ΝΔ και το μυστήριο των spreads

Το 2008 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τα κράτη-μέλη να γνωστοποιήσουν τον αριθμό και το είδος των συμφωνιών swaps που είχαν συνάψει. Η τότε κυβέρνηση απέφυγε να απαντήσει. Στέλεχος του νυν οικονομικού επιτελείου μιλώντας προς «Το Βήμα» υποστήριξε ότι η τότε αποφυγή απάντησης οφειλόταν στη «βιομηχανία swap» που είχε στήσει η ΝΔ. Πρόκειται περίπου για 1.000 swap με τα οποία μετέθεταν στο μέλλον σεβαστά τμήματα του ελλείμματος.
Η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ «έκλεισε» τα περισσότερα από αυτά. Σήμερα βρίσκονται εν ενεργεία μόνο 110 swaps, επειδή δεν γίνεται να ..........
.............
κλείσουν χωρίς σοβαρή ζημιά. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης Καραμανλή, με τα οποία επικοινώνησε «Το Βήμα», αντιτείνουν ότι όλα τα κράτη συνάπτουν συμφωνίες swap με τράπεζες για να ρυθμίζουν τις ταμειακές ροές και να μετριάζουν τους κινδύνους. «Πρόκειται για εργαλεία καθημερινής λειτουργίας του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους», λένε.

Κάποιοι ειδικοί εκτιμούν ότι η εκτόξευση των spreads από τον Οκτώβριο του 2009 ως τον Απρίλιο του 2010 οφείλεται στην κατάργηση κανόνων και διαδικασιών στην αγορά ομολόγων, που επέτρεψαν την εκδήλωση κυμάτων υποτιμητικής κερδοσκοπίας.

Το θέμα συζητήθηκε στη Βουλή στις 4 Ιουνίου σε επίπεδο αρχηγών, όπου τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και ο κ. Σαμαράς έδειξαν ότι δεν είναι αντίθετοι στην περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. Ισχυροί τραπεζικοί κύκλοι δηλώνουν σφόδρα αντίθετοι «στο σκάλισμα μιας άγονης υπόθεσης», αλλά πολλοί βουλευτές πιστεύουν ότι μια Εξεταστική για την οικονομία δεν έχει νόημα αν αποφύγει να διερευνήσει αυτή την κρίσιμη πτυχή της «ελληνικής περιπέτειας».

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=359645&ct=32&dt=10/10/2010#ixzz13YYK1RHU

Δεν υπάρχουν σχόλια :