Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Αναβιώνουν σενάρια πτώχευσης της Ελλάδας

Η αναφορά του Γ. Παπανδρέου σε πιθανές εκλογές αναζωπυρώνει τους φόβους για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.
«Τα δεινά της κρίσης χρέους των ευρωπαϊκών χωρών επανήλθαν στο προσκήνιο μετά το άνοιγμα του Έλληνα πρωθυπουργού στην πιθανότητα νέων εκλογών και τη δέσμευσή του να απελευθερώσει τη χώρα του από τη σκλαβιά και την επιτήρηση», σχολιάζει σε άρθρο του ο οικονομικός συντάκτης της βρετανικής Daily Telegraph, Άμπροουζ Έβανς-Πρίτσαρντ.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το σπρεντ των 10ετών ελληνικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 31 μονάδες βάσης και το .........
............
ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου καθώς οι επενδυτές αντιλήφθηκαν το ρίσκο πολιτικής αναστάτωσης στην Ελλάδα.
Σε αυτό το δεδομένο προστέθηκε και η προειδοποίηση της μεγάλης εταιρείας αντιστάθμισης επενδυτικού κινδύνου PIMCO περί πτώχευσης της Ελλάδας εντός τριετίας.
Ο συντάκτης της Telegraph τονίζει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα δεν έχει ακόμα δεσμευθεί ότι θα τηρούσε τους όρους του πακέτου διάσωσης από την ΕΕ, το γνωστό «μνημόνιο» και προσθέτει ότι στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές «ένας αντάρτης σοσιαλιστής από το μπλοκ κατά του μνημονίου ηγείται στις δημοσκοπήσεις για την Αθήνα».
Κατά την Telegraph ο κ. Παπανδρέου απαντά με λαϊκίστικες χειρονομίες, όπως το μπόνους των 300 ευρώ στους συνταξιούχους κα η απόρριψη των εκκλήσεων από τις Βρυξέλλες και την ΤτΕ για περαιτέρω μέτρα λιτότητας. Σημειώνεται ότι η δημοσιονομική εικόνα είναι εξαιρετικά ευαίσθητη, με την αναμενόμενη αναθεώρηση προς τα πάνω του ελλείμματος για το 2009 και το υψηλότερο από το αναμενόμενο δημόσιο χρέος.
Η εφημερίδα επικαλείται τον επικεφαλής της PIMCO, Μοχάμεντ ελ Εριάν, ο οποίος εκτίμησε ότι το πακέτο στήριξης δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να αναπτυχθεί για να ξεπεράσει την κρίση και ότι θα δοκιμάσει την πολιτική συναίνεση ως τη διάλυσή της. Πρόσθεσε ότι θα ήταν πιο υγιές για την Ελλάδα και την Ευρώπη να διαταχθεί μία ομαλή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Η Telegraph σχολιάζει ότι οι περισσότεροι επενδυτές φαίνεται να συμφωνούν ότι το σχέδιο της ΕΕ και του ΔΝΤ δεν είναι λειτουργικό και απλά εξασφαλίζει χρόνο στις γερμανικές και τις γαλλικές τράπεζες να μεταφέρουν τη ζημιά από το ελληνικό χρέος στους φορολογούμενους της ΕΕ. Έρευνα της Barclays που επικαλείται η εφημερίδα δείχνει ότι το 82% των πελατών της εκτιμούν ότι η ευρωζώνη θα αντιμετωπίσει κάποια αναδιάρθρωση εθνικού χρέους, μία εθνική πτώχευση ή και ολική διάλυση της νομισματικής ένωσης έως το 2013.
Σύμφωνα με αναλυτή της BNP Paribas, η παγκόσμια προσοχή ίσως στραφεί ξανά στην Ευρώπη όταν η κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της περί μιας πιθανής ποσοτικής χαλάρωσης την ερχόμενη εβδομάδα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Δεν υπάρχουν σχόλια :