Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Η Nokia αντεπιτίθεται με τρία νέα smartphone

To E7, με πληκτρολόγιο QWERTY, είναι το μεγαλύτερο και ακριβότερο από τα τρία μοντέλα
Εν μέσω σαρωτικών αλλαγών στη διοίκησή της, η φινλανδική Nokia παρουσίασε τρία νέα μοντέλα «έξυπνων» κινητών, όπλα στη μάχη της κατά του iPhone της αμερικανικής Apple και των BlackBerry της καναδικής RIM. .....................


............Οι τρεις νέες συσκευές -το C7, το E7 και το ανανεωμένο C6- έχουν μεγάλες οθόνες αφής και τρέχουν το λειτουργικό σύστημα Symbian της Nokia.

Aναμένονται στην αγορά τα Χριστούγεννα σε τιμές που κυμαίνονται από τα 260 έως τα 495 ευρώ προ φόρων.

«Η Nokia επέστρεψε!» δήλωσε ο Νίκλας Σάβεντερ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος πωλήσεων, μιλώντας στην εκδήλωση Nokia World που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Λονδίνο.

Η Nokia ελέγχει σήμερα το 40% της παγκόσμιας αγοράς smartphone, ωστόσο το μερίδιό της πέφτει λόγω του ανταγωνισμού από την Apple, τη RIM και τους κατασκευαστές κινητών με λειτουργικό Google Android.

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών ComScore, η Nokia ελέγχει τη μισή αγορά σε πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ωστόσο σε παγκόσμιο επίπεδο το μερίδιό της έχει μειωθεί κατά 14% από τον Ιούλιο του 2009.

Η υποχώρηση είναι εντονότερη στην κατηγορία των ακριβών smartphone: «Χάσαμε λίγο από τη λάμψη μας στην ανώτερη κατηγορία συσκευών» παραδέχτηκε στο Reuters ο Κόλιν Ζιλς, διευθυντής παγκόσμιων πωλήσεων. «Σίγουρα πρέπει να ξαναχτίσουμε τη μάρκα μας» είπε.

Παρά την υποχώρηση πάντως, «το τελευταίο τρίμηνο ο κόσμος αγόρασε περισσότερα τηλέφωνα Nokia από ό,τι η Apple και το Android σε συνδυασμό» επεσήμανε ο Νίκλας Σάβεντερ.

Τα νέα προϊόντα, πάντως, δεν φαίνεται να ενθουσιάζουν τους αναλυτές: «Τα προϊόντα αποτελούν μεν ξεκάθαρη βελτίωση [...] δεν φέρνουν όμως τη Nokia εκεί που θα έπρεπε να είναι» σχολίασε η αναλύτρια Καρολίνα Μολανέσι της Gartner.

«Ο νέος διευθύνων σύμβουλος και η απόσυρση της παλιάς φρουράς [από τη διοίκηση της Nokia] μπορoύν να πείσουν τους επενδυτές ότι τα πράγματα όντως αλλάζουν» πρόσθεσε.

Η Μολανέσι αναφερόταν στη ανακοίνωση της Nokia την περασμένη εβδομάδα ότι προσλαμβάνει τον Στίβεν Έλοπ, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Microsoft, ως αντικαταστάτη του νυν διευθύνοντος συμβούλου Όλι-Πέκα Καλασβούο.

Τη Δευτέρα ανακοίνωσε την παραίτησή του και ο πρόεδρος της εταιρείας Τζόρμα Ολίλα, ο οποίος είχε πιστωθεί την τεράστια επιτυχία της Nokia τη δεκαετία του 1990.

// news.in.gr //

Δεν υπάρχουν σχόλια :