Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Ποιοί πληρώνουν τα κόμματα;

Tην Άνοιξη του 2004, αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και ο τότε γενικός διευθυντής του, συνεκάλεσαν αλλεπάλληλες συσκέψεις με τη συμμετοχή πρώην υπουργών, πρώην υπευθύνων του οικονομικού και στελεχών του κόμματος που είχαν υπηρετήσει στις Τράπεζες, με ένα και μόνο θέμα: το κόμμα ήταν καταχρεωμένο, οι ευρωεκλογές του Ιουνίου πλησίαζαν και χρειαζόντουσαν επειγόντως χρήματα. Πολιτικά χρήματα για τις ανάγκες της εκλογικής εκστρατείας.
Δύο στελέχη του κόμματος, ένας πρώην υπουργός και νυν βουλευτής και ένας ...........

......... πρώην υπεύθυνος του οικονομικού, που ανήκαν τότε σε διαφορετικές ομάδες του κόμματος επιβεβαίωσαν το τελευταίο 15ήμερο στο protagon αυτές τις συναντήσεις, καθώς και το συμπέρασμα που προέκυψε από αυτές: «Πηγαίνετε να φέρετε χρήματα ο καθένας από τις εταιρείες με τις οποίες έχει επαφή...».


Οι συσκέψεις αυτές δεν θα είχαν μεγάλη σημασία αν δεν συνέπιπταν με μία σειρά καταγραφών της δικογραφίας της Siemens για το ίδιο διάστημα, που δεν αφορούν μόνο το σημερινό κυβερνόν κόμμα αλλά και την αντιπολίτευση, τη ΝΔ. Έτσι στις 4 καταθέσεις του στην εισαγγελία του Μονάχου ο κ. Μιχάλης Χριστοφοράκος προσδιορίζει μία σειρά επαφών του με τους κ.κ. Γ.Βαρθολομαίο και Κ.Γείτονα για το ίδιο διάστημα, ενώ λίγο πριν, στα τέλη Φεβρουαρίου του 2004 ο κ. Μ.Κουτσενρώυτερ είχε εγκρίνει στα πλαίσια της διάσκεψης αναλυτών της Siemens στη Μ. Βρετανία το αίτημα του κ Χριστοφοράκου να διατεθεί το 2% του τζίρου των τηλεπικοινωνιών της προηγούμενης χρονιάς (1,376 εκ ευρώ ) στα δύο κόμματα εξουσίας. Όπως φαίνεται από το κατηγορητήριο αλλά και την απόφαση στην υπόθεση Σήκατσεκ, το ποσό αυτό εκταμιεύτηκε στη συνέχεια προς την εταιρεία Placid Blue Corporation από τον ίδιο τον διαχειριστή των «μαύρων ταμείων» ως τα τέλη Απριλίου του 2004 με όλες τις δόσεις να κατευθύνονται στην υπεράκτια εταιρεία με λογαριασμό στην τράπεζα ABN AMRO του Μονακό μετά τις εθνικές εκλογές εκείνου του χρόνου .

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είχαν πάρει μέρος στις συσκέψεις εκείνης της Άνοιξης θυμούνται ότι και το όνομα της Siemens είχε «πέσει στο τραπέζι» και ότι είχε γίνει συγκεκριμένη χρέωση σε συγκεκριμένο στέλεχος του κινήματος, πρώην υπουργού που εκλήθη και εξετάστηκε από την επιτροπή της Βουλής.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 21 Μαΐου του 2004, εστάλη στο γραφείο του κ. Χριστοφοράκου η ευχαριστήρια επιστολή του πρώην πρωθυπουργού κ Κώστα Καραμανλή για την στήριξη που παρείχε ο κ Χριστοφοράκος. Πηγές προσκείμενες στον κ Καραμανλή αλλά και άλλα στελέχη της ΝΔ είχαν χαρακτηρίσει την επιστολή αυτή «συνήθη πρακτική αβροφροσύνης» αλλά ουδέποτε είχε διευκρινιστεί σε τι ακριβώς συνίστατο η στήριξη του κ. Χριστοφοράκου.

Οι κ.κ. Κουτσενρώυτερ, Σήκατσεκ και Χριστοφοράκος, κατέθεσαν στην εισαγγελία του Μονάχου ότι η εκταμίευση του 2% αφορούσε την υποστήριξη των δύο μεγαλύτερων κομμάτων εξουσίας και ότι η εκταμίευση και εκείνης της χρονιάς -2004-αφορούσε στον ίδιο σκοπό. Ο κ. Κουτσενρώυτερ μάλιστα, επανέλαβε αυτούς του ισχυρισμούς πρόσφατα στη δίκη του στο Μόναχο που τον καταδίκασε σε ολιγόχρονη φυλάκιση με αναστολή. «Του είχα πει ότι δεν ήθελα πια αυτές τις πληρωμές γιατί η Ελλάδα είναι μία χώρα της ΕΕ, αλλά εκείνος μου είχε πει ότι έτσι είναι το σύστημα στην Ελλάδα, τα κόμματα πληρώνονται από τις μεγάλες επιχειρήσεις», κατέθεσε ο κ. Κουτσενρώυτερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :