«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το μεγάλο πρόβλημα της αντίστασης--των παθογόνων στα αντιβιοτικά--που έχει εξελιχθεί σε μια παγκόσμια κρίση», επισήμανε η Ούρσουλα Τεουρετζμπάχερ του Κέντρου Αντιμετώπισης Λοιμωδών Νοσημάτων της Βιέννης, από τη Βοστώνη όπου πραγματοποιείται το ετήσιο Συνέδριο για τα Λοιμώδη Νοσήματα και την Χημειοθεραπεία (ICAAC). .............
....................... Η ίδια υπογράμμισε «τον τεράστιο αριθμό περιπτώσεων (πολυανθεκτικότητας μικροβίων) για τις οποίες δεν υπάρχουν πλέον αποτελεσματικά αντιβιοτικά». «Και αν εξετάσουμε τα νέα αντιβιοτικά που έχουν κυκλοφορήσει ή αυτά που ακόμα παρασκευάζονται στα εργαστήρια είναι σαφές πως η φαρμακοβιομηχανία δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ιατρικής», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον Γκάρι Νόελ, από το αμερικανικό εργαστήριο Johnson and Johnson, σήμερα παράγονται τα μισά αντιβιοτικά σε σχέση με πριν από δέκα χρόνια. Επικαλούμενος έρευνες, τόνισε πως τα πρώτα αντιβιοτικά που θα στοχεύουν την πολυανθεκτικότητα των μικροβίων είναι πολύ πιθανό να κυκλοφορήσουν στην αγορά μετά τέσσερα χρόνια.
Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών, απαιτείται μια νέα προσέγγιση που δεν θα βασίζεται μόνο στο μοντέλο που προτείνει την επιστροφή στις επενδύσεις, εξήγησε η Δρ Τεουρετζμπάχερ. Η ίδια ανέφερε πολλές προτάσεις που έχουν προωθηθεί, όπως για παράδειγμα η συνεργασία ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, και έχουν αποδειχθεί επιτυχημένες στην δημιουργία θεραπειών εναντίον μολυσματικών ασθενειών.
Η λοιμωξιολόγος επέμεινε στην ανάγκη να ενισχυθούν και να εναρμονιστούν οι νόμοι κάθε χώρας που ισχύουν στον τομέα αυτό, ώστε να περιοριστεί η υπερβολική χρήση των αντιβιοτικών, που κάνει τα μικρόβια πολυανθεκτικά απέναντι σε ένα ευρύ φάσμα φαρμάκων.
Όλα τα μέτρα είναι αναγκαία για να μην επιστρέψουμε στην ίδια κατάσταση που βρισκόμαστε πριν την ανακάλυψη της πενικιλίνης, επισήμανε.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου