Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Αικατερίνα Πελέκη: «Οταν οι άνδρες φοράνε παντελόνια αναλαµβάνουν την ευθύνη και λένε: εγώ έδωσα εντολή!»

Αικ. Πελέκη: «Κεντρική πολιτική απόφαση το Βατοπέδι»

Καταπέλτης κατά του Κώστα Καραµανλή, του Θόδωρου Ρουσόπουλου και του Γιάννη Αγγέλου ήταν χθες στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, η σύζυγος του Γιώργου Βουλγαράκη και συµβολαιογράφος για τις επίµαχες ανταλλαγές της Μονής µε το Δηµόσιο, Αικατερίνη Πελέκη.

«Πρόκειται για κυβερνητική απόφαση που ελήφθη από τον πρωθυπουργό και υλοποιήθηκε από τους υπουργούς», είπε χαρακτηριστικά για τις ανταλλαγές των εκτάσεων του Δηµοσίου µε τη Μονή. Οταν ρωτήθηκε από τα µέλη της Προκαταρκτικής να διευκρινίσει την άποψή της συνέχισε: «Είναι προφανές ότι υπήρξε κεντρική πολιτική απόφαση που ελήφθη εκείνη την περίοδο από τον... πρωθυπουργό και µεταβιβάστηκε στους υπουργούς από τους καθ' ύλην αρµοδίους…».

«Ποιοι ήταν αυτοί οι καθ' ύλην αρµόδιοι;» επέµειναν οι βουλευτές της Επιτροπής. «Ο κ. Ρουσόπουλος και ο κ. Αγγέλου, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραµανλή που έδωσαν εντολή σε τέσσερις υπουργούς να εκτελέσουν την απόφαση...» απάντησε µε νόηµα.

«Ποιοι ήταν οι υπουργοί;», συνέχισαν οι βουλευτές. «Οι κ.κ. Μπασιάκος, Δούκας, Κοντός και Κιλτίδης…» δήλωσε η µάρτυς.

Η Αικατερίνη Πελέκη, η οποία ήδη έχει καταθέσει δύο φορές στις αντίστοιχες Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, χθες εµφανίσθηκε µ' ένα τελείως διαφορετικό προφίλ. Και ενώ στις προηγούµενες καταθέσεις της είχε πεισµατικά αρνηθεί να «µπει σε λεπτοµέρειες», χθες ήταν κόλαφος για την πρώην ηγεσία της Νέας Δηµοκρατίας: «Επρεπε τότε ο πρωθυπουργός (Κ. Καραµανλής) να βγει και να πει ότι πήραµε αυτή την απόφαση, όπως το ίδιο έπρεπε να κάνουν και ο υπουργός Επικρατείας (Θ. Ρουσόπουλος) και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού (Γιάννης Αγγέλου). Θα ήθελα πάρα πολύ να βγει ο κ. Καραµανλής και να πει ότι έτσι τα κάναµε και ας καλέσουµε πέντε οίκους αξιολόγησης από το εξωτερικό για να δούµε εάν υπέστη ζηµιά το Δηµόσιο. Θα ήθελα ακόµα και τώρα να µιλήσει γι' αυτή την υπόθεση».

Μύδροι

Και σαν να µην έφθανε αυτό έσπευσε να προσθέσει: «Αυτό που ξέρω είναι ότι όταν οι άνδρες φοράνε παντελόνια πρέπει να αναλαµβάνουν την ευθύνη και να λένε "εγώ έδωσα εντολή!"».

Κατά τη γνώµη της κ. Πελέκη δε, δεν υπάρχει σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, ούτε έχουν προκύψει ποινικές ευθύνες εις βάρος πρώην υπουργών, µε αποτέλεσµα να τονίσει ότι δεν συντρέχει λόγος παραποµπής κάποιων πολιτικών προσώπων στο Ειδικό Δικαστήριο.

«Ο σύζυγός µου µού είπε να κάνω ό,τι νοµίζω»

ΤΟΣΟ ΠΡΙΝ περάσει το κατώφλι της αίθουσας 151 όπου συνεδριάζει η Προκαταρκτική Επιτροπή στον πρώτο όροφο του Κοινοβουλίου όσο και µετά την ολιγόωρη ακρόασή της, η κ. Πελέκη είχε συνεχή επικοινωνία µέσω του κινητού της τηλεφώνου µε τον σύζυγό της Γιώργο Βουλγαράκη. Ο πρώην υπουργός -όπως είπε η κ. Πελέκη- της συνέστησε να κάνει «ό,τι νοµίζει», ενώ η ίδια δήλωσε στους δηµοσιογράφους πως «κουράστηκε από την υπόθεση» και ότι «µε αφορµή έναν ταξιτζή που είπε προχθές σε µια φίλη της πως η γυναίκα του Βουλγαράκη τα έχει πάρει και δεν έχει ανάγκη» αποφάσισε να αλλάξει τη στάση της ενώπιον της Προκαταρκτικής Επιτροπής.

Ακόµη κατέθεσε πως έχει υποστεί επαγγελµατική ζηµιά και ζητά την ηθική της αποκατάσταση, ότι «δεν είναι δυνατόν να "πληρώνει" για την υπόθεση του Βατοπεδίου ο κορµός του κράτους όπως νοµικοί σύµβουλοι, ΚΕΔ, ορκωτοί λογιστές και συµβολαιογράφοι» και ισχυρίστηκε πως από τις ανταλλαγές και τα συµβόλαια που συνέταξε δεν πήρε ούτε ένα ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :