Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Παραμένουν δέκα βασικά ρίσκα

Οι αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σημειώνουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη να λάβει έκτακτα μέτρα στο σκέλος των δαπανών για το 2011, εάν προκύψει κάποιο πρόβλημα, ενώ υποστηρίζουν ότι οι ελληνικές αρχές δεν σχεδιάζουν να εκδώσουν ομόλογα στο άμεσο μέλλον. Παράλληλα, εντοπίζουν 10 βασικά ρίσκα:
1. Εσοδα: Το ΔΝΤ θεωρεί ότι όσο η οικονομία θα βρίσκεται σε ύφεση, τα έσοδα θα αποτελούν ρίσκο, ενώ κάνει λόγο και για ........

........... αντίσταση των φοροελεγκτικών μηχανισμών στο να εκτελέσουν σωστά τη δουλειά τους. Κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε νέα επίπονα μέτρα στα επόμενα χρόνια.

2. Δαπάνες: Ως απαραίτητο για να διασφαλιστεί η μείωση του ελλείμματος κρίνεται από το Ταμείο η συντήρηση του «μαξιλαριού» των 4 δισ. ευρώ που είναι η επιπλέον των στόχων μείωση των δαπανών. Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις δαπάνες της γενικής κυβέρνησης (νοσοκομεία, ΟΤΑ, ασφαλιστικά Ταμεία) και των ΔΕΚΟ. Πάντως, το ΔΝΤ σημειώνει πως υιοθετεί την άποψη των ελληνικών αρχών ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα και ότι η διασφάλιση της επίτευξης των στόχων θα γίνει από την περαιτέρω περικοπή του ΠΔΕ και την αναθεώρηση των αμυντικών δαπανών.

3. Ανάπτυξη: Οι αναλυτές του ΔΝΤ εμμένουν στο ότι η ύφεση φέτος θα είναι της τάξης του 4% και του χρόνου θα περιοριστεί στο 2,5%, παρά το γεγονός ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα ενισχύσει το ονομαστικό ΑΕΠ. Πάντως, δεν πιστεύουν ότι η παραοικονομία θα στηρίξει την ελληνική οικονομία όσο θεωρούν οι ελληνικές αρχές. Αντιθέτως, χρειάζεται η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα, στην έκθεση σημειώνεται ότι πλέον η κυβέρνηση θα πρέπει να μεταφέρει την προσοχή της από την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής σε αυτήν της αναδιάρθρωσης της πραγματικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΝΤ υπενθυμίζει ότι μέσα στον Οκτώβριο θα πρέπει να είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, ορκωτοί λογιστές, αρχιτέκτονες και μηχανικοί), μέσω του οποίου θα καταργούνται οι ελάχιστες αμοιβές, γεωγραφικοί περιορισμοί και θα μειώνονται οι διαδικασίες αδειοδότησής τους.

4. ΟΤΑ: Σύμφωνα με το Ταμείο, η κυβέρνηση θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία με τους δήμους της χώρας, βάσει της οποίες αυτοί δεν θα ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο ποσό δαπανών. Είναι ενδεικτικό, ότι τον Ιούνιο προβλεπόταν πλεόνασμα 900 εκατ. ευρώ από τους ΟΤΑ και προέκυψε πλεόνασμα 200 εκατ. ευρώ. Για τα τέλη Σεπτεμβρίου η νέα πρόβλεψη δείχνει ότι το πλεόνασμα θα είναι επίσης 200 εκατ. ευρώ, αντί του 1 δισ. ευρώ που αρχικώς υπολογιζόταν.

5. Υγεία: Η ενδυνάμωση του οικονομικού ελέγχου και του συστήματος προμηθειών των νοσοκομείων χαρακτηρίζεται «σημαντική». Μάλιστα, στην έκθεση αναφέρεται ότι ο συγκεκριμένος τομέας είναι ο κυριότερος παράγων που ασκεί πιέσεις στις κρατικές δαπάνες.

6. ΔΕΚΟ: Την άμεση αναδιάρθρωση των δημοσίων επιχειρήσεων ζητεί το ΔΝΤ, δεδομένου ότι οι ΔΕΚΟ είναι μόνιμη «πληγή» για τον προϋπολογισμό. Οι καταπτώσεις των εγγυήσεων από 300 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για φέτος θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ τελικά.

7. Αποκρατικοποιήσεις: Το ΔΝΤ αναμένει στα τέλη του έτους το αναλυτικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα πρέπει να είναι πολύ πιο συγκεκριμένο, καθώς προς το παρόν είναι περιορισμένο. Πάντως, κρούει των κώδωνα του κινδύνου ότι θα υπάρξει αντίσταση από τα «περιχαρακωμένα κατεστημένα συμφέροντα», η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση.

8. Τράπεζες: Η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος είναι «περιορισμένη», αλλά διαχειρίσιμη. Αναφορικά με τις επικείμενες αλλαγές, το ΔΝΤ σημειώνει ότι υπάρχει πιθανότητα να πωληθεί ένα σημαντικό μέρος των κρατικών μεριδίων στις τράπεζες στο πλαίσιο των ανοικτών και διαφανών διαδικασιών, όπως προβλέπονται από τους κανονισμούς της Ε. Ε.

9. Χρέος: Εντοπίζονται πέντε κίνδυνοι στην πορεία μείωσης του χρέους. Η πλήρης αναγνώριση όλων των υποχρεώσεων (μεταξύ των οποίων και συμβάσεις swap ύψους 5 δισ. ευρώ), το ενδεχόμενο χαμηλότερης της αναμενόμενης δημοσιονομικής προσαρμογής, η πιο αδύναμη ανάπτυξη, η περίπτωση του αποπληθωρισμού και η άνοδος των επιτοκίων δανεισμού.

10. Πολιτική στήριξη: Το ΔΝΤ αναφέρει ότι μέχρι τώρα είναι «απογοητευτική» η στάση της μη στήριξης της οικονομικής πολιτικής από τα άλλα πολιτικά κόμματα και εκφράζει την ανησυχία του για κοινωνικές αναταραχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια :