Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Επικίνδυνος ιός έπληξε δίκτυα στο Ιράν

Ένας ιός υπολογιστών, με την ονομασία Stuxnet, που επιτίθεται σε ευρέως διαδεδομένα βιομηχανικά συστήματα έπληξε δίκτυα στο Ιράν, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι η πολυπλοκότητα του ιού μαρτυρά την εμπλοκή κάποιου κράτους πίσω από τη δημιουργία του. ....................

.............................«Ο Stuxnet είναι ένα τρομακτικό πρωτότυπο ενός κυβερνό – όπλου που κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει σε ένα νέο αγώνα εξοπλισμών μεταξύ των κρατών», ανέφερε η ανακοίνωση της εταιρείας Kaspersky, που αναπτύσσει λογισμικό προστασίας των υπολογιστών από κακόβουλο λογισμικό.

Ο ιός είναι ένα κομμάτι κακόβουλου κώδικα, ή malware, που επιτίθεται σε βιομηχανικά συστήματα ελέγχου που έχουν κατασκευαστεί από τη Siemens. Οι ειδικοί θεωρούν ότι ο ιός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κατασκοπεία ή δολιοφθορά. Σύμφωνα με τη Siemens, ο ιός διαδίδεται μέσω μολυσμένων συσκευών αποθήκευσης USB, εκμεταλλευόμενος ένα κενό ασφαλείας των Windows, το οποίο έχει πλέον διευθετηθεί.

Αναλυτές δήλωσαν ότι οι δημιουργοί του ιού επέλεξαν τη μετάδοση του ιού μέσω USB επειδή τα συστήματα στα οποία στοχεύει δε συνδέονται στο Ίντερνετ. Από τη στιγμή που θα μολύνει το σύστημα, ο ιός επικοινωνεί με απομακρυσμένο υπολογιστή που χρησιμοποιείται για την κλοπή εταιρικών δεδομένων, ή μπορεί ακόμη και να ελέγξει το μολυσμένο σύστημα.

Τόσο η Siemens, όσο και η Microsoft και οι ειδικοί που μελετούν τον ιό, δεν έχουν ακόμη καταφέρει να προσδιορίσουν ποιος μπορεί να τον έχει δημιουργήσει, ενώ κάποιοι εκτιμούν ότι πίσω από την επίθεση στο Ιράν κρύβεται κάποιο κράτος, δεδομένου ότι ο Stuxnet είναι ιδιαίτερα πολύπλοκος και απαιτεί σημαντική οικονομική χρηματοδότηση και εξειδικευμένη τεχνολογία για τη δημιουργία του.

Μελέτη για την εξάπλωση του συγκεκριμένου ιού που πραγματοποίησε η Symantec, έδειξε ότι οι χώρες που επηρεάστηκαν από τον ιό είναι το Ιράν (62.867 μολυσμένοι υπολογιστές), η Ινδονησία (13.336), η Ινδία (6.552), οι ΗΠΑ (2.913), η Αυστραλία (2.436), η Βρετανία (1.038), η Μαλαισία (1.013) και το Πακιστάν (993).

Δεν υπάρχουν σχόλια :