Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

«Θέλουμε την πρωτοβουλία»

Ενα καλό παιχνίδι δεν μπορεί να σημαίνει κάτι σε βάθος χρόνου. Το ζητούμενο είναι η βελτίωση και η σταθερότητα. Κάπως έτσι αντιμετωπίζει τα πράγματα ο Ερνέστο Βαλβέρδε που μίλησε στους εκπροσώπους του Τύπου. «Είμαστε Ολυμπιακός και πάντα πρέπει να έχουμε την πρωτοβουλία», τόνισε. .........................

.....................«Κάναμε ένα πολύ καλό παιχνίδι κι αυτό συνέβη επειδή έχουμε καλούς παίκτες και προπονούμαστε σωστά. Πάντα θέλουμε να κάνουμε καλά παιχνίδια, αλλά δεν εξαρτάται πάντα από μας. Εξαρτάται και από τον αντίπαλο και πώς είναι τα πράγματα εκείνη την ημέρα. Εμείς είμαστε πάντα έτοιμοι για να παρουσιάσουμε το καλύτερο δυνατό πρόσωπο. Αυτό δεν σημαίνει ότι βάζουμε τον αυτόματο πιλότο και θα κάνουμε πάντα το ίδιο παιχνίδι. Έχουμε ένα στόχο και προσπαθούμε να φτάσουμε στην επίτευξή του. Κάναμε ένα καλό παιχνίδι κι αυτό δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο. Αύριο μπορεί να παίξουμε άσχημα. Εχουμε έναν προορισμό και θα προσπαθήσουμε να φτάσουμε. Υπάρχουν πράγματα που πετύχαμε στο ματς με τον Αστέρα Τρίπολης, αλλά υπάρχουν και πράγματα που μπορούμε να κάνουμε καλύτερα. Μπορεί να είμαστε πρώτοι και να είμαστε ευχαριστημένοι, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι πέρυσι ήμασταν πέμπτοι. Πρέπει να έχουμε τα πόδια μας στη γη και να συνεχίζουμε τη δουλειά. Το γεγονός ότι είμαστε πρώτοι πρέπει να το εκτιμήσουμε περισσότερο. Αυτή τη στιγμή δεν παίρνουμε κάποιο βραβείο επειδή είμαστε πρώτοι. Είναι πολύ νωρίς ακόμη. Ο τίτλος θα κριθεί σε 6-7 μήνες. Δεν μπορούμε να κοιτάμε τον τερματισμό, γιατί τότε θα ξεχάσουμε τον αγώνα που έχουμε μπροστά μας».

Ο Βάσκος τεχνικός θέλει η ομάδα του να έχει την ίδια αγωνιστική φιλοσοφία εντός κι εκτός έδρας. «Θέλουμε να έχουμε μία κοινή γραμμή σε όλα τα παιχνίδια, εντός κι εκτός έδρας. Υπάρχουν παιχνίδια που πρέπει να ετοιμάζουμε την ψυχολογία μας πριν από δύσκολες έδρες και με αντιπάλους που θα μας δυσκολέψουν. Έχουμε παίξει δύο παιχνίδια εκτός έδρας, το καλύτερό μας ήταν αυτό στην έδρα του Ηρακλή, αλλά χάσαμε. Είμαστε Ολυμπιακός και θέλουμε πάντα να έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων, στην επίθεση και στην άμυνα. Οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών πρέπει να είναι μικρές, ώστε να είμαστε πάντα έτοιμοι να επιτεθούμε ή να αμυνθούμε. Πρέπει να παίζουμε άμυνα και επίθεση όλοι μαζί. Είναι δύσκολο να το καταφέρεις αυτό, αλλά προσπαθούμε καθημερινά».

Στο ερώτημα πότε ο Ολυμπιακός θα είναι όπως τον θέλει, απάντησε: «Από τη μέρα που ήρθα αυτό με ρωτούν. Δεν μπορούμε να βάλουμε ένα χρονικό όριο. Το πρωτάθλημα έχει αρχίσει κι εμείς έχουμε την υποχρέωση να προσπαθούμε να κερδίζουμε τους αγώνες. Βρίσκομαι στην ομάδα εδώ κι ενάμιση μήνα και δεν μπορώ να έχω σαν δικαιολογία ότι είναι νωρίς ακόμη. Έχουμε υποχρέωση να κερδίζουμε. Δεν έχω γνωρίσει καλά ακόμη τους παίκτες στον αγώνα, γιατί άλλο είναι να τους βλέπεις στην προπόνηση κι άλλο στα παιχνίδια».

Μια αντικειμενική «δυσκολία» που αντιμετωπίζει ο Βαλβέρδε είναι στον καταρτισμό της 11άδας: «Είναι ένα από τα προβλήματα που έχουμε. Υπάρχουν παίκτες με ποιότητα και φιλοδοξία, αλλά δεν μπορούν να παίζουν όλοι. Έχω μεγάλο προβληματισμό για την αποστολή και την ενδεκάδα. Είναι κάτι ευχάριστο, αλλά δεν παύει να με προβληματίζει. Πάντα υπάρχουν ποδοσφαιριστές που μπορείς να τους χρησιμοποιήσεις σε πολλές θέσεις κι άλλοι που είναι εξειδικευμένοι σε μία μόνο θέση. Όταν διαλέγεις τους ποδοσφαιριστές της αποστολής προτιμάς να παίρνεις παίκτες που μπορούν να καλύψουν διάφορες θέσεις, ώστε να λύσουν προβλήματα που τυχόν προκύψουν στη διάρκεια του αγώνα. Είναι πλεονέκτημα που διαθέτουμε αρκετούς παίκτες, όπως ο Μοντεστό, Τοροσίδης, ο Φετφατζίδης, ο Μοϊσές και ο Φουστέρ».

Η δυστοκία στην επίθεση είναι επίσης ένα βασικό θέμα: «Δημιουργούμε πολλές ευκαιρίες και πετυχαίνουμε λίγα γκολ. Δεν είναι φυσιολογικό ότι απέναντι στον Ηρακλή πετύχαμε μόνο ένα γκολ, όπως και στο πρώτο ημίχρονο με τον Αστέρα Τρίπολης. Πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε πάνω σε αυτό και να είμαστε πιο ψύχραιμοι στην τελική προσπάθεια. Θα με ανησυχούσε περισσότερο αν δεν δημιουργούσαμε φάσεις».

Αντέδρασε όταν κλήθηκε να μιλήσει για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο τέλος του Οκτώβρη κι όχι για το επόμενο ματς με τον Ολυμπιακό Βόλου: «Περιμένω κάποιος να με ρωτήσει για τον Ολυμπιακό Βόλου και δεν με ρωτά κανένας. Είναι μια από τις ομάδες που μου αρέσουν περισσότερο στην Ελλάδα. Επιτίθεται καλά, έχει καλή νοοτροπία και ποιότητα στο ρόστερ. Πώς να ασχοληθώ με το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό από τη στιγμή που έχουμε το ματς με τον Ολυμπιακό Βόλου; Έπαιξαν πολύ καλά απέναντι σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ και ανησυχώ πολύ για το Σάββατο. Για τον Παναθηναϊκό δεν ανησυχώ καθόλου ακόμη. Πριν από τα ντέρμπι έχουμε άλλα δύσκολα παιχνίδια».

Αναφορικά με τη χρησιμοποίηση των Ιμπαγάσα, Φετφατζίδη και Φουστέρ, που μπορούν να προσφέρουν στην ίδια θέση, ανέφερε: «Ένας ποδοσφαιριστής δεν είναι καλύτερος από τον άλλο. Είναι διαφορετικοί. Ο Ιμπαγάσα βοηθά στο κράτημα της μπάλα και την πάσα, αλλά δεν μπαίνει στην περιοχή. Ο Φετφατζίδης είναι γρήγορος παίκτης, που όμως είναι λίγο καιρό στο πρωτάθλημα και έχει πολλά να μάθει. Πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικός στην τελική προσπάθεια και να βοηθήσει περισσότερο στην άμυνα. Ο Φουστέρ μάς βοηθά περισσότερο από όλους στην άμυνα και στην τακτική. Επίσης μπορεί να μας προσφέρει περισσότερο στο γκολ. Όμως κι εκείνος έχει περιθώρια βελτίωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια :