Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

3,2 δισ. ευρώ υστερούν τα έσοδα του οκταμήνου

Σε οριακά επίπεδα κινούνται οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ – Κατά 32,2% περιορίστηκε το έλλειμμα.
Επί ξυρού ακμής τα δημόσια έσοδα στο οκτάμηνο του έτους, θέτοντας εν αμφιβόλω την επίτευξη του Μνημονίου που προβλέπει τη μείωση του ελλείμματος στο 8,1% του ΑΕΠ. Πρόκειται για εξέλιξη που αναμένεται να απασχολήσει και τους ελεγκτές της τρόικας που έρχονται στην Αθήνα τη Δευτέρα εν όψει της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού για το 2011.
Τα έσοδα στο διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου 2010 παρουσιάζουν υστέρηση της τάξης των 3,2 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που έχει ..........

........... τεθεί, και όλα δείχνουν πως η κατάσταση δεν θα αναστραφεί, με το βάρος να πέφτει πλέον στην περαιτέρω μείωση των δημοσίων δαπανών ή και στον μηδενισμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που ήδη είναι συρρικνωμένο σε σχέση με το περυσινό διάστημα.
Πλέον στους τέσσερις μήνες που απομένουν μέχρι το τέλος του έτους το Δημόσιο πρέπει να εισπράξει το ποσό των 22,7 δισ. ευρώ. Δηλαδή κάθε μήνα μέχρι το τέλος του 2010 θα πρέπει να εισπράττεται το αστρονομικό ποσό των 5,7 δισ. ευρώ. Και όλα αυτά τη στιγμή που οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ κινούνται σε οριακά επίπεδα (αύξηση 1,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα), παρά τις αυξήσεις των συντελεστών η κατανάλωση μειώνεται με γοργούς ρυθμούς, ενώ η φοροδιαφυγή κινείται στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :