Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Όλα τα ελληνικά βιβλία του Project Gutenberg διαθέσιμα για δωρεάν κατέβασμα.

Το Project Gutenberg, που ιδρύθηκε το 1971, είναι μια εθελοντική προσπάθεια για την ψηφιοποίηση των βιβλίων (αλλά και γενικότερα πολιτιστικών έργων) που δεν έχουν πια πνευματικά δικαιώματα (public domain) και την ευρύτερη δυνατή διάθεσή τους ως e-books σε μια σειρά από ανοιχτά πρότυπα αρχείων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το Δεκέμβριο του 2009 το Project Gutenberg είχε 32,000 αντικείμενα στη συλλογή του. ...............


Μέσα σε αυτά, υπάρχουν 99 βιβλία στα ελληνικά, τα οποία είναι διαθέσιμα για δωρεάν κατέβασμα σε μια σειρά από διαφορετικά είδη αρχείων, με συνηθέστερα τα TXT, HTML, ePUB και Mobipocket. Πολλά βιβλία είναι παλιότερες μεταφράσεις Αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, ενδιαφέρουσες και διαθέσιμες σήμερα μόνο σε πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες. Υπάρχουν επίσης μια σειρά απο κλασικούς Νεοέλληνες λογοτέχνες. Για παράδειγμα, μπορείτε να βρείτε την πάντα επίκαιρη και απολαυστική Πάπισσα Ιωάννα του Εμμανουήλ Ροΐδη, Το Ταξίδι μου του Γιάννη Ψυχάρη ή την "κωμωδία εις πέντε πράξεις" Βαβυλωνία "ή κατά τόπους διαφθορά της ελληνικής γλώσσης" του Δημητρίου Βυζάντιου.

Το κατέβασμα είναι βέβαια δωρεάν, αλλά, ειδικά αν κατεβάσετε αρκετά βιβλία, θα σας συνιστούσα να κάνετε μια δωρεά στο Project Gutenberg μέσω PayPal για να στηρίξετε αυτήν την εθελοντική προσπάθεια (οδηγίες στη σελίδα του Project). Όπως λέγεται και για το ελεύθερο λογισμικό, free as in "freedom" not free as in "free beer".

Δεν υπάρχουν σχόλια :