Εννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Η θλιβερή επέτειος επισκιάστηκε φέτος από την πρόθεση φανατικού πάστορα στις ΗΠΑ να κάψει αντίτυπα του κορανίου
Το ζήτημα επανέφερε στο προσκήνιο ένα σημαντικό ερώτημα: έχουν γίνει όντως εχθρικοί οι Αμερικανοί προς το Ισλάμ τα τελευταία χρόνια;
Ο παράγοντας άγνοια
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Το 66 % των Αμερικανών τάσσεται κατά της ..........
.......... σχεδιαζόμενης ανέγερσης τεμένους κοντά στο "σημείο μηδέν" της Νέας Υόρκης. Από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, θα πει ο Τζιμ Κόλμπε από το German Marshall Found, οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν με καχυποψία το Ισλάμ: "Όταν πρόκειται για ανθρώπους που γνωρίζουν, δεν έχουν πρόβλημα. Όταν όμως ακούνε για διάφορα και τα συνδέουν από άγνοια με το Ισλάμ, τότε πολλοί έχουν μια αρνητική άποψη".
.......... σχεδιαζόμενης ανέγερσης τεμένους κοντά στο "σημείο μηδέν" της Νέας Υόρκης. Από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, θα πει ο Τζιμ Κόλμπε από το German Marshall Found, οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν με καχυποψία το Ισλάμ: "Όταν πρόκειται για ανθρώπους που γνωρίζουν, δεν έχουν πρόβλημα. Όταν όμως ακούνε για διάφορα και τα συνδέουν από άγνοια με το Ισλάμ, τότε πολλοί έχουν μια αρνητική άποψη".
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Το 66 % των Αμερικανών τάσσεται κατά της σχεδιαζόμενης ανέγερσης τεμένους κοντά στο "σημείο μηδέν" Ο Κόλμπε δεν πιστεύει ότι οι Αμερικανοί είναι εχθρικοί έναντι του Ισλάμ. Το 49 % των πολιτών ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, έχουν μια αρνητική εικόνα για τη συγκεκριμένη θρησκεία. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον τρόπο με τον οποίο καλύπτουν σχετικά θέματα τα μέσα ενημέρωσης, υποστηρίζει ο Τζον Εσποζίτο, διευθυντής του Ινστιτούτου Αραβικών και Ισλαμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Georgetown της Ουάσιγκτον. Συχνά βάζουν το Ισλάμ και τους εξτρεμιστές, τις τρομοκρατικές επιθέσεις, εκείνους που εναντιώνονται στην Αμερική, σε ένα καζάνι, λέει ο ειδικός:
"Εδώ και χρόνια υπάρχουν παρουσιαστές στην τηλεόραση, ακόμη και στο συντηρητικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, αλλά και σε άλλα κανάλια, υπάρχουν σχολιαστές, ιερωμένοι και χριστιανοί σκληροπυρηνικοί που διεξάγουν μια εχθρική προς το Ισλάμ εκστρατεία".
Ο παράγοντας εκλογές
Σε όλους αυτούς έρχονται να προστεθούν και πολιτικοί που με αντιισλαμικές θέσεις προσπαθούν να κερδίσουν την εύνοια των ψηφοφόρων. Δεν είναι τυχαίο, υποστηρίζουν αναλυτές, ότι η συζήτηση για την ανέγερση του τζαμιού ξέσπασε δυο μήνες πριν τις εκλογές για το Κογκρέσο.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Στην πραγματικότητα οι λιγότεροι Αμερικανοί έχουν άμεσες προσωπικές επαφές με μουσουλμάνουςΣτην πραγματικότητα οι λιγότεροι Αμερικανοί έχουν άμεσες προσωπικές επαφές με μουσουλμάνους. Την ώρα που ο πληθυσμός των ΗΠΑ ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια, οι μουσουλμάνοι υπολογίζονται σε μόλις μερικά εκατομμύρια, οι οποίοι, σύμφωνα με τον κ. Εσποζίτο, εμφανίζουν μάλιστα υψηλούς ρυθμούς κοινωνικής ενσωμάτωσης:
"Σε αντίθεση με τους αδελφούς τους στην Ευρώπη, οι μουσουλμάνοι της Αμερικής έχουν υψηλό βαθμό οικονομικής, εκπαιδευτικής και στο μεταξύ και πολιτικής ενσωμάτωσης. Πολλοί έχουν υψηλότερο εισόδημα από τον μέσο όρο των Αμερικανών. Η εβραϊκή κοινότητα, εξ΄ όσων γνωρίζω, είναι η μοναδική όπου άνδρες και γυναίκες εμφανίζουν υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο από την μουσουλμανική".
Ο παράγοντας Ομπάμα
Παρόλα αυτά όμως η κοινή γνώμη δεν φαίνεται να ενοχλείται ιδιαίτερα από εχθρικές προς τους μουσουλμάνους τοποθετήσεις. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τους Εβραίους ή τους αφροαμερικανούς. Στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, για παράδειγμα, κανείς δεν τόλμησε να επιτεθεί στον Μπάρακ Ομπάμα εξαιτίας της καταγωγής του, την ίδια ώρα όμως δεν έλειψαν τα σχόλια γύρω από τις φήμες που θέλουν τον νυν πρόεδρο να είναι μουσουλμάνος, μολονότι ο ίδιος έχει δηλώσει ότι είναι Χριστιανός.
Ο παράγοντας κρίση
Με αφορμή την δύσκολη οικονομική κατάσταση και κυρίως την υψηλή ανεργία η χώρα είναι σε αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων και γι΄ αυτό στρέφεται κυρίως εναντίον των αλλοδαπών και των παράνομων μεταναστών, λέει ο ινδικής καταγωγής καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο πανεπιστήμιο Delaware Μουχτεντάρ Καν:
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Η εικόνα των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα"Οι άνθρωποι αισθάνονται ότι η Αμερική αλλάζει. Σε αυτό συνέβαλε η εκλογή ενός προέδρου που φέρει το δεύτερο όνομα Χουσεΐν. Πολλοί φοβούνται ότι οι αλλαγές αυτές είναι αμετάκλητες. Ορισμένοι θέλουν να αποκτήσουν οι λευκοί Χριστιανοί και πάλι το πάνω χέρι. Φοβούνται ότι θα περάσουν στο περιθώριο στην ίδια τους τη χώρα".
Η εικόνα των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ έχει υποστεί τεράστιο - για ορισμένους μάλιστα ανεπανόρθωτο - πλήγμα. Στην καθημερινότητά τους αυτό δεν συνεπάγεται μόνον αυστηρότερους ελέγχους στα αεροδρόμια, αλλά και μεγαλύτερες δυσκολίες στην αναζήτηση δουλειάς.
Γεγονός είναι ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να απαλλαγεί κανείς από μια αρνητική εικόνα που έχουν οι άλλοι για αυτόν. Σε καιρούς οικονομικής κρίσης και σε προεκλογική περίοδο, η προσπάθεια αυτή καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου