Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Οne stop shops (υπηρεσίας μιας στάσης) για την ίδρυση επιχειρήσεων

Τη θέσπιση υπηρεσίας μιας στάσης (one stop shops) για την ίδρυση των Ο.Ε., Ε.Ε., ΕΠΕ και Α.Ε., προβλέπει νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη.
 




Η εφαρμογή του νομοσχεδίου πρόκειται να μειώσει κατά 70% το κόστος ίδρυσης των εταιρειών, να περιορίσει σε ένα από 16 τα «βήματα» για τη σύστασή τους, όπως και να βελτιώσει την κατάταξη της χώρας μας στο δείκτη «starting a business», από την 140ή θέση το 2009 στη 43η.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, για την ίδρυση των Ο.Ε. και Ε.Ε., ως υπηρεσίες μιας στάσης θεσπίζονται τα Επιμελητήρια (Υπηρεσίες ΓΕΜΗ) και τα «πιστοποιημένα» ΚΕΠ (περίπου 50), με πρόβλεψη ώστε στο μέλλον να μπορούν να ιδρύουν και ΕΠΕ καθώς και Α.Ε., έχοντας τη δυνατότητα εντός των Υπηρεσιών αυτών να απασχολείται συμβολαιογράφος.
Για τις ΕΠΕ και τις Α.Ε. και εν γένει για τις εμπορικές εταιρείες, ως υπηρεσία μιας στάσης ορίζεται ο συμβολαιογράφος.
Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου εισάγεται ρητά ο χρονικός περιορισμός των τριών μηνών από τη ....

.... δημοσίευσή του στο ΦΕΚ για την ενεργοποίηση του ΓΕΜΗ, με την έκδοση της προβλεπομένης κοινής υπουργικής απόφασης και καθιερώνεται στη βάση της ανταποδοτικότητας Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας, που αντικαθιστά όλα τα επιμέρους τέλη και εισφορές της υπάρχουσας διαδικασίας.
Στο μεταξύ, με το άρθρο 17 του σχεδίου νόμου τροποποιούνται οι όροι και τα αποτελέσματα καταγγελίας της εμπορικής μίσθωσης από το μισθωτή. Ειδικότερα, με την τροποποίηση του άρθρου 43 Π.Δ. 34/1995, μια μίσθωση θα μπορεί πλέον να καταγγελθεί εφόσον έχει παρέλθει από την έναρξη της μίσθωσης χρονικό διάστημα ενός έτους, αντί της προβλεπόμενης σήμερα διετίας. Περαιτέρω, το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να μεσολαβήσει από την καταγγελία για να επέλθουν τα αποτελέσματά της περιορίζεται από έξι σε τρεις μήνες, ενώ η αποζημίωση που θα καταβάλλει ο μισθωτής περιορίζεται από τέσσερα μηνιαία μισθώματα σε ένα μηνιαίο μίσθωμα.
Bake off
Τέλος, με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου τροποποιούνται οι διατάξεις για τις προδιαγραφές των εγκαταστάσεων παραγωγής και διάθεσης προϊόντων περάτωσης έψησης («bake-off»). Ειδικότερα, προβλέπεται ότι, αν το πρατήριο άρτου βρίσκεται σε χώρο καταστήματος τροφίμων, μεικτού καταστήματος τροφίμων ή υπεραγοράς τροφίμων, η απαιτούμενη ελάχιστη επιφάνεια ορίζεται σε 12 τ.μ., αν όμως στο πρατήριο αυτό διατίθεται αποκλειστικά άρτος, η απαιτούμενη ελάχιστη επιφάνεια ορίζεται σε 10 τ.μ.
Το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου έχει ως εξής:

Δεν υπάρχουν σχόλια :