Ο κ. Δημήτρης Παρχαρίδης, πρόεδρος της ΝΟΔΕ Β΄ περιφέρειας Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την αποχώρησή του από το κόμμα, ταράζοντας τα νερά. Ο κ. Παρχαρίδης παραχώρησε συνέντευξη στο "Κεντρί της Μακεδονίας" και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους εγκατέλειψε τη Νέα Δημοκρατία.
Στην Κική Τσιλιγγερίδου
- Κ. Παρχαρίδη, ποιος είναι ο λόγος της αποχώρησής σας από τη Νέα Δημοκρατία;
Αγωνίστηκα σκληρά και καθαρά, έντιμα και σεμνά με γνώμονα το καλό της παράταξης για 25 ολόκληρα χρόνια.
Είχα την τιμή να υπηρετήσω την παράταξη μου, από όλες και μόνο τις αιρετές θέσεις στην Ο.Ν.ΝΕ.Δ όσο και στη Νέα Δημοκρατία.
Ωστόσο η οποιαδήποτε πίστη και αν υπήρχε από πλευράς μου, πως τα παθήματα έγιναν μαθήματα σε αυτήν την πολύπαθη παράταξη, έχει πλέον εξανεμιστεί.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια -με μικρές μόνο αποκλίσεις- η παράταξη μέσω των αρχηγών της, κινούταν με ιδεολογία που αποσκοπούσε στην... σύνθεση, όπως οφείλουν να κάνουν οι μεγάλες πολιτικές παρατάξεις.
Ήταν μια μεγάλη ανοιχτή πολιτική δύναμη.
Ο Λαϊκισμός, η πολιτική για την πολιτική και η πολιτικάντικη λογική δεν ήταν ποτέ οι πρακτικές που θα πίστευα και θα ακολουθούσα.
Δυστυχώς η Νέα Νέα Δημοκρατία δεν με εκφράζει πια.
Αποχώρησα για λόγους πολιτικής συνείδησης.
- Ποια είναι η θέση σας για τις διαγραφές που ακολούθησαν την ψηφοφορία για τα μέτρα λιτότητας;
Οι αποφάσεις που παίρνει κάποιος που ασχολείται με την πολιτική πρέπει να είναι αιτιολογημένες και να έχουν γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας.
Θεωρώ πως οι ψηφοφόροι του καθενός, είναι αυτοί που θα κρίνουν τελικά εάν επιτέλεσε σωστά το έργο για το οποίο τον επιλέξανε.
Οι διαγραφές, έχει αποδειχθεί όλα αυτά τα χρόνια ότι δεν οδηγούν πουθενά.
Ιδίως οι καταστατικά επιλεκτικές.
- Πιστεύετε ότι υπάρχει χώρος για τη δημιουργία νέου κόμματος, π.χ. από την κ. Μπακογιάννη ή δεν υπάρχει η ανάγκη;
Η ανάγκη δημιουργίας νέων πολιτικών σχηματισμών δημιουργείται όταν τα υπάρχοντα πολιτικά συστήματα δεν μπορούν πλέον να εκφράσουν τους πολίτες ή δεν έχουν άλλο την δυνατότητα ή την ικανότητα να το κάνουν.
Αυτή τη στιγμή προέχουν τα προβλήματα του τόπου και το πώς θα επιλυθούν.
Για το παράδειγμά σας επιτρέψτε μου να σας παραπέμψω σε δηλώσεις της ιδίας της Κυρίας Μπακογιάννη η οποία έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια, ότι δεν κρύβεται πίσω από τα λόγια της.
- Πιστεύετε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ πρέπει να κάνει αποφασιστικότερα βήματα για την «κάθαρση» του κόμματος από εκείνους που το έβλαψαν;
Εδώ υπάρχει μία συζήτηση που πήγε πολλές φορές να ανοίξει και άλλες τόσες έκλεισε.
Σαφώς! Αποφασιστικά και γρήγορα. Έπρεπε ήδη να έχει γίνει και μάλιστα πριν φτάσουμε στα δυσμενή αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών. Αυτό ζητούσε ο κόσμος που μας στήριξε και πίστεψε σε εμάς.
Ας ξεκινήσει έστω και τώρα, αλλά πρώτα πρέπει να μάθουμε: Πόσοι και ποιοι είναι αυτοί που έβλαψαν την Νέα Δημοκρατία, πότε και πως έβλαψαν την Νέα Δημοκρατία, ποιος αποφασίζει και με ποιο τρόπο ότι μόνο αυτοί έβλαψαν την Νέα Δημοκρατία.
Υπάρχει παραγραφή?
- Πιστεύετε ότι θα έπρεπε, υπό τις παρούσες συνθήκες να αναβληθούν οι εκλογές για τις τοπικές ενώσεις της Νέας Δημοκρατίας;
Πιστεύω ότι ο καιρός δεν είναι κατάλληλος για τέτοιου είδους διαδικασίες αυτή τη στιγμή στα κόμματα.
Το σίγουρο είναι ότι δεν θα ωφελήσουν ούτε στην ανανέωση ούτε στην συσπείρωση του κόμματος.
Η επιμονή στο να γίνουν, υπό τέτοιες πολιτικές συνθήκες εκλογές, οικονομική συγκυρία , νέος αυτοδιοικητικός χάρτης και πόσα άλλα, είναι εμφανές ότι άλλους σκοπούς εξυπηρετούν. Το στοίχημα σε αυτές τις διαδικασίες είναι να συμμετέχει, κόσμος της παράταξης αντίστοιχος, με αυτούς που συμμετείχαν στη τελευταία διαδικασία.
Η άποψη μου είναι πως αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί.
- Πόσο μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει η Νέα Δημοκρατία για την οικονομική κατάσταση της χώρας; Τί δεν έγινε σωστά;
Γενικώς στην πολιτική επικρατεί η λογική του πολιτικού κόστους.
Ο καθένας ευθύνεται, στον βαθμό που δεν το ανέλαβε.
Ξέρετε, κανείς δεν είχε την θέληση και την διάθεση να αντισταθεί στις συνεχείς απαιτήσεις των συντεχνιών.
Τελικά το πολιτικό κόστος δεν μπόρεσε να το αποφύγει ούτε η Νέα Δημοκρατία ούτε το ΠΑΣΟΚ.
- Αξιοποιήθηκαν όπως θα περιμένατε ικανά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της διακυβένησής της;
Σε αυτή την ερώτηση δεν μπορεί να υπάρχει απόλυτη απάντηση. Πολλά αξιόλογα στελέχη της παράταξης μας προσέφεραν με την γνώση την εμπειρία και την διάθεσή τους για δουλειά και τίμησαν αυτούς που τους επιλέξανε. Υπήρχαν όμως και υπάρχουν μονάδες στη Νέα Δημοκρατία που ακριβώς επειδή ήταν ικανοί, όχι μόνο δεν ζητήθηκε η αρωγή τους αλλά αντίθετα απομονώθηκαν για να μην δημιουργήσουν ανασφάλειες σε κάποιους άλλους. Στο βαθμό που προωθήθηκαν άτομα με κριτήρια ανταποδοτικά είχαμε στις περισσότερες περιπτώσεις αρνητικά αποτελέσματα. Εκ των πραγμάτων πάντως φάνηκε ότι υπήρξε έλλειμμα στη στελέχωση της κυβέρνησης.
- Πώς αξιολογείτε την αντιπολιτευτική τακτική του Αντώνη Σαμαρά;
Οι πολιτικές παρατάξεις είναι ομάδες προσώπων. Συμμετέχουν όλοι, συζητούν, επεξεργάζονται και προωθούν προτάσεις, που βασίζονται σε λογική επιχειρημάτων και στην λογική των ιδεολογικών αρχών τους.
Στην τελευταία διαδικασία που παρακολουθήσαμε, η στάση που κράτησε η Νέα Δημοκρατία, καταψηφίζοντας την κύρωση των συμφωνιών της Ελλάδας με την Ε.Ε και το ΔΝΤ, σαφώς και συνιστά νόθευση των ιδεολογικών αρχών του κόμματος μας.
Η λογική της στείρας αντιπολίτευσης δεν οδηγεί πουθενά και αυτό αποδεικνύεται κατά ένα μεγάλο βαθμό και από τις δημοσκοπήσεις.
- Ποια η γνώμη σας για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης; Πιστεύετε ότι υπήρχαν άλλοι τρόποι να βγει η χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο;
Ζούμε όλα αυτά τα χρόνια ένα όργιο κακοδιαχείρισης.
Οι εθνικοί πόροι, αλλά και τα δάνεια, διοχετεύθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους για την εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων. Ιδίως από το 1981 και έπειτα, η εύκολη λύση της άσκησης κοινωνικής πολιτικής, η οποία, και δεν έλυσε κανένα κοινωνικό πρόβλημα, και διόγκωσε το κράτος και τις δαπάνες του.
Το να ακολουθούμε την πεπατημένη διαχρονικά μας οδηγεί στην καταστροφή.
Ο πνιγμός των αγορών και η φορολογική ασφυξία δεν έχουν κανένα αναπτυξιακό αποτέλεσμα. Η χώρα δεν παράγει, δεν καινοτομεί δεν αναπτύσσεται.
Οι Έλληνες εξακολουθούμε να κινούμαστε σε πολιτικές του Crisis Management, στις οποίες βρισκόμασταν λόγω των παλαιότερων ασταθών πολιτικών που ακολουθήθηκαν.
Από το αδιέξοδο θα βγούμε μόνο όταν δείξουμε εμπιστοσύνη στον Έλληνα επιχειρηματία, που δείχνει ικανότητες δυναμικής ανάπτυξης, σε οικονομίες που δίνουν μακρόπνοες προοπτικές.
Χρειάζεται νέα προσέγγιση για την επίλυση της τρομερά δύσκολης οικονομικής συγκυρίας την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.
Οι τρόποι υπήρχαν και υπάρχουν. Σίγουρα πάντως η λύση δεν βρίσκεται στον από μηχανής Θεό.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου