Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Γ. ΖΑΝΙΑΣ Ο έλληνας τερματοφύλακας απέναντι στο ΔΝΤ

Ποιος είναι ο άνθρωπος που διευθύνει τις διαπραγματεύσεις με τους ξένους ελεγκτές
Ο κ. Γ. Ζανιάς ανέλαβε το βαρύ φορτίο των συνομιλιών της χώρας μας με την τρόικα του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το πόστο του
επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) της κυβέρνησης έχει εμπλακεί σε έναν «υπερμαραθώνιο» διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων με κοινοτικούς αξιωματούχους. Με μια βαλίτσα στο χέρι ταξιδεύει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, τις περισσότερες φορές για να προετοιμάσει το έδαφος πριν από την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ή του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου. Τα αεροπορικά μίλια που έχει διανύσει το ....

..... τελευταίο εξάμηνο μεταξύ Αθήνας, Βρυξελλών και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων ξεπερνούν τη συνολική απόσταση του γύρου της Γης.
Oι διαπραγματεύσεις δεν είναι κάτι άγνωστο στον κ. Ζανιά. Προτού αναλάβει τη θέση του επικεφαλής του ΣΟΕ έκανε την ίδια δουλειά για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Βρισκόταν δηλαδή στο... απέναντι στρατόπεδο απ΄ ό,τι σήμερα. Καθηγητής Πανεπιστημίου, αναλάμβανε από το 2005 ως το 2009 δύσκολες αποστολές ως κοινοτικός εμπειρογνώμονας της ΕΕ σε φτωχές χώρες. Ακολουθώντας τα αλτρουιστικά του αισθήματα βρέθηκε σε αφρικανικές χώρες, όπως η Ζιμπάμπουε και η Σομαλία, σε ασιατικές όπως το Μπανγκλαντές και το Νεπάλ ή στον Ειρηνικό Ωκεανό σε χώρες όπως η Παπούα Νέα Γουινέα. Κοιμήθηκε σε σιδερένια κλουβιά για να προστατευθεί από «επισκέψεις» άγριων ζώων ή σε κατοικίες χωρικών σε ακομακρυσμένα ορεινά χωριά. Το αντικείμενο της αποστολής του ήταν να ελέγξει αν η βοήθεια της ΕΕ έφθανε στον προορισμό της. Δηλαδή να ελέγξει αν τα χρήματα που είχαν πληρωθεί για να βελτιωθούν οι συνθήκες ύδρευσης ενός χωριού, ή να ενισχυθεί η επικοινωνία απομακρυσμένων περιοχών με εμπορικά κέντρα, είχαν όντως χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτόν.

Ανθρωπος τωνειδικών αποστολών
Βεβαίως, δεν κοιτούσε βιβλία, λογαρια- σμούς και κωδικούς σε κρατικούς προϋπολογισμούς, όπως κάνουν σήμερα οι εμπειρογνώμονες της τρόικας που επισκέπτονται και ελέγχουν τα ελληνικά υπουργεία. «Αποστολή» του ήταν να διαπραγματευθεί υπό ειδικές συνθήκες σε χώρες που δεν ακολουθούν τις «διαδικασίες» του δυτικού κόσμου. Σήμερα βρίσκεται στην απέναντι πλευρά. Δεν είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει αυτή τη δουλειά. Στις κυβερνήσεις του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη διετέλεσε γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και είχε πολλά πάρε-δώσε με το γραφειοκρατικό σύστημα των Βρυξελλών. Τους γνωρίζει και μπορεί να χειριστεί την επικοινωνία με τα εργαλεία που καταλαβαίνουν τα λεγόμενα «γκρίζα κοστούμια» της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Ο κ. Ζανιάς είναι καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διετέλεσε για αρκετά χρόνια πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου (1996-1998, 2004-2008), ενώ έχει διδάξει σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων και στην Οξφόρδη.

Αλλωστε, πέρασε τα ύστερα φοιτητικά του χρόνια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όπου και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην Οικονομετρία. Οσο και αν ακούγεται περίεργο, η Οικονομετρία σύμφωνα με τους ειδικούς είναι το βασικότερο εργαλείο κάθε ερευνητή των οικονομικών φαινομένων. Αποτελεί, όπως μας πληροφορούν, ένα κράμα οικονομικών, μαθηματικών και στατιστικής με σκοπό την ανάλυση οικονομικών και μη φαινομένων.

Βαθύς γνώστης της Οικονομετρίας και των επιστημών που την αποτελούν (Οξφόρδη γαρ), ο κ. Ζανιάς ανέλαβε πρόεδρος του ΣΟΕ, όπως άλλωστε αναμενόταν μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009, πολύ πιο γρήγορα απ΄ ό,τι οι περισσότεροι γενικοί και ειδικοί γραμματείς.

Σε λίγα εικοσιτετράωρα από την ανάληψη των καθηκόντων του κατέστη σαφές ότι θα θέσει τη σφραγίδα του το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που έχει καταστεί «Ευαγγέλιο» της κυβερνητικής πολιτικής αφού δεν περιλαμβάνει μόνον τα δημοσιονομικά αλλά και τις πολιτικές που ήδη ξεδιπλώνονται στην οργάνωση και λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, τις μεταρρυθμίσεις, τις αλλαγές που έχουν καθυστερήσει επί σειρά ετών, κ.λπ.

Αντιμέτωπος μετην κρίση αξιοπιστίας
Στο παρελθόν ο κ. Ζανιάς έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (2001-2004) και σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος για την έγκαιρη προετοιμασία και διεξαγωγή (το 2003) της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, η οποία αποδείχθηκε από τις πιο πετυχημένες των τελευταίων ετών. Κατά τη διάρκεια της εξάμηνης (1.1.2003- 30.6.2003) ελληνικής προεδρίας, προωθήθηκαν σημαντικά θέματα, όπως ο καλύτερος συντονισμός των δημοσιονομικών στην Ευρώπη, ο συγχρονισμός και η ευθυγράμμιση οικονομικών πολιτικών και απασχόλησης, οι νέες κατευθύνσεις περιφερειακής πολιτικής και των πολιτικών συνοχής, οι κοινωνικές πτυχές της στρατηγικής μεταρρυθμίσεων της Λισαβόνας, κ.λπ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :