Κυριακή 9 Μαΐου 2010

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ για την «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης προσωπικών και κεφαλαιουχικών εταιρειών και άλλες διατάξεις»

ΜΕΡΟΣ Α
Άρθρο 1
Σκοπός - Πεδίο Εφαρμογής
Σκοπός του παρόντος νόμου είναι η απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης προσωπικών και κεφαλαιουχικών εμπορικών εταιρειών και ειδικότερα των ομορρύθμων εταιρειών, των ετερορρύθμων εταιρειών (κάθε μορφής), των εταιρειών περιορισμένης ευθύνης και των ανωνύμων εταιρειών (εφεξής: «Εταιρείες»).
Άρθρο 2
Ορισμοί
Για τους σκοπούς του παρόντος νόμου νοούνται ως:
α) «Υπηρεσία Μιας Στάσης»:
αα) Με την επιφύλαξη του άρθρου 1 και του άρθρου 7 του Ν. 3419/2005, όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του .....

..... παρόντος νόμου και ισχύει, τα φυσικά πρόσωπα ή τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα οποία ορίζονται ως αρμόδια για την έναρξη, διεκπεραίωση και ολοκλήρωση των διαδικασιών σύστασης ομορρύθμων και ετερορρύθμων εταιρειών (κάθε μορφής), εταιρειών περιορισμένης ευθύνης και ανωνύμων εταιρειών. Ως «Υπηρεσία Μιας Στάσης» για τη σύσταση ομορρύθμων και ετερορρύθμων εταιρειών ορίζονται οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.). του άρθρου 2 του Ν. 3419/2005, όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου και ισχύει, καθώς και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) που λαμβάνουν την «πιστοποίηση παροχής υπηρεσιών μιας στάσης», όπως προβλέπεται στο άρθρο 4 του παρόντος.
ββ) Ως Υπηρεσία Μιας Στάσης για τη σύσταση εταιρειών περιορισμένης ευθύνης, ανωνύμων εταιρειών, καθώς και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις που για τη σύσταση απαιτείται συμβολαιογραφικό έγγραφο, ορίζεται ο συμβολαιογράφος που συντάσσει το συμβολαιογραφικό έγγραφο σύστασης.
β) «Κεντρική Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ.», «Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ.» ή «Τμήμα Γ.Ε.ΜΗ.»: Η προβλεπόμενη στο άρθρο 2 παρ. 1 του Ν. 3419/2005, όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου και ισχύει, «Κεντρική υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ.», η προβλεπόμενη στο άρθρο 2 παρ. 2 του Ν. 3419/2005, όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου και ισχύει, «Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ.» και το προβλεπόμενο στο άρθρο 2 παρ. 3 του Ν. 3419/2005 όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου και ισχύει, «Τμήμα Γ.Ε.ΜΗ.».
Άρθρο 3
Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας
α. Θεσπίζεται το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας, το οπoίο περιλαμβάνει:
i) το τέλος καταχώρησης Γ.Ε.ΜΗ., όπως αυτό προβλέπεται από το άρθρο 8 του Ν. 3419/2005, όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου και ισχύει,
ii) το Γραμμάτιο Κόστους Σύστασης Εταιρείας, το ποσό του οποίου αποδίδεται ανταποδοτικά στην Υπηρεσία Μιας Στάσεως,
iii) το κόστος εγγραφής στο οικείο Επιμελητήριο και
iv) την εισφορά υπέρ του Ταμείου Νομικών και του Ταμείου Προνοίας Δικηγόρων, όπου κατά περίπτωση απαιτείται.
β. Το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας καταβάλλεται υποχρεωτικά από τους συμβαλλομένους στην Υπηρεσία Μιας Στάσης, άπαξ, κατά το στάδιο της σύστασης εταιρείας. Το ύψος του, η διαδικασία είσπραξης και απόδοσης των επιμέρους ποσών στους τελικούς δικαιούχους, τα παραστατικά της απόδοσης σε αυτούς, η διενέργεια ελέγχου, ο τρόπος και η διαδικασία επιστροφής του σε περίπτωση μη καταχώρησης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια προβλέπεται και ρυθμίζεται από την κοινή υπουργική απόφαση του άρθρου 4 παρ. 2Α του παρόντος.
γ) Στο Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας δεν συμπεριλαμβάνεται:
i) ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου,
ii)η αμοιβή του συμβολαιογράφου,
iii) η αμοιβή του δικηγόρου, όπου απαιτείται,
iv) το παράβολο προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού
δ) Με το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας καταργούνται:
i) Το παράβολο προελέγχου επωνυμίας στο οικείο επιμελητήριο και
ii) Το παράβολο υπέρ του Δημοσίου και του ΤΑΠΕΤ, το οποίο καταβάλλεται κατά το στάδιο της σύστασης εταιρείας στις περιπτώσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.
Άρθρο 4
Γενικές διατάξεις
1. Οι Υπηρεσίες Μιας Στάσης είναι αρμόδιες:
α) για την παραλαβή των εγγράφων που απαιτούνται για τη σύσταση των Εταιρειών,
β) για την καταχώρηση των εγγράφων της παρ. (α) στις Υπηρεσίες ή στο Τμήμα Γ.Ε.ΜΗ. του άρθρ. 2 του Ν. 3419/2005, όπως τροποποιείται και ισχύει με τον παρόντα, καθώς και για τη μέριμνα χορήγησης του Αριθμού Γ.Ε.ΜΗ. και του Κωδικού Αριθμού Καταχώρησης που προβλέπονται στην παρ. 7 του άρθρου 5 του Ν. 3419/2005 όπως τροποποιείται και ισχύει με τον παρόντα,
(γ) να μεριμνούν για τη χορήγηση αριθμού φορολογικού μητρώου από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.,
δ) να μεριμνούν για τη χορήγηση και να λαμβάνουν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά φορολογικής ενημερότητας των ιδρυτών των εταιρειών,
ε) να μεριμνούν για την εγγραφή της εταιρείας, των φυσικών προσώπων, εταίρων, διαχειριστών ή μελών Δ.Σ. στον οικείο οργανισμό κοινωνικής ασφάλισης, και για τη χορήγηση αριθμού μητρώου κοινωνικής ασφάλισης, όπου αυτή απαιτείται, καθώς και ασφαλιστικής ενημερότητας,
στ) για την είσπραξη του Γραμματίου Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας και τη χορήγηση σχετικής απόδειξης καταβολής, καθώς και του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου,
ζ) για την κατανομή του εισπραττόμενου Γραμματίου Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας στους φορείς που, κατά τις κείμενες διατάξεις, είναι δικαιούχοι, και περιλαμβάνονται και ενσωματώνονται τα υπέρ αυτών τέλη, εισφορές και επιβαρύνσεις στο Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας, όπως ορίζεται στο άρθρο 3 του παρόντος.
η) για την ειδοποίηση των ενδιαφερομένων για τη σύσταση των Εταιρειών,
θ) για την παράδοση των συστατικών εγγράφων με τις αναγκαίες βεβαιώσεις των αρμοδίων αρχών μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας σύστασης των Εταιρειών και (ι) οιαδήποτε ενέργεια απαιτείται κατά το νόμο για τη σύσταση Εταιρειών.
2. Α) Με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, του υπουργού Οικονομικών, του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, του υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
(α) καθορίζονται οι διαδικασίες, οι προϋποθέσεις και οι τεχνικές λεπτομέρειες για τη διασύνδεση, σύμπραξη και συνεργασία μεταξύ των Υπηρεσιών Μιας Στάσης και αα) των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, για την υλοποίηση από τις Υπηρεσίες Μιας Στάσης των ενεργειών που αναφέρονται στις περιπτώσεις γ' και δ' της παρ. 1 , στις οποίες περιλαμβάνεται και η είσπραξη του Φόρου Συγκέντρωσης Κεφαλαίων και τη χορήγηση των σχετικών εγγράφων, ββ) των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, για την υλοποίηση από τις Υπηρεσίες Μιας Στάσης των ενεργειών που αναφέρονται στην περ. ε' της παρ. 1 και τη χορήγηση των σχετικών εγγράφων, γγ) των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοικήσεων (Ο.Τ.Α.) β' βαθμού για τους σκοπούς του παρόντος.
β) καθορίζονται οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες που πρέπει να τηρηθούν για να λάβουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών «την πιστοποίηση υπηρεσιών μιας στάσης», η μεταφορά των φυσικών αρχείων, μεταξύ των Υπηρεσιών Μιας Στάσης και των Υπηρεσιών και του Τμήματος Γ.ΕΜΗ. του άρθρ. 2 του Ν. 3419/2005, όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου και ισχύει, για τους σκοπούς του παρόντος και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια και σχετικό θέμα.
γ) καθορίζονται και τα θέματα που με ρητή εξουσιοδότηση νόμου προβλέπεται να καθοριστούν από τις διατάξεις του Ν. 3419/2005, όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου και ισχύει, με υπουργική απόφαση του υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, του υπουργού Οικονομικών, του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, του υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος και ισχύει και συγκεκριμένα αυτές που προβλέπονται κατά τρόπο και περιεχόμενο στις κάτωθι διατάξεις:
αα) Παράγραφος 1 εδάφιο ε' του άρθρου 13 του παρόντος, με την οποία αντικαθίσταται η παράγραφος 6 του άρθρου 2 του Ν. 3419/2005.
ββ) Παράγραφος 3 εδάφιο γ' του άρθρου 13 του παρόντος, με την οποία αντικαθίσταται η παράγραφος 4 του άρθρου 4 του Ν. 3419/2005.
γγ) Παράγραφος 5 εδάφιο α' του άρθρου 13 του παρόντος, με την οποία αντικαθίσταται οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 6 του Ν. 3419/2005.
δδ) Παράγραφος 7 του άρθρου 13 του παρόντος, με την οποία αντικαθίσταται το άρθρο 8 του Ν. 3419/2005.
εε) Παράγραφος 8 του άρθρου 13 του παρόντος, με την οποία αντικαθίσταται η παράγραφος 5 του άρθρου 11 του Ν. 3419/2005.
στστ) Παράγραφος 9 εδάφιο β' του άρθρου 13 του παρόντος, με την οποία αντικαθίσταται η παράγραφος 3 του άρθρου 12 του Ν. 3419/2005.
ζζ) Παράγραφος 10 του άρθρου 13 του παρόντος, με την οποία αντικαθίσταται το άρθρο 13 του Ν. 3419/2005,
ηη) Παράγραφος 12 εδάφιο β' του άρθρου 13 του παρόντος, με την οποία αντικαθίσταται η παράγραφος 3 του άρθρου 16 του Ν. 3419/2005.
θθ) Παράγραφος 13 του άρθρου 13 του παρόντος, με την οποία αντικαθίσταται το άρθρο 17 του Ν. 3419/2005, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα που απαιτείται για την έναρξη εφαρμογής του Ν. 3419/2005, όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου και ισχύει.
Β) Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Οικονομικών, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μετά από σύμφωνη γνώμη της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων της χώρας θα καθορίζονται οι διαδικασίες, οι προϋποθέσεις και οι τεχνικές λεπτομέρειες, ώστε να δύναται συμβολαιογράφος να προσφέρει τις προβλεπόμενες από τον παρόντα νόμο υπηρεσίες του «ως Υπηρεσία Μιας Στάσης», ως μέρος των υπηρεσιών του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) του άρθρου 2 του Ν. 3419/2005, καθώς και εντός των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) που θα λάβουν την «πιστοποίηση παροχής υπηρεσιών μιας στάσης», που προβλέπεται στο άρθρο 3 παρ. 2 του παρόντος.
Γ) Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Οικονομικών, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δύναται να υπαχθούν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου και άλλες περιπτώσεις υπόχρεων καταχώρησης στο Γ.Ε.ΜΗ. σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν. 3419/2005, όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου και ισχύει, οι οποίοι δεν προβλέπονται στο σκοπό του παρόντος νόμου, όπως ορίζεται στο άρθρο 1.
Άρθρο 5
Διαδικασία σύστασης προσωπικών εταιρειών
1. Για τη σύσταση μιας προσωπικής εταιρείας (ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης εταιρείας), οι συμβαλλόμενοι προβαίνουν, ενώπιον της Υπηρεσίας Μιας Στάσης, στις παρακάτω ενέργειες:
α) Καταθέτουν το συμφωνητικό σύστασης της εταιρείας. Το συμφωνητικό σύστασης της εταιρείας περιβάλλεται υποχρεωτικώς τον τύπο του συμβολαιογραφικού εγγράφου, στις περιπτώσεις που ορίζεται από το νόμο.
β) Υποβάλλουν υπογεγραμμένη αίτηση καταχώρησης στο Γ.Ε.ΜΗ.
γ) Υποβάλλουν αίτηση για την καταχώρηση της επωνυμίας στο οικείο επιμελητήριο και για την εγγραφή της Εταιρείας ως μέλος σε αυτό.
δ) Καταβάλλουν το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας.
ε) Υποβάλλουν δήλωση για το Φόρο Συγκέντρωσης Κεφαλαίου και εξοφλούν άμεσα το φόρο που αναλογεί.
στ) Υποβάλλουν το μισθωτήριο συμβόλαιο ή τον τίτλο κυριότητας ή υπεύθυνη δήλωση δωρεάν παραχώρησης του χώρου για εγκατάσταση της Εταιρείας.
ζ) Υποβάλλουν τις απαραίτητες αιτήσεις και συμπληρώνουν τα απαραίτητα έντυπα για τη χορήγηση αριθμού φορολογικού μητρώου και για την εγγραφή των εταίρων και διαχειριστών στους οικείους ασφαλιστικούς οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.
2. Αυθημερόν ή το αργότερο την επόμενη εργάσιμη ημέρα και μετά την ολοκλήρωση των ενεργειών που προβλέπονται στην παρ. 1, η Υπηρεσία Μιας Στάσης υποχρεούται να:
α) Προβαίνει σε έλεγχο της αίτησης καταχώρησης και του συμφωνητικού σύστασης, ως προς τη νομιμοποίηση του αιτούντος και την πληρότητα των υποβαλλόμενων στοιχείων και εγγράφων, που αυτός υποβάλλει.
β) Προβαίνει μέσω της πρόσβασης στα ηλεκτρονικά αρχεία του Γ.Ε.ΜΗ. σε προέλεγχο της επωνυμίας και στη χορήγηση προέγκρισης χρήσης. Εφόσον η προτεινόμενη επωνυμία προσκρούει σε προγενέστερη καταχώρηση, η Υπηρεσία Μιας Στάσης ενημερώνει τους ενδιαφερομένους και, μετά από συνεννόηση μαζί τους, προβαίνει σε τροποποίηση της επωνυμίας.
γ) Προβαίνει στην είσπραξη του Γραμματίου Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας και τη χορήγηση σχετικής απόδειξης καταβολής, καθώς και του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου,
δ) Μεριμνά για τη χορήγηση Α.Φ.Μ. στους εταίρους, όπου απαιτείται, καθώς και για την έκδοση των απαιτουμένων πιστοποιητικών ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας που απαιτούνται.
ε) Με την επιφύλαξη της παραγράφου 3 μεριμνά για την καταχώρηση και εγγραφή της εταιρείας στη Υπηρεσία ή στο Τμήμα Γ.Ε.ΜΗ. του άρθρ. 2 του Ν. 3419/2005, όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου και ισχύει, και για τη χορήγηση Αριθμού Γ.Ε.ΜΗ. και Κωδικού Αριθμού Καταχώρησης που προβλέπονται στην παρ. 7 του άρθρου 5 του Ν. 3419/2005, όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου και ισχύει.
στ) Μεριμνά, μέσω πρόσβασης στα οικεία ηλεκτρονικά αρχεία, για την έκδοση ΑΦΜ της εταιρείας καθώς και για την εγγραφή της εταιρείας, των εταίρων και διαχειριστών στους οικείους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.
ζ) Προβαίνει στην εγγραφή της Εταιρείας στο αρμόδιο επιμελητήριο.
3. Εάν από τον έλεγχο που προβλέπεται στην περ. α της παρ. 2 προκύψει ότι η αίτηση, τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά ή το συμφωνητικό σύστασης δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται, μέσω τηλεομοιοτυπίας ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να προβούν εγγράφως στις αναγκαίες διευκρινίσεις, διορθώσεις ή συμπληρώσεις μέσα σε δύο (2) εργασίμων ή εφόσον δικαιολογείται από τις περιστάσεις, σε δέκα (10) εργάσιμες ημέρες από τη λήψη της σχετικής πρόσκλησης. Η χορήγηση αυτής της προθεσμίας των δύο (2) ή δέκα (10) εργασίμων ημερών παρατείνει ανάλογα την προθεσμία που προβλέπεται παραπάνω στην παρ. 2. Αν η προθεσμία των δύο (2) ή δέκα (10) ημερών παρέλθει άπρακτη ή τα στοιχεία, παρά την εμπρόθεσμη υποβολή τους, εξακολουθούν να μην πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, η σύσταση της εταιρείας δεν καταχωρείται στο Γ.Ε.ΜΗ. και το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας και ο Φόρος Συγκέντρωσης Κεφαλαίου που καταβλήθηκαν επιστρέφονται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κοινή υπουργική απόφαση της περ. Α της παρ. 2 του άρθρου 4 .
4. Η ομόρρυθμη και η ετερόρρυθμη εταιρεία αποκτούν νομική προσωπικότητα με την καταχώρηση της εταιρικής σύμβασης στο Γ.Ε.ΜΗ.
Άρθρο 6
Διαδικασία σύστασης εταιρειών περιορισμένης ευθύνης
1. Για τη σύσταση μιας εταιρείας περιορισμένης ευθύνης, οι συμβαλλόμενοι προβαίνουν, ενώπιον της Υπηρεσίας Μιας Στάσης, στις παρακάτω ενέργειες:
α) Υπογράφουν το συμβολαιογραφικό έγγραφο σύστασης της εταιρείας σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ν. 3190/1955.
β) Υποβάλλουν υπογεγραμμένη αίτηση καταχώρησης στο Γ.Ε.ΜΗ.
γ) Υποβάλλουν αίτηση για την καταχώρηση της επωνυμίας στο οικείο επιμελητήριο και για την εγγραφή της εταιρείας ως μέλος σε αυτό.
δ) Καταβάλλουν το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας.
ε) Υποβάλλουν δήλωση για το Φόρο Συγκέντρωσης Κεφαλαίου και εξοφλούν άμεσα τον φόρο που αναλογεί.
στ) Υποβάλλουν το μισθωτήριο συμβόλαιο ή τον τίτλο κυριότητας ή υπεύθυνη δήλωση δωρεάν παραχώρησης του χώρου για εγκατάσταση της Εταιρείας.
ζ) Υποβάλλουν τις απαραίτητες αιτήσεις και συμπληρώνουν τα απαραίτητα έντυπα για τη χορήγηση αριθμού φορολογικού μητρώου και για την εγγραφή των διαχειριστών στους οικείους ασφαλιστικούς οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης .
2. Αυθημερόν ή το αργότερο την επόμενη εργάσιμη ημέρα και μετά την ολοκλήρωση των ενεργειών που προβλέπονται στην παρ. 1, η Υπηρεσία Μιας Στάσης υποχρεούται να:
α) Προβαίνει σε έλεγχο της αίτησης καταχώρησης ως προς τη νομιμοποίηση του αιτούντος και την πληρότητα των υποβαλλόμενων στοιχείων και εγγράφων, που αυτός υποβάλλει.
β) Προβαίνει, μέσω της πρόσβασης στα ηλεκτρονικά αρχεία του Γ.Ε.ΜΗ. σε προέλεγχο της επωνυμίας και στη χορήγηση προέγκρισης χρήσης. Εφόσον η προτεινόμενη επωνυμία προσκρούει σε προγενέστερη καταχώρηση, η Υπηρεσία Μιας Στάσης ενημερώνει τους ενδιαφερομένους και, μετά από συνεννόηση μαζί τους, προβαίνει σε τροποποίηση της επωνυμίας.
γ) Προβαίνει στην είσπραξη του Γραμματίου Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας και τη χορήγηση σχετικής απόδειξης καταβολής, καθώς και του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου,
δ) Μεριμνά για τη χορήγηση Α.Φ.Μ. στους εταίρους, όπου απαιτείται, καθώς και για την έκδοση των απαιτουμένων πιστοποιητικών ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας που απαιτούνται.
ε) Με την επιφύλαξη της παραγράφου 3, μεριμνά για την καταχώρηση και εγγραφή της εταιρείας στη Υπηρεσία ή στο Τμήμα Γ.Ε.ΜΗ., σύμφωνα με το άρθρ. 2 του Ν. 3419/2005, όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου και ισχύει, και για τη χορήγηση Αριθμού Γ.Ε.ΜΗ. και Κωδικού Αριθμού Καταχώρησης, που προβλέπονται στην παρ. 7 του άρθρου 5 του Ν. 3419/2005, όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου και ισχύει.
στ) Συντάσσει και αποστέλλει σχέδιο ανακοίνωσης για την ανωτέρω καταχώρηση στην αρμόδια Υπηρεσία του Γ.Ε.ΜΗ.
ζ) Μεριμνά, μέσω πρόσβασης στα οικεία ηλεκτρονικά αρχεία, για την έκδοση Α.Φ.Μ. της εταιρείας καθώς και για την εγγραφή της εταιρείας και των διαχειριστών στους οικείους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.
η) Προβαίνει στην εγγραφή της Εταιρείας στο αρμόδιο επιμελητήριο.
3. Εάν από τον έλεγχο που προβλέπεται στην περ. α της παρ. 2 προκύψει ότι η αίτηση, τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά ή το συμφωνητικό σύστασης δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται, μέσω τηλεομοιοτυπίας ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να προβούν εγγράφως στις αναγκαίες διευκρινίσεις, διορθώσεις ή συμπληρώσεις μέσα σε δύο (2) εργασίμων, ή, εφόσον δικαιολογείται από τις περιστάσεις, σε δέκα (10) εργάσιμες ημέρες από τη λήψη της σχετικής πρόσκλησης. Η χορήγηση αυτής της προθεσμίας των δύο (2) ή δέκα (10) εργασίμων ημερών παρατείνει ανάλογα την προθεσμία που προβλέπεται παραπάνω στην παρ. 2. Αν η προθεσμία των δύο (2) ή δέκα (10) ημερών παρέλθει άπρακτη ή τα στοιχεία, παρά την εμπρόθεσμη υποβολή τους, εξακολουθούν να μην πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, η σύσταση της εταιρείας δεν καταχωρείται στο Γ.Ε.ΜΗ. και το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας και ο Φόρος Συγκέντρωσης Κεφαλαίου που καταβλήθηκαν επιστρέφονται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κοινή υπουργική απόφαση της περ. Α της παρ. 2 του άρθρου 4.
4. Η εταιρεία περιορισμένης ευθύνης αποκτά νομική προσωπικότητα με την καταχώρηση της εταιρικής σύμβασης στο Γ.Ε.ΜΗ. σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 1 του νόμου 3419/2005, όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου και ισχύει.
5. Κατά παρέκκλιση των προβλεπομένων στο άρθρο 8 του Ν. 3190/1955,, η δημοσιότητα της σύστασης της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης πραγματοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 13 του νόμου 3419/2005, όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου και ισχύει.
Άρθρο 7
Διαδικασία σύστασης ανωνύμων εταιρειών
1. Για τη σύσταση μιας ανώνυμης εταιρείας, οι συμβαλλόμενοι προβαίνουν, ενώπιον της Υπηρεσίας Μιας Στάσης, στις παρακάτω ενέργειες:
α) Υπογράφουν το συμβολαιογραφικό έγγραφο σύστασης της εταιρείας σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ν. 3190/1955.
β) Υποβάλλουν υπογεγραμμένη αίτηση καταχώρησης στο Γ.Ε.ΜΗ.
γ) Υποβάλλουν αίτηση για την καταχώρηση της επωνυμίας στο οικείο επιμελητήριο και για την εγγραφή της εταιρείας ως μέλος σε αυτό.
δ) Καταβάλλουν το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας.
ε) Υποβάλλουν δήλωση για το Φόρο Συγκέντρωσης Κεφαλαίου και εξοφλούν άμεσα τον φόρο που αναλογεί.
στ) Υποβάλλουν το μισθωτήριο συμβόλαιο ή τον τίτλο κυριότητας ή υπεύθυνη δήλωση δωρεάν παραχώρησης του χώρου για εγκατάσταση της Εταιρείας.
ζ) Υποβάλλουν τις απαραίτητες αιτήσεις και συμπληρώνουν τα απαραίτητα έντυπα για τη χορήγηση αριθμού φορολογικού μητρώου και για την εγγραφή των μελών του διοικητικού συμβουλίου στους οικείους ασφαλιστικούς οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.
2. Αυθημερόν ή το αργότερο την επόμενη εργάσιμη ημέρα και μετά την ολοκλήρωση των ενεργειών που προβλέπονται στην παρ. 1, η Υπηρεσία Μιας Στάσης υποχρεούται να:
α) Προβαίνει σε έλεγχο της αίτησης καταχώρησης ως προς τη νομιμοποίηση του αιτούντος και την πληρότητα των υποβαλλόμενων στοιχείων και εγγράφων, που αυτός υποβάλλει .
β) Προβαίνει, μέσω της πρόσβασης στα ηλεκτρονικά αρχεία του Γ.Ε.ΜΗ. σε προέλεγχο της επωνυμίας και στη χορήγηση προέγκρισης χρήσης. Εφόσον η προτεινόμενη επωνυμία προσκρούει σε προγενέστερη καταχώρηση, η Υπηρεσία Μιας Στάσης ενημερώνει τους ενδιαφερομένους και, μετά από συνεννόηση μαζί τους, προβαίνει σε τροποποίηση της επωνυμίας.
γ) Προβαίνει στην είσπραξη του Γραμματίου Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας και τη χορήγηση σχετικής απόδειξης καταβολής, καθώς και του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου,
δ) Μεριμνά για τη χορήγηση Α.Φ.Μ. στους εταίρους, όπου απαιτείται, καθώς και για την έκδοση των απαιτουμένων πιστοποιητικών ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας που απαιτούνται .
ε) Με την επιφύλαξη της παραγράφου 3, μεριμνά για την καταχώρηση και εγγραφή της εταιρείας στη Υπηρεσία ή στο Τμήμα Γ.Ε.ΜΗ., σύμφωνα με το άρθρ. 2 του Ν. 3419/2005, όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου και ισχύει, και για τη χορήγηση Αριθμού Γ.Ε.ΜΗ. και Κωδικού Αριθμού Καταχώρησης που προβλέπονται στην παρ. 7 του άρθρου 5 του Ν. 3419/2005, όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου και ισχύει.
στ) Συντάσσει και αποστέλλει σχέδιο ανακοίνωσης για την ανωτέρω καταχώρηση στην αρμόδια Υπηρεσία του Γ.Ε.ΜΗ.
ζ) Μεριμνά, μέσω πρόσβασης στα οικεία ηλεκτρονικά αρχεία, για την έκδοση Α.Φ.Μ. της εταιρείας καθώς και για την εγγραφή της εταιρείας και των μελών του διοικητικού συμβουλίου στους οικείους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.
η) Προβαίνει στην εγγραφή της Εταιρείας στο αρμόδιο επιμελητήριο.
3. Εάν από τον έλεγχο που προβλέπεται στην περ. α της παρ. 2, προκύψει ότι η αίτηση, τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά ή το συμφωνητικό σύστασης δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται, μέσω τηλεομοιοτυπίας ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να προβούν εγγράφως στις αναγκαίες διευκρινίσεις, διορθώσεις ή συμπληρώσεις μέσα σε δύο (2) εργασίμων, ή, εφόσον δικαιολογείται από τις περιστάσεις, σε δέκα (10) εργάσιμες ημέρες από τη λήψη της σχετικής πρόσκλησης. Η χορήγηση αυτής της προθεσμίας των δύο (2) ή δέκα (10) εργασίμων ημερών παρατείνει ανάλογα την προθεσμία που προβλέπεται παραπάνω στην παρ. 2. Αν η προθεσμία των δύο (2) ή δέκα (10) ημερών παρέλθει άπρακτη ή τα στοιχεία, παρά την εμπρόθεσμη υποβολή τους, εξακολουθούν να μην πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, η σύσταση της εταιρείας δεν καταχωρείται στο Γ.Ε.ΜΗ. και το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας και ο Φόρος Συγκέντρωσης Κεφαλαίου που καταβλήθηκαν επιστρέφονται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κοινή υπουργική απόφαση της περ. Α παρ. 2 του άρθρου 4.
4. Η ανώνυμη εταιρεία αποκτά νομική προσωπικότητα με την καταχώρηση του καταστατικού της στο Γ.Ε.ΜΗ. σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 1 του νόμου 3419/2005, όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου και ισχύει.
5. Κατά παρέκκλιση των προβλεπομένων στο άρθρ. 7β του Κ.Ν. 2190/1920, η δημοσιότητα της σύστασης της ανώνυμης εταιρείας πραγματοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 13 του νόμου 3419/2005, όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου και ισχύει.

Δεν υπάρχουν σχόλια :