Στην Ελλάδα πρέπει να αλλάξουν όλα
Η πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη υπερψήφισε το πακέτο μέτρων για την Ελλάδα. Πιστεύει ότι η κρίση μπορεί να ξεπεραστεί.
Το μοναδικό μέλος του συντηρητικού κόμματος της Αντιπολίτευσης, της Νέας Δημοκρατίας, που υπερψήφισε το επίπονο πακέτο μέτρων της Ελληνικής κυβέρνησης ήταν η πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Για το λόγο αυτό αποκλείστηκε από το κόμμα της.
KURIER: Ως μέλος της προηγούμενης κυβέρνησης, πρέπει να γνωρίζατε ότι η οικονομική κατάστασης της Ελλάδας ήταν άσχημη. Πότε καταλάβατε ότι η κατάσταση ήταν τελικά καταστροφική;
Ντόρα Μπακογιάννη: Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008 η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά. Τα κρατικά έσοδα μειώθηκαν και αυτός είναι ο λόγος, μαζί με τα διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, που το ετήσιο έλλειμά μας για το 2009 ήταν διψήφιο. Ήλπιζα ότι... αυτές οι μεγάλες μας αδυναμίες θα μπορούσαν να αντέξουν σε μια κρίση. Όντως η κρίση αυτή είναι μεγαλύτερη από ότι φοβόμουν. Γι’ αυτό όλο το πολιτικό σύστημα έχει συλλογική ευθύνη. Σε ότι, δε, με αφορά, αυτό το έχω αποδεχτεί.
KURIER: Η Νέα Δημοκρατία πώς θα αντιμετώπιζε την κρίση;
Ντόρα Μπακογιάννη: Ήδη πριν από τις εκλογές είχαμε ανακοινώσει πρόγραμμα λιτότητας. Κατά τη γνώμη μου αυτό ήταν και πολύ λίγο και ήρθε και πολύ αργά. Το μεγάλο άγχος της Νέας Δημοκρατίας ήταν ο φόβος του πολιτικού κόστους. Αυτό όμως το πλήρωσε ακριβά. Έχασε τις εκλογές και άφησε τη χώρα με πολλές δυσκολίες. Εγώ πάντα έλεγα ότι η Ελλάδα χρειάζεται διττή πολιτική: δραστική μείωση των δαπανών και μια καινοτόμο αναπτυξιακή στρατηγική. Ακόμη περιμένω μια συγκεκριμένη αναπτυξιακή πολιτική από την Κυβέρνηση. Η Ελλάδα έχει πολλά γεωστρατηγικά και οικονομικά πλεονεκτήματα. Ειδικά για τον τομέα της ναυπηγικής η Ελλάδα είναι για την Ευρωπαϊκή Ένωση ό,τι η Γερμανία για τη Βιομηχανία.
KURIER: Έγινε κάποια εσωκομματική συζήτηση στη Ν.Δ για το ποιό είναι το μερίδιο ευθύνης της στην κρίση;
Ντόρα Μπακογιάννη: Συζητήσεις για τις δικές μας ευθύνες έγιναν ήδη πριν τις εκλογές και μετά από αυτές βέβαια πιο εντατικά. Οι ψηφοφόροι της Ν.Δ σήμερα θέλουν σαφείς απαντήσεις για το τί συνέβη, τις οποίες όμως δεν λαμβάνουν. Ακούνε μόνο γενικότητες όπως «κάποια πράγματα δεν πήγαν όπως έπρεπε». Σε ένα Συνέδριο του κόμματος εγώ προσπάθησα να αναλύσω τα λάθη μας και να ξεκινήσω μια συζήτηση για το μέλλον. Είμαι σίγουρη ότι σε αυτή την προσπάθεια ήμουν μόνη μου.
KURIER: Περιμένατε ότι θα σας διέγραφε η Ν.Δ. μετά την ψήφο σας;
Ντόρα Μπακογιάννη: Ειλικρινά μιλώντας, σας λέω πως η νέα ηγεσία της Ν.Δ., η οποία βρίσκεται πιο δεξιά από ποτέ, θα έψαχνε να βρει ένα λόγο, ώστε να με αποκλείσει ως φιλελεύθερη. Αυτή η ευκαιρία προέκυψε όταν υπερψήφισα το «Πακέτο Σωτηρίας» της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. Το κόμμα το καταψήφισε με τη δικαιολογία ότι η κυβερνητική πολιτική μας οδήγησε στην άβυσσο. Το εάν ευθύνεται η κυβέρνηση γι’ αυτό ή όχι ήταν άσχετο τη χρονική στιγμή της ψηφοφορίας. Χρειαζόμασταν μέσα σε 10 μέρες χρήματα για να πληρώσουμε τα χρέη μας. Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ σίγουρα δεν ήταν αλάνθαστη. Αλλά η Ν.Δ. δε θα έπρεπε να αρνείται αυτό, για το οποίο οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έπρεπε να παλέψουν για να πείσουν τα δικά τους κοινοβούλια. Γι’ αυτό δε μπορούσα να ακολουθήσω τη γραμμή της Ν.Δ. σε αυτό το θέμα. Για μένα ήταν επιλογή συνείδησης.
KURIER: Η διαγραφή σας από το κόμμα σημαίνει και το τέλος των πολιτικών σας δραστηριοτήτων;
Ντόρα Μπακογιάννη: Δεν το νομίζω. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η πλειοψηφία της Ελληνικής κοινωνίας αποστασιοποιείται από τα κομματικό σύστημα. Τα δύο μεγάλα κόμματα σήμερα εκπροσωπούν μόνο το 50% των ψηφοφόρων.
KURIER: Η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση;
Ντόρα Μπακογιάννη: Η Ελλάδα έχει μια ιστορία 4000 χρόνων. Στη διάρκειά της έχει, όχι μόνο αντέξει, αλλά έχει δημιουργήσει μεγαλείο. Θα τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά. Βρισκόμαστε στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και το ευρώ είναι το κοινό μας νόμισμα. Αυτό πρέπει και να το να υπερασπιστούμε και να το σταθεροποιήσουμε. Το αν η Ν.Δ λέει ναι ή όχι στα μέτρα δεν αλλάζει τίποτα στο εξής απλό γεγονός: ότι η ευρεία πλειοψηφία των Ελλήνων υποστηρίζει τις δραστικές αλλαγές στο κράτος και στην κοινωνία μας, οι οποίες σε τελική ανάλυση θα καταστήσουν την Ελλάδα έναν αξιόπιστο εταίρο στην Ευρωζώνη.
KURIER: Εσείς προσωπικά «νοιώθετε» τις περικοπές;
Ντόρα Μπακογιάννη: Όλοι οι βουλευτές έχουν 30% μείωση του μισθού τους. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς πρέπει να είμαστε παράδειγμα. Το πρόβλημα δεν είναι ο μισθός των πολιτικών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι μικρές επιχειρήσεις και κυρίως οι συνταξιούχοι. Και να μη ξεχνούμε και τους άνεργους. Συνολικά, η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πληρώνει ένα υπερβολικά υψηλό τίμημα για αυτή την κρίση.
KURIER: Η κρίση θα αλλάξει τη χώρα;
Ντόρα Μπακογιάννη: Το ελπίζω. Όλα πρέπει να αλλάξουν. Το οικονομικό σύστημα, το πολιτικό σύστημα και κυρίως η συμπεριφορά μας. Η Ελλάδα αξίζει κάτι καλύτερο. Το οφείλουμε στην ιστορία μας, στους Ευρωπαίους εταίρους μας και κυρίως στον εαυτό μας. Η αξιοπρέπεια και το καλό όνομα της Ελλάδας έχουν πληγεί δραματικά. Ο σκληρά εργαζόμενος Ελληνικός λαός ζητά την καταδίκη εκείνων που είναι υπεύθυνοι για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.
KURIER: Πότε θα είστε σε θέση να πείτε ότι τα δύσκολα πέρασαν;
Ντόρα Μπακογιάννη: Όταν το Ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και η Δημόσια Διοίκηση βρεθούν στο δρόμο της ανάπτυξης και όταν η χώρα παράγει και πάλι πλεόνασμα.
Σημείωση: Οι γερμανομαθείς μπορούν να τη διαβάσουν από το πρωτότυπο εδώ: //kurier//
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου