Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Η ψήφος της Ντόρας είναι µοναχική.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ το ανέκδοτο των τελευταίων ηµερών; Οτι ο Αντώνης Σαµαράς αποφάσισε να ψηφίσει η Ν.Δ. «όχι» στα οικονοµικά µέτρα για έναν και µόνο λόγο. Γνώριζε ότι η Ντόρα Μπακογιάννη θα ψηφίσει «ναι», άρα θα είχε την ευκαιρία να την εξοστρακίσει από το κόµµα!
Προκειµένου να το πετύχει αυτό, ο Αντώνης ήταν διατεθειµένος να αγνοήσει εισηγήσεις, να αψηφήσει προειδοποιήσεις και να αδιαφορήσει για πιέσεις από το εσωτερικό ή το εξωτερικό.
ΜΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ κορυφής σε κόµµα εξουσίας αποτελεί συνήθως δραµατικό γεγονός. Οταν ο Κώστας Καραµανλής διέγραψε µια κρύα νύχτα του 1998 τον Γιώργο Σουφλιά, τον Στέφανο Μάνο κι άλλους τέσσερις, η πολιτική αγορά είχε κρατήσει την ανάσα της. Αντιθέτως, αν χθες άνοιξε το στόµα της ήταν για να συγκρατήσει κάτι σε χασµουρητό. Η αντιπαράθεση Ντόρας - Αντώνη είναι τόσο ......

...... προβλέψιµη που να καταντά αυτονόητη. Και τόσο πληκτική όσο η βροχή. Ενώ τη Σοφία Σακοράφα ποιος την περίµενε; Τα τρία «παρών» του ΠΑΣΟΚ έκλεψαν την παράσταση από τη Ν.Δ. ΦΥΣΙΚΑ,Η έξοδος της Ντόρας από τη Ν.Δ. έγινε µε αφορµή ένα θέµα ουσίας για τη χώρα. Τα οικονοµικά µέτρα προσφέρονται για το είδος του διλήµµατος που εµπνέει ποιήµατα σαν το «Ιl gran rifiuto» του Κ.Π. Καβάφη. Υπάρχει ένα «µεγάλο ναι» και ένα «µεγάλο όχι» στην υπόθεση αυτή που καθένας το εκφωνεί ανάλογα µε την τιµή και την πεποίθησή του. Ολοι οι σπεσιαλίστες των πολιτικών αποδράσεων οµοφωνούσαν εδώ και µέρες πως η Μπακογιάννη δεν θα έβρισκε εντιµότερη ευκαιρία να αυτονοµηθεί.
ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ είναι τι βρίσκει η Ντόρα στον ακάλυπτο έξω από τη Ν.Δ. Η προϊστορία διδάσκει πως δεν υπάρχει χώρος µεταξύ των πολυκατοικιών του δικοµµατισµού. Σαµαράς και Αβραµόπουλος το διαπίστωσαν στην πράξη. Το ίδιο κι ο Κωστής Στεφανόπουλος τη δεκαετία του £ 80. Υπάρχει, βεβαίως, η ανάλυση που λέει πως, όπου πήγε το ΔΝΤ, η πολιτική δεν έµεινε ανέπαφη. Κατά την ίδια εκδοχή, η δηµοσιονοµική ακαταστασία θα οδηγήσει σε µοριοποίηση του πολιτικού συστήµατος. Τα µόρια θα ξανακολλήσουν µετά µε διαφορετική σύνθεση.

ΕΙΝΑΙ Η εκδοχή του χάους. Η πιθανότητα να ισχύσει είναι ευθέως ανάλογη µε το πόσο ακραία θα εξελιχθούν τα πράγµατα στην οικονοµία και την κοινωνία. Αυτό όµως δεν θα εξαρτηθεί από το τι θα γίνει στη Ν.Δ., αλλά από τις επιδόσεις της κυβέρνησης. Με έναν παράξενο τρόπο, η τύχη της Ντόρας δεν εξαρτάται µόνο από τις προσεχείς κινήσεις του Σαµαρά, αλλά και από το πώς θα σταθεί ο Παπανδρέου. Αλλωστε, ας µην ξεχνάµε πως η Μπακογιάννη δεν ψήφισε «ναι» για να συνταχθεί µε την κυβέρνηση. Η ψήφος της είναι µοναχική.
/ / Του Δηµήτρη Μητρόπουλου / / Αγιογραφίες / / ΤΑ ΝΕΑ / /

Δεν υπάρχουν σχόλια :