Μετά τις εκλογές του 2004 υπήρχε μια οπτική γωνία από την οποία η συγκυρία έδειχνε ευτυχής για τη χώρα: αθροιστικά η ηλικία των επικεφαλής των δύο κομμάτων εξουσίας ήταν μόλις 100! Πρωθυπουργός 48 ετών και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης 52! Ηταν έμπρακτη απόδειξη ανανέωσης- ασυνήθιστη για την ελληνική πολιτική ιστορία. Πολύ νωρίς απεδείχθη ότι η ηλικία δεν είναι πάντα ο ασφαλέστερος οδηγός για την πρόβλεψη των πολιτικών εξελίξεων. Πρόσθετη απόδειξη το ύφος της παρουσίας του Αντώνη Σαμαρά στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής.
Αν όχι προσωπικά ο ίδιος, σίγουρα πάντως η συμπεριφορά των βουλευτών της Ν.Δ. παρέπεμπε στον ....
..... μακαρίτη Ευάγγελο Αβέρωφ. Στο μικρό διάστημα που βρέθηκε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στον Ανδρέα Παπανδρέου άφησε παρακαταθήκες καθόλου συμβατές με το κοινοβουλευτικό παιχνίδι. Ιδίως τις παραμονές των ευρωεκλογών του 1984. Στις οποίες ο νυν πρόεδρος της Ν.Δ. έλαβε μέρος ως ανερχόμενο στέλεχος της ΟΝΝΕΔ, που τότε διαφέντευαν οι «Κένταυροι» και οι «Ρέιντζερς». Με τον Μιχαλολιάκο και τον Μανωλάκο επικεφαλής.
Αυτά ώς χθες ήταν ιστορία. Σήμερα όχι και τόσο. Ο Σαμαράς βρέθηκε χθες απέναντι στον παλιό συγκάτοικό του στο Αμχερστ. Αυτό του έδινε το προνόμιο να απαλείψει τις αταβιστικές επιρροές από την αντιπολιτευτική κουλτούρα του κόμματός του. Οχι ψηφίζοντας στην ίδια κάλπη με την κυβέρνηση. Αλλά είναι άλλο να καταψηφίζεις μια συμφωνία και άλλο να οδηγείς τη συζήτηση στην παλινδρόμηση της φραστικής οξύτητας. Ο λόγος του, αλλά και η ματιά του στα πράγματα, έδωσε το σύνθημα για τη βουτιά στο αβερωφικό παρελθόν της Ν.Δ. Και επέτρεψε- αν δεν παρότρυνε- τους θερμοκέφαλους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του να αντιδρούν την ώρα που μιλούσε ο Πρωθυπουργός με τρόπο που περισσότερο αρμόζει σε καφενείο, παρά σε αίθουσα Κοινοβουλίου.
Καθείς και το ήθος του. Η αγοραία στάση βουλευτών της Ν.Δ. ήταν βούτυρο στο ψωμί του Γιώργου Παπανδρέου. Τους έστειλε άκλαυτους. Απέναντί του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν συνειδητοποίησε ότι εκείνη τη στιγμή ο ίδιος περνούσε τεστ ηγεσίας. Δεν παρενέβη ως ηγέτης για να ανακαλέσει στην τάξη τους παρεκτρεπομένους. Εκτός αν τους καμάρωνε μέσα του. Σ΄ αυτή την περίπτωση ισχύει για τον Αντώνη Σαμαρά αυτό που έλεγε ο άγγλος ιστορικός Αλαν Τέιλορ:
«Από τα λάθη του παρελθόντος, έμαθε πώς να κάνει νέα λάθη».
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου