Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Η οικονομική «υπερδύναμη» Γερμανία δικαιώνει τη Ντόρα! Πρόταση Σόιμπλε για «δημοσιονομικό κανόνα» στα Συντάγματα των χωρών της Ευρωζώνης

Στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας “Hamburger Abendblatt” δημοσιεύεται συνέντευξη του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην οποία μεταξύ άλλων προτείνει και στα άλλα κράτη της Ευρωζώνης να υιοθετήσουν το πρότυπο της «τροχοπέδης χρέους», που η γερμανική κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει στο σύνταγμά της.
«Για να αποτρέψουμε μελλοντικές κρίσεις στην Ευρωζώνη, χρειαζόμαστε αποτελεσματικούς κανόνες, που θα διασφαλίζουν μια υγιή και βιώσιμη δημοσιονομική πολιτική σε όλα τα κράτη-μέλη», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.
Έρχονται λοιπόν οι εκπρόσωποι της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομικής δύναμης, της Γερμανίας, να δικαιώσουν όσα ήδη έχει προτείνει η Ντόρα Μπακογιάννη για την συνταγματική επιβολή του «δημοσιονομικού κανόνα»: «Η διαπίστωση ότι η οικονομική πολιτική διαχρονικά εκτρέπεται με έχει οδηγήσει σε ένα βασικό συμπέρασμα: η οικονομική πολιτική της χώρας, υπό την έννοια της άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής εντός συνταγματικών ορίων, καθώς και ορισμένες καίριες παράμετροι που συντελούν στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της, πρέπει, επιτέλους, να τεθούν υπό την αιγίδα, και θα έλεγα τον χαλινό, του Συντάγματος, στην πρώτη προσεχή αναθεώρησή του. Εισηγούμαι, λοιπόν, την εισαγωγή και στην Ελλάδα του «δημοσιονομικού κανόνα» που... θέτει συνταγματικά όρια στη δημοσιονομική επέκταση. Είναι αδιανόητο το έθνος, σε καιρούς ειρήνης, να φθάνει, αλόγιστα, στα όρια της καταστροφής. Αυτό δεν επιτρέπεται να ξανασυμβεί. Ο δημοσιονομικός κανόνας έχει ήδη συνταγματικώς εισαχθεί σε χώρες, μεταξύ των οποίων η Ομοσπονδιακή Γερμανία και η Πολωνία: και στις δύο με άκρως ευεργετικά αποτελέσματα» (Διαβάστε το πλήρες άρθρο της κ. Μπακογιάννη εδώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια :