Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Από γκάφα σε γκάφα...

Σε πέλαγος αλλεπάλληλων παλινωδιών τσαλαβουτά ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, προσπαθώντας να ξεφύγει από το αδιέξοδο της πολιτικής ανυπαρξίας. Με εμφανή την αδυναμία να ακολουθήσει μια σταθερή γραμμή πλεύσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κρισιμότερη στιγμή που περνά μεταπολιτευτικά το έθνος, επιδεικνύει μια άνευ προηγουμένου ανευθυνότητα. Και αυτό δεν είναι δύσκολο να το διαπιστώσει κανείς. Αρκεί να παρακολουθήσει τις δημόσιες δηλώσεις του προέδρου του κόμματος που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία.
Οι «στρατηγικές» επιλογές του Σαμαρά παραπέμπουν –εκτός των άλλων– και στα απανωτά λάθη που είχε κάνει στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ως υπουργός Εξωτερικών με τα Σκόπια, δείχνοντας ότι η πολιτική έρημος όχι μόνο δεν τον ωρίμασε, αλλά απεναντίας τον έκανε ακόμη πιο επιπόλαιο.
Βασικός παράγοντας που οδηγεί τον πρόεδρο της Ν.Δ. στο ένα μετά το άλλο λάθος είναι οι... δημοσκοπήσεις. Ο Σαμαράς βλέπει ότι τα πράγματα εξελίσσονται δραματικά τόσο για τον ίδιο όσο και για το κόμμα του. «Δεν του βγαίνει τίποτα», αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη της Ν.Δ., επισημαίνοντας ότι «ακόμη και η στρατηγική αποδυνάμωσης του Καρατζαφέρη είχε το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα». Καθοριστικό ρόλο στην απόφαση της Ρηγίλλης να συνταχθεί με τη γραμμή του Μανώλη, του ΠΑΜΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, έπαιξαν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.
Έχει αξία να δούμε πώς κινήθηκε όλο αυτό το διάστημα ο «πλέον ανεύθυνος» –όπως τον χαρακτηρίζουν εσωκομματικοί του και όχι μόνον αντίπαλοι– αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στις 26 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε φορέσει τη «φανέλα της Εθνικής Ελλάδος» (αυτό έλεγε στις διαρροές του ο Πάνος Παναγιωτόπουλος) και είχε πάει μαζί με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στις Βρυξέλλες. Πριν από την εμφάνισή του εκεί, η Ρηγίλλης είχε διοχετεύσει ότι θα μιλούσε στο ΕΛΚ και ουσιαστικά θα έδινε «γραμμή» τόσο στη Μέρκελ όσο και στον Σαρκοζί. «Τον έχουν προσκαλέσει για να αναλύσει τα αίτια της κρίσης», έλεγαν χαρακτηριστικά, έχοντας ως προφανή στόχο να «αναβαθμίσουν» την εμφάνιση του Σαμαρά.
Οι ηγέτες που συμμετέχουν στο ΕΛΚ είχαν αντιληφθεί ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν έχει «μπέσα». Γι’ αυτό και οι περισσότεροι επέλεξαν να μη χάσουν το χρόνο τους. Χαρακτηριστική υπήρξε η περίπτωση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος επέλεξε συνειδητά να απουσιάζει. Άλλωστε, στο πρόσωπο του Παπανδρέου είχε βρει ένα σοβαρό και συγκροτημένο συνομιλητή. Οι συστάσεις που είχε για τον Σαμαρά δεν ήταν οι καλύτερες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :