Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Ο διπλωματικός μαραθώνιος της Προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρας Μπακογιάννη

Σε έναν ευρωπαϊκό, και όχι μόνο, μαραθώνιο έχει αποδυθεί τους τελευταίους μήνες η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.

Σκοπός της είναι να καταφέρει να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας μας για την ανάγκη στήριξης της Ελλάδας.
Ταυτόχρονα παρουσιάζει την εναλλακτική πρόταση για το πρόγραμμα προσαρμογής και εν γένει για τη σωστή υλοποίηση του μνημονίου.
Από τον περασμένο Ιούνιο, όταν η κ. Μπακογιάννη παρουσίασε την οικονομική πρόταση της
Δημοκρατικής Συμμαχίας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων, η οποία έγινε αποδεκτή, μέχρι και πριν από λίγες μέρες στο Συνέδριο του Κόμματος των Ευρωπαίων Φιλελεύθερων Δημοκρατών και Μεταρρυθμιστών (ELDR), όπου η Συμμαχία έγινε και επίσημα μέλος, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι τόσο στο εσωτερικό όσο και στους κόλπους της ίδιας της Ε.Ε.


Ζήτημα αξιοπιστίας

«Το διπλωματικό κεφάλαιο της χώρας εμφανίστηκε αδύναμο την πιο κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα. Τη στιγμή που όλοι στην Ευρώπη ζητούσαν να ακούσουν για τους Έλληνες, αλλά κανένας από το παλιό πολιτικό σύστημα δεν μιλούσε για τους Έλληνες. Έτσι, η χώρα μας έχασε χρόνο και διαπραγματευτικές δυνατότητες». Την επισήμανση αυτή κάνει, μιλώντας στην «F.S.» η κ. Μπακογιάννη, τονίζοντας: «Η Δημοκρατική Συμμαχία εξαρχής αποφάσισε να σταθεί απέναντι στη μίζερη πολιτική προσέγγιση της εσωτερικής κατανάλωσης. Αξιοποιήσαμε τη δική μας αξιοπιστία στο εξωτερικό, που πηγάζει από το ρεαλισμό και τη σοβαρότητα των προτάσεών μας, καθώς και τη σταθερή ευρωπαϊκή μας αντίληψη, και κερδίσαμε  μάχες για την Ελλάδα».

Άλλωστε η κ. Μπακογιάννη, από τη θητεία της ως υπουργού Εξωτερικών αλλά και ως δημάρχου της Αθήνας, γνωρίζει πολύ καλά τον τρόπο σκέψης των Ευρωπαίων συνομιλητών της.
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση καθώς «η διεθνής αξιοπιστία της χώρας σε εταίρους και δανειστές είχε τρωθεί λόγω της ανικανότητας της κυβέρνησης Παπανδρέου να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που αναλάμβανε και την εγκληματική απόφαση περί δημοψηφίσματος, αλλά και λόγω της αντιμνημονιακής ρητορείας της ΝΔ και του κ. Σαμαρά».


Κοστολογημένο πρόγραμμα

Πριν ξεκινήσει το οδοιπορικό της, η Δημοκρατική Συμμαχία σχεδίασε το δικό της εναλλακτικό μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη είναι «απόλυτα κοστολογημένο και εφικτό» και το κατέθεσε στους Ευρωπαίους Φιλελεύθερους, την τρίτη πολιτική δύναμη του Ευρωκοινοβουλίου, κερδίζοντας τη στήριξή τους.

«Πρόκειται για μια πρόταση συγκεκριμένη, που η τρόικα δεν αμφισβήτησε και στηριζόταν κατά 62% στη μείωση δαπανών, πετυχαίνοντας κατά 10 δισ. ευρώ μεγαλύτερη προσαρμογή στη διάρκεια της επόμενης τετραετίας» τονίζει η κ. Μπακογιάννη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η Δημοκρατική Συμμαχία συνέταξε ολοκληρωμένο σχέδιο για να πάρει εμπρός η ελληνική οικονομία και πάλι, το οποίο θα στηριχτεί στην προσέλκυση νέων επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, όπου θα βρουν δουλειά οι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνεργοι της χώρας. Γι΄ αυτό εξασφαλίσαμε τη στήριξη των Ευρωπαίων Φιλελεύθερων στην πρότασή μας για δημιουργία ενός νέου “σχεδίου Μάρσαλ” ύψους 30 δισ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους, που θα τονώσει την ανάπτυξη, ενώ παράλληλα από τον περασμένο Ιούνιο προωθήσαμε την  ιδέα της χρήσης του ΕΣΠΑ για την εγγυοδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων. Τη θέση μας υιοθετεί πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».


Από το Άμστενταμ στο Παλέρμο

Με το πρόγραμμα αυτό… υπό μάλης, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας ξεκίνησε το ταξίδι της. Πρώτος ουσιαστικός σταθμός ήταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου μίλησε σε ημερίδα που διοργάνωσε η Ομάδα των Ευρωπαίων Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την ελληνική οικονομία. Εκεί η κ. Μπακογιάννη υποστήριξε ότι χρειάζεται μια διαφορετική προσέγγιση για την ελληνική οικονομία, που θα στηρίζεται σε τρία σημεία:

• Η Ευρώπη θα πρέπει να ζητήσει βαθύτερες περικοπές δαπανών στη δημόσια κατανάλωση και να προσφέρει ως αντάλλαγμα επιπλέον χρήματα για επενδύσεις, οι οποίες θα υλοποιούνται από κοινού.
• Η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να αυξηθεί. Ένα τμήμα των τραπεζικών επανακεφαλαιοποιήσεων θα πρέπει να διατίθεται σε νέες επενδύσεις αντί να καλύπτει παλιά δάνεια.
• Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα πρέπει να σχεδιαστεί από κοινού με τα κράτη-δανειστές, δίνοντας έμφαση, αντί για τις πωλήσεις, στη μεγιστοποίηση των εσόδων.
Στη συνέχεια, τον περασμένο Οκτώβριο, πήγε στην Ολλανδία, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας Μαρκ Ρούτε, καθώς βρέθηκε εκεί ως καλεσμένη της Φιλελεύθερης Διεθνούς και του κυβερνώντος φιλελεύθερου Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD), και μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ολλανδικό τμήμα της Φιλελεύθερης Διεθνούς και το VVD, με θέμα την κρίση στην Ελλάδα και τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Επόμενος σταθμός της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας ήταν το Μόναχο, όπου μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το Ερευνητικό Κέντρο Maximilianeum και η Βουλή της Βαυαρίας, με θέμα την κρίση στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Εκεί η κ. Μπακογιάννη παρουσίασε συνοπτικά την πρότασή της για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση: «Η πρόταση της Δημοκρατικής Συμμαχίας είναι ρεαλιστική, αναπτυξιακή και πιο δίκαιη: στηρίζεται σε περισσότερη δουλειά, αντί για αύξηση της ανεργίας, στην οποία θα οδηγήσει η υπέρμετρη φορολόγηση, προβλέπει πρόνοια για τους οικονομικά ασθενέστερους (αύξηση στηρίγματος χαμηλοσυνταξιούχων, στήριξη μακροχρόνια ανέργων), είναι δικαιότερη και περιβαλλοντικά φιλικότερη στο θέμα της ρύθμισης είσπραξης προστίμων από αυθαίρετες οικοδομές. Επιπλέον, επιτυγχάνει ταχύτερη μείωση του ελλείμματος, απομακρύνει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, βελτιώνει τη ρευστότητα της οικονομίας, περιορίζει την εκτόπιση του ιδιωτικού τομέα από τις επενδύσεις, παρέχει κίνητρα για επενδύσεις και απασχόληση, καθώς μειώνει άμεσα το φόρο των επιχειρήσεων στο 20%, και καταργεί την έκτακτη εισφορά στα φυσικά πρόσωπα, που παραβιάζει βασικές αρχές της τίμιας φορολόγησης».
Η κατάληξη αυτού του μαραθωνίου ήταν πριν από λίγες μέρες στο Παλέρμο, όπου η κ. Μπακογιάννη μίλησε στο συνέδριο του Κόμματος των Ευρωπαίων Φιλελεύθερων Δημοκρατών και Μεταρρυθμιστών με θέμα «Ενίσχυση του ενιαίου νομίσματος της Ευρώπης: Ποιο το μέλλον του ευρώ;».
«Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι τα δημόσια οικονομικά θα ελέγχονται συνεχώς. Αυτό μπορεί πλέον να γίνει μέσω των πολιτικών που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο συνδυασμός των κοινών δομών φορολογικής διακυβέρνησης και μπλε και κόκκινων ευρωομολόγων είναι αρκετός για να εξασφαλίσει ότι θα επιτύχουμε και θα διατηρήσουμε τη σταθερότητα και τα λογικά επιτόκια στις αγορές ομολόγων, αν και το “εύκολο χρήμα” του παρελθόντος δεν θα είναι διαθέσιμο στο προβλέψιμο μέλλον» τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία της η κ. Μπακογιάννη. 
Στήριξη στην κυβέρνηση Παπαδήμου
Αναφερόμενη στην κυβέρνηση Παπαδήμου, η κ. Μπακογιάννη επισημαίνει ότι «έχει δύσκολο έργο και οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις της χώρας οφείλουν χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις να τη στηρίξουν αποτελεσματικά, προκειμένου να επανακτήσει την αξιοπιστία της θέτοντας τα θεμέλια για την εκκίνηση μιας νέας εκσυγχρονιστικής και μεταρρυθμιστικής προσπάθειας».

Η κ. Μπακογιάννη έκλεισε τη σύντομη επικοινωνία που είχαμε τονίζοντας: «Πιστεύω βαθιά πως το παιχνίδι δεν χάθηκε ακόμα. Μπορούμε να τα καταφέρουμε και να αντιμετωπίσουμε δημιουργικά το σημερινό αδιέξοδο. Χρειάζεται όμως να συνειδητοποιήσουμε πού βρισκόμαστε και, μακριά από τις επιζήμιες λογικές του παρελθόντος, να συνεργαστούμε ουσιαστικά και να πετύχουμε».
Γράφει ο Μακάριος Β. Λαζαρίδης / / στην FreeSunday

Δεν υπάρχουν σχόλια :