…Τη δεύτερη δραπέτευση σχεδιάζει το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο πρώην καταλληλότερος Κώστας Καραμανλής. Ο άνθρωπος που οδήγησε σε χρεοκοπία τη χώρα, βλέποντας ότι έχουν μειωθεί στο ελάχιστο τα περιθώρια των προσωπικών του ελιγμών, έχει αρχίσει να μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει για ένα μεγάλο διάστημα την πολιτική. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που προκύπτουν από το πολύ στενό περιβάλλον του, ο Καραμανλής σκέφτεται να παραιτηθεί του βουλευτικού αξιώματος.
…Η σκέψη δεν είναι φρέσκια. Την είχε κάνει και μετά την εκλογική συντριβή του περασμένου χρόνου. Τότε όμως πείστηκε από τους Αγγέλου, Παυλόπουλο, Αντώναρο, Ανδριανό και Στυλιανίδη ότι θα έπρεπε να μείνει για να δρομολογήσει και τις εξελίξεις της διαδοχής του. Πέραν των παραπάνω, καθοριστικό ρόλο είχε παίξει και ο...
τότε πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Δημήτρης Σιούφας. Η πρώτη κουβέντα σχετικά με την αποχώρηση είχε γίνει το βράδυ των εκλογών στη Ρηγίλλης. «Βαρέθηκα. Θέλω να φύγω», φέρεται να είχε πει ο Καραμανλής, που ήταν σκέτο ράκος. Επί μία ώρα δεν μιλούσε σε κανέναν. Όταν άρχισε να αντιδρά, τον έπεισαν να μη συμπεριλάβει στη δήλωσή του ότι αποχωρεί από την πολιτική.
τότε πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Δημήτρης Σιούφας. Η πρώτη κουβέντα σχετικά με την αποχώρηση είχε γίνει το βράδυ των εκλογών στη Ρηγίλλης. «Βαρέθηκα. Θέλω να φύγω», φέρεται να είχε πει ο Καραμανλής, που ήταν σκέτο ράκος. Επί μία ώρα δεν μιλούσε σε κανέναν. Όταν άρχισε να αντιδρά, τον έπεισαν να μη συμπεριλάβει στη δήλωσή του ότι αποχωρεί από την πολιτική.
… Ήθελε Σαμαρά κι όχι Ντόρα
Κρίναμε σκόπιμο να κάνουμε τη συγκεκριμένη παρένθεση, για να φωτίσουμε τα όσα είχαν διαδραματιστεί στο νεοδημοκρατικό παρασκήνιο μετά τη συντριβή της χειρότερης μεταπολιτευτικά κυβέρνησης. Η αλήθεια είναι ότι ο Καραμανλής, από τη στιγμή που αποφάσισε να πάει σε εκλογές, στο πίσω μέρος του μυαλού του είχε το σενάριο της επιστροφής. «Οι Καραμανλήδες πάντα φεύγουν για να επιστρέψουν», έλεγε με νόημα στέλεχος της Ν.Δ. που γνωρίζει πώς σκέφτεται η συγκεκριμένη πολιτική φαμίλια. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν ήθελε να βγει η Ντόρα. Γι' αυτό και έδωσε εντολή στους στενούς του ανθρώπους να στηρίξουν τον Σαμαρά. «Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να παραδώσουμε το κόμμα στους Μητσοτάκηδες», έλεγε ο πρώην υπουργός Πέτρος Μολυβιάτης, πρόσωπο που διαχρονικά μοιράζει την τράπουλα στο Καραμανλέικο. Κάπως έτσι ο «στόλος» της Ρηγίλλης από τη μια μέρα στην άλλη μετακόμισε στο στρατηγείο Σαμαρά.
… Ο ρόλος των συμβούλων του
Καθοριστικό ρόλο στα όσα συνέβησαν στις εσωκομματικές εκλογές είχαν παίξει οι Μενέλαος Δασκαλάκης, Λευτέρης Ζαγορίτης, αλλά και οι Αχιλλέας Καραμανλής και Πέτρος Μολυβιάτης… Ο λόγος που ο Καραμανλής αποφάσισε να στηρίξει τον Σαμαρά ήταν συγκεκριμένος: πίστευε ότι θα ήταν «πρόεδρος παρένθεση». Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι, την επομένη των εσωκομματικών εκλογών, τα παπαγαλάκια του Καραμανλή άρχισαν να κυκλοφορούν τα σενάρια της επιστροφής του.
… Όσοι συνομιλούσαν μαζί του είχαν αποκομίσει την εντύπωση ότι όντως ήθελε να επιστρέψει. Στο νέο γραφείο που είχε ανοίξει δίπλα στην Αμερικανική Πρεσβεία, πήγαιναν σχεδόν καθημερινά οι Αγγέλου, Ανδριανός, Αντώναρος, Στυλιανίδης, Παυλόπουλος και Σιούφας. Οι περισσότεροι του έλεγαν ότι «είσαι ο μόνος που μπορεί να ξανακάνει τη Ν.Δ. μεγάλη». Ο Καραμανλής είχε αρχίσει να συνομιλεί και με τον Θόδωρο Ρουσόπουλο, ο οποίος είχε υποκαταστήσει μετεκλογικά τον Λούλη στο ρόλο του μυστικοσυμβούλου. Επί δύο μήνες ο πρώην πρωθυπουργός συναντούσε κόσμο, ενώ ο Αγγέλου έστηνε επιχειρήσεις ψυχολογικής στήριξης. Για παράδειγμα, λέγεται ότι έδινε εντολή στον Στυλιανίδη και στους άλλους του σκληρού καραμανλικού μπλοκ να φτιάχνουν κλίμα όταν ο Καραμανλής έμπαινε στις κομματικές εκδηλώσεις. Ο στόχος; Να νεκραναστήσουν το πολιτικό πτώμα.
… Τα γκάλοπ τον προσγείωσαν ανώμαλα
Πριν από ένα μήνα ο Καραμανλής σκεφτόταν να παραμείνει. Μάλιστα, είχε παραγγείλει και δημοσκόπηση για να δει τι άποψη είχαν οι νεοδημοκράτες γι' αυτόν. Τα ευρήματα του γκάλοπ τον προσγείωσαν ανώμαλα. Όχι μόνο δεν προέκυπτε come back αλλά, απεναντίας, οι περισσότεροι τον θεωρούσαν -και δικαίως- ως τον αρχιτέκτονα της συντριβής. Τότε άρχισαν οι αλλεπάλληλες συσκέψεις. Μια από αυτές πραγματοποιήθηκε περί τα τέλη Φεβρουαρίου στο σπίτι του Καραμανλή, στη Ραφήνα. Εκεί ήταν όλοι οι αποτυχημένοι. Από τον Αγγέλου και τον Ρουσόπουλο μέχρι τον Στυλιανίδη και τον Μολυβιάτη. «Δεν μπορεί να γίνει τίποτα», φέρεται να είπε ένας εκ των συνδαιτυμόνων απευθυνόμενος στον πρώην πρωθυπουργό, που έδειχνε προβληματισμένος, πέρα από τη γενικότερη εικόνα του, και για την τροπή που μπορεί να λάβουν οι υποθέσεις που διερευνώνται στις εξεταστικές επιτροπές.
… Τι φοβάται ο πρώην πρωθυπουργός
Παράλληλα, ένα από τα αγκάθια του Καραμανλή άκουγε στο όνομα Αλογοσκούφης. Ο πρώην πρωθυπουργός φοβάται τον πρώην τσάρο. Και τον φοβάται γιατί ξέρει τι μπορεί να του βγάλει. O Γιώργος Αλογοσκουφης διαμηνύει με κάθε τρόπο ότι δεν πρόκειται να γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος κανενός. Θυμίζει τη σύσκεψη που είχε γίνει το 2008 με τον τότε πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και τα ανεύθυνα «όχι» του Κώστα Καραμανλή να ληφθούν πρόσθετα μέτρα λόγω εκτίναξης δημοσίου χρέους και ελλείμματος. Τότε ο Καραμανλής έδειξε την έρευνα του Γιάννη Λούλη ότι τα μέτρα ήταν αντιδημοφιλή, και δεν έκανε απολύτως τίποτα. Ανησυχεί επίσης για νέες αποκαλύψεις γύρω από το ρόλο του στην κάλυψη του ελλείμματος και τα προεκλογικά παιχνίδια με Μπαρόζο και Αλμούνια. Αποκαλύψεις που μπορεί να πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αν τελικά η κυβέρνηση αποφασίσει να στηθεί εξεταστική επιτροπή για το όλο θέμα. Δεν είναι όμως μόνον αυτά. Όλο και περισσότεροι βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία τον δείχνουν ως υπεύθυνο και ζητούν από αυτόν να βγει δημοσίως και να κάνει σκληρή αυτοκριτική για την πορεία της χώρας. Φοβάται, λοιπόν, ότι όσο η Νέα Δημοκρατία διολισθαίνει σε ποσοστά, τόσο η Ρηγίλλης θα στρέφεται εναντίον του κατηγορώντας τον και για την πλήρη αποδιάρθρωση της Νέας Δημοκρατίας. Χωρίς να υπολογίσουμε και το τι θα βγάλουν οι εξεταστικές επιτροπές για κουμπάρους, Βατοπέδιο και τα άλλα σκάνδαλα. Όλα αυτά υπολογίζει ο Καραμανλής και θεωρεί ότι πρέπει ταχύτατα να βγει από το κάδρο. Μόνο έτσι θεωρούν πως ίσως αποφορτιστεί το κλίμα και να μπορέσει στο μέλλον να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην πολιτική κονίστρα.
… Προετοιμάζει τη φυγή του στη Βοστόνη
Κάπου εκεί και λίγο πριν φύγει για την Ιταλία, με τους Θεσσαλονικείς κουμπάρους του και το ζεύγος Βαληνάκη, ο Καραμανλής αποφάσισε ότι πρέπει να αποχωρήσει για ένα διάστημα από την πολιτική. «Θα παραιτηθώ από βουλευτής», φέρεται να είπε. Αυτό το επανέλαβε δυο-τρεις φορές συνομιλώντας με τον πρώην πρόεδρο της ΝΟΔΕ Θεσσαλονίκης Βάκη Φραντζή, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ιταλία. Όσοι γνωρίζουν λεπτομέρειες του παρασκηνίου υποστηρίζουν ότι ήδη ο Καραμανλής έχει δώσει εντολή για να ετοιμαστεί το διαμέρισμα που είχε αγοράσει προ ετών στη Βοστόνη. Αυτό σημαίνει ότι έχει αποφασίσει, εγκαταλείποντας την πολιτική, να δοκιμάσει την τύχη του ως ακαδημαϊκός. Είναι κάτι που το ήθελε χρόνια. Σε ανύποπτο χρόνο είχε δώσει εντολή στον Ρουσόπουλο να το διοχετεύσει.
Ο λόγος που ο Καραμανλής σκέφτεται να παραιτηθεί από τη Βουλή είναι συγκεκριμένος, έχει καταλάβει ότι σιγά-σιγά ο κόσμος θα του χρεώσει το εθνικό ναυάγιο. Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια όχι μόνο δεν θα μπορεί να διεκδικήσει ξανά την ηγεσία της Ν.Δ., αλλά και ότι θα δυσκολεύεται να βγει από το σπίτι του. Ο μόνος τρόπος για να αποφύγει το λιντσάρισμα είναι η αυτοεξορία. Θα εφαρμόσει τη «συνταγή» του μπάρμπα του.
… Εισηγήσεις για θεαματική παραίτηση
Οι κολλητοί του Καραμανλή τον προτρέπουν, στην περίπτωση τελικά που παραιτηθεί, να το κάνει με θεαματικό τρόπο. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του «Καρφιού», του εισηγούνται να ανακοινώσει την παραίτησή του την ημέρα έναρξης των εργασιών του 8ου Συνεδρίου. Θέλουν ακόμη και το τέλος του να συνοδεύεται από χειροκροτήματα.
… Μυστική συνάντηση με Σουφλιά
Πριν από το Πάσχα ο Καραμανλής είχε μια συνάντηση με τον πρώην υπουργό Γιώργο Σουφλιά. Τα όσα συζήτησαν οι δύο άνδρες φαίνεται ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις του πρώην πρωθυπουργού. Ο Σαρακατσάνος, που έχει βιώσει για ένα διάστημα την πολιτική έρημο, λέγεται ότι από την πρώτη στιγμή ήταν υπέρ της αποχώρησης του Καραμανλή για ένα διάστημα από την πολιτική. Ακόμη και το βράδυ των εκλογών είχε διαφωνήσει μ' όσους προέτρεπαν τον πρώην πρωθυπουργό να παραμείνει. Και τώρα πιστεύει ότι ο Καραμανλής θα πρέπει να μείνει εκτός πολιτικής. «Δεν σε παίρνει», φέρεται να είπε ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ προς τον άνθρωπο που διέλυσε τη Ν.Δ. και τη χώρα. Επειδή ο πρώην καταλληλότερος εμπιστεύεται τον Σαρακατσάνο, είναι πολύ πιθανόν, μετά το ραντεβού, να έχει ενισχυθεί η απόφαση της δεύτερης δραπέτευσης.
Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν τον Καραμανλή να παραιτείται από τη θέση του βουλευτή, στα έδρανα του Κοινοβουλίου θα τον διαδεχτεί ο πρώτος επιλαχών στην Α' Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας. Στη συμπρωτεύουσα ήδη έχουν αρχίσει να κουβεντιάζονται διάφορα. Ακόμη και οι Καραμανλικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να έχουμε εξελίξεις πριν από το Συνέδριο...
Από το "Καρφί"
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου