Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Ο Πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ομογενειακής οργάνωσης AHEPA

Προτεραιότητα ο Ελληνισμός της Διασποράς
Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ομογενειακής οργάνωσης AHEPA (American Hellenic Progressive Association) με επικεφαλής τον Ύπατο Πρόεδρό της κ. Νικόλα Καρακώστα.
Κατά τη συνάντηση ο κ. Πετσάλνικος ανέπτυξε τις επίσημες θέσεις της Ελλάδας για το Κυπριακό και την ονομασία της FYROM, ενώ αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα τα καταφέρουμε» τονίζοντας την ανάγκη «να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις και θυσίες».
Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε, επίσης, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επισημαίνοντας ότι «δεν πρέπει να υπονομεύεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο», ενώ τόνισε ότι η Τουρκία οφείλει να προχωρήσει στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ακόμη, ο κ. Πετσάλνικος ενημέρωσε τους ομογενείς για την ...

... πρωτοβουλία της δημιουργίας του Λογαριασμού για την Απόσβεση του Δημοσίου Χρέους εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη θετική ανταπόκριση των πολιτών.
Οι εκπρόσωποι της AHEPA ζήτησαν τη στενή και σταθερή συνεργασία με την ελληνική πολιτεία για την προώθηση των εθνικών θέσεων.
Ο κ. Πετσάλνικος καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία της ομογενειακής οργάνωσης ανέφερε:
Πρόεδρος Βουλής: «Δεν σας ξεχνάμε»
Φ. Πετσάλνικος: «Εκπροσωπείτε την αρχαιότερη οργάνωση του Ελληνισμού της διασποράς και γνωρίζω ότι διαχρονικά καταβάλλετε έντονες προσπάθειες σε ό,τι αφορά την προώθηση των ελληνικών θέσεων αλλά και την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού. Είναι χαρά μας να σας υποδεχόμαστε στην Ελλάδα και τη Βουλή των Ελλήνων και θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι αυτό το καλωσόρισμα δεν είναι μόνο δικό μου, αλλά και όλης της Βουλής των Ελλήνων, όλων των πολιτικών κομμάτων και παρατάξεων που εκπροσωπούν τον ελληνικό λαό στο Κοινοβούλιο, και εκ μέρους όλων των συναδέλφων μου βουλευτών.

Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές η Ελλάδα χρωστάει περισσότερα στον Απόδημο Ελληνισμό και το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια. Και καμιά φορά, όταν είμαστε στη διασπορά, έχουμε τα παράπονά μας από το εθνικό κέντρο. Θεωρώ ότι δύο είναι τα σημαντικότερα θέματα στα οποία πρέπει να δίνουμε από εδώ, την Ελλάδα, πολύ μεγαλύτερη σημασία διαχρονικά. Είναι καθήκον μας και για τα χρόνια που έχουμε μπροστά μας. Το ένα είναι η ελληνική γλώσσα και το δεύτερο είναι ο ελληνικός πολιτισμός, που αποτελούν παρακαταθήκες, τον πλούτο της Ελλάδας. Θα πρέπει, σε στενή συνεργασία μαζί σας, να φροντίσουμε ώστε να υπάρχει η δυνατότητα στήριξης από το εθνικό κέντρο των δικών σας προσπαθειών. Σε ό,τι αφορά τα εθνικά μας θέματα, σας ευχαριστώ και εγώ για μια ακόμη φορά για όλη τη δραστηριότητα που αναπτύσσετε και τώρα και στο πολύ άμεσο παρελθόν και είμαι σίγουρος ότι έτσι θα συνεχίσετε και στο επόμενο διάστημα.

Κλείνοντας το καλωσόρισμά μου θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μεταφέρετε στο σύνολο των ομογενών μας την αγάπη μας και τη διαβεβαίωση ότι δεν τους ξεχνάμε. Ακόμα και όταν χρωστάμε διάφορα πράγματα στον Ελληνισμό της διασποράς, αυτό δεν σημαίνει ότι τους λησμονούμε, αλλά καμιά φορά μέσα στα διάφορα προβλήματα ίσως μας διαφεύγει ότι πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Για μένα προσωπικά και για το σύνολο της Βουλής των Ελλήνων, θεωρώ ότι τα θέματα που έχουν να κάνουν με τον Ελληνισμό της διασποράς θα πρέπει να είναι πάντα στις πρώτες προτεραιότητες της ελληνικής πολιτείας, της εκάστοτε κυβέρνησης και του συνόλου του ελληνικού πολιτικού κόσμου.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που συμμετέχουν και εκπρόσωποι των γυναικείων οργανώσεων AHEPA αλλά και της νεολαίας, γιατί η νέα γενιά είναι καλύτερη από τις προηγούμενες, όπως και κάθε νέα γενιά, για δύο λόγους: έχει τις ίδιες ευαισθησίες με τις προηγούμενες γενιές αλλά διαθέτει περισσότερες γνώσεις. Γι’ αυτό θεωρώ ότι η νέα γενιά έχει αφ’ ενός πολύ μεγάλη ευθύνη, αλλά ταυτόχρονα ακόμα μεγαλύτερη δυνατότητα για το μέλλον του Ελληνισμού και της πατρίδας μας».

Απαντώντας στον Πρόεδρο της Βουλής, ο Πρόεδρος της ομογενειακής οργάνωσης είπε:

Πρόεδρος AHEPA: «Θα είμαστε στο πλευρό σας»
Ν. Καρακώστας: «Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο που μας δώσατε, είναι μεγάλη τιμή για μας. Όπως ξέρετε, η AHEPA είναι μια μεγάλη οργάνωση που ξεκίνησε στις ΗΠΑ το 1922, αλλά τώρα έχουμε τμήματα στον Καναδά, εδώ στην πατρίδα μας, στην Κύπρο και προσπαθούμε να κρατήσουμε, όπως είπατε, την ταυτότητα του Ελληνισμού και να είμαστε κοντά στην πατρίδα μας και με τη γλώσσα και με τα εθνικά θέματα. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε σε όλες τις φιλανθρωπικές υποθέσεις, δίνοντας υποτροφίες, παρέχοντας στέγη σε ηλικιωμένους και οργανώνοντας διάφορες δραστηριότητες. Θέλουμε να ξέρετε ότι πάντα μας έχετε στο πλευρό σας και καταβάλλουμε συστηματικές προσπάθειες να βοηθήσουμε σαν απόδημοι την πατρίδα μας».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της καναδικής οργάνωσης της AHEPA κ. Αρουτζίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ταξίδι που είχε τις προηγούμενες ημέρες η αντιπροσωπεία της οργάνωσης στην Κύπρο και την Κωνσταντινούπολη, όπου συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Ο κ. Αρουτζίδης διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Βουλής για τη σταθερή υποστήριξη των ομογενών στα εθνικά μας θέματα, το κυπριακό και την ονομασία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, καθώς και για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :