Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Το παρασκήνιο μιας κηδείας...


Δεν θέλησα να γράψω μέρες γιορτινές για κηδεία. Δεν είμαι τόσο προληπτικός, αλλά δεν έχω φθάσει και σε τέτοιο σημείο εμμονής με την καταγραφή για οτιδήποτε πέφτει στην αντίληψή μου. Παρά ταύτα, ακόμα και σήμερα μαθαίνω για τα όσα συνέβησαν δίπλα στη σωρό του πρώην Πρωθυπουργού, Τζαννή Τζαννετάκη και δεν αντέχω να μην αφιερώσω μια αράδα.
Αν και αγαπητός και πολιτικός με χρόνια παρουσία, δεν μπορεί κάποιος να πει ότι παρευρέθη πλήθος κόσμου. 300 άτομα με το ζόρι. Συνεπώς, οι κινήσεις των ανθρωποειδών που φέρουν την ιδιότητα του πολιτικού ήταν παραπάνω από έκδηλες. Παρόντες πέριξ του φέρετρου στην νεκρώσιμη ακολουθία, σε σταυροειδή μορφή και αντικριστά, ήταν ο...
κ. Καραμανλής, η κ. Σαμαράς κι η κ. Μπακογιάννη. Οι 3 τους δεν αντάλλαξαν βλέμμα, ούτε προχώρησαν σε υποκριτικές κινήσεις συμπάθειας ή νεύματα αγάπης. Σημειώνεται ως θετικό, αφού τουλάχιστον σε στιγμές λύπης είναι ειλικρινείς και δεν υποκρίνονται. Το εχθρικό βλέμμα, όμως, της συζύγου του κ. Σαμαρά προς την κ. Μπακογιάννη ήταν τόσο χαρακτηριστικό και συνεχές, όσο και ανεξήγητο. Σκιά της κ. Μπακογιάννη, ο Εκπρόσωπος της ΝΔ, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος παρατηρούσε ποιον εκείνη χαιρετάει και ποιος είναι εγκάρδιος με την "Ψηλή". Όπου του επιτρέπονταν, πλησίαζε κοντά. Πολύ κοντά, αλλά δίχως να τον νοιάζει αν γίνεται αδιάκριτος. Ο κ. Σαμαράς επέμενε και τελικά του δόθηκε η δυνατότητα να εκφωνήσει τον επικήδειο. Έναν επικήδειο που δίχως αμφιβολία ήταν γραμμένος από τον κ. Λαζαρίδη, καθώς ήταν συχνή η λέξη "υπέρβαση", η οποία αποτέλεσε το βασικό μότο της προεκλογικής καμπάνιας της ΠΟΛ.ΑΝ. και ήταν εφεύρημα του κ. Λαζαρίδη. Πολλοί την ώρα εκείνη, θυμήθηκαν τον Τζαννή Τζαννετάκη να συνομιλεί εντόνως με τον τότε "προδότη" Σαμαρά και να τον κατηγορεί για "καπηλεία" και εργολαβία του πατριωτισμού. "Δεν είσαι μόνο εσύ πατριώτης στη Βουλή" του είχε φωνάξει από τα έδρανα της Βουλής. Συνεπώς, αυτοί οι πολλοί φοβήθηκαν μήπως... τρίξουν τα κόκκαλα του αποθανόντος, όταν άκουγαν τις πατριωτικές κορώνες του νέου Προέδρου από άμβωνος.
Με το πέρας της νεκρώσιμου, ο κ. Σαμαράς επιδόθηκε σ' έναν κοπιαστικό αγώνα χειραψιών με σχεδόν όλους τους παρευρισκόμενους, για να καταφέρει έτσι να κερδίσει τη μάχη των εντυπώσεων για το ποιός από τους 3 (Καραμανλής-Σαμαράς-Μπακογιάννη) χαιρέτισε τους περισσότερους. Τη μάχη αυτή προφανώς την έστησε μόνος στο σκεπτικό του, καθώς οι άλλοι έμοιαζαν να μην συμμετέχουν σ' αυτόν τον αγώνα. Αρνητική στιγμή και των 3, η θλιβερή πραγματικότητα όταν κανείς τους λίγο μετά δεν παρευρέθη σε διπλανό χώρο, κατά την ταφή του κ. Τζαννετάκη. Μόνο λίγοι έμμειναν, ανάμεσά τους ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κι ο Σίμος Κεδίκογλου. Οι υπόλοιποι ασεβείς και κάφροι σε όλα τους.

Του Αντώνη-Μάριου Παπαγιώτη - press-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :