Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Η WASHINGTON POST το γλεντάει…

Η αμερικανική εφημερίδα WASHINGTON POST βρήκε την ευκαιρία να εκφράσει την αμερικανική επιφυλακτικότητα απέναντι στην ευρωζώνη και να αναπαράξει εμμέσως το στερεότυπο των εργατικών και πειθαρχημένων Γερμανών που διαφέρουν από τους “άσωτους” Ελληνες. Ο συντάκτης εμπνεύστηκε από τις πρόσφατες αναφορές του Θόδωρου Πάγκαλου για τις γερμανικές αποζημιώσεις, ενώ επισημαίνει τη διαχωριστική γραμμή που θεωρεί ότι υπάρχει ανάμεσα στον ευρωπαϊκό Βορρά και τον ευρωπαϊκό Νότο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η υιοθέτηση του Ευρώ προ δεκαετίας εξασφάλισε πρόσβαση σε φτηνά δάνεια στις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, οι οποίες προέβησαν σε αλόγιστες δημοσιονομικές σπατάλες που τις φέρνουν τώρα στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Από την άλλη όμως, η αύξηση της κατανάλωσης από την «ασωτία» αυτή του Ευρωπαϊκού νότου έχει συμβάλει ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας , που πλήττεται εδώ και χρόνια από ανεμική εγχώρια ζήτηση. Οι γερμανικές πωλήσεις προς την Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία αυξήθηκαν την τελευταία δεκαετία κατά 66%, 59%, και 30% αντίστοιχα.

Και συνεχίζει το .....

...... ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας: “Αναλυτές τώρα υποστηρίζουν ότι για να επιβιώσει το Ευρώ από τη μεγαλύτερη κρίση της 11χρονης ιστορίας του που ανέδειξε η δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας, θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις και προς τις δύο κατευθύνσεις, προς την περικοπή των δαπανών με τακτοποίηση των στατιστικών στοιχείων στην Ελλάδα και προς την αύξηση της κατανάλωσης στη Γερμανία. Οι οικονομικές αυτές ανισορροπίες στην Ευρώπη αντικατοπτρίζουν ένα γενικότερο διεθνές πρόβλημα, που καλεί για πολιτικές αύξησης της κατανάλωσης σε χώρες ισχυρής αποταμίευσης όπως Γερμανία, Κίνα και Ιαπωνία και για πολιτικές αύξησης των εξαγωγών με μείωση των δαπανών σε χώρες με υψηλά χρέη όπως ΗΠΑ, Μ. Βρετανία και Ελλάδα.

Υπάρχουν όμως σοβαρές δυσκολίες στην προώθηση αυτών των αλλαγών στην Ευρώπη. Η Γερμανία εξάγει και έχει επενδύσει ισχυρά στον ευρωπαϊκό Νότο, ο οποίος δεν έχει ακόμη να εξάγει κάτι προς τη Γερμανία, ενώ εγείρονται και προβλήματα νοοτροπιών. Οι Γερμανοί έχουν εγκλωβιστεί από χρόνιες πολιτικές λιτότητας και παραμένουν φειδωλοί και ολιγαρκείς στις δαπάνες τους, ενώ αγανακτούν στην ασωτία των χωρών του Νότου, με το 70% των Γερμανών να αντιτίθεται στη προοπτική διάσωσης της Ελλάδας. Ενίοτε δε η αγανάκτηση κλιμακώνεται με Γερμανό βουλευτή του κυβερνώντος συνασπισμού να θεωρεί λάθος την είσοδο χωρών όπως η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και τον αντιπρόεδρο της Ελληνικής κυβέρνησης να ζητά την καταβολή κατοχικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία”.

/ zoomnews.gr /

Δεν υπάρχουν σχόλια :