Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Η ΠολΑν κυβερνά τη Ρηγίλλης

Στελέχη με σκληρή δεξιά ρητορική, σε κοινωνικά και εθνικά θέματα, συγκροτούν τον πυρήνα των συνεργατών του προέδρου της ΝΔ
ΜΕ ΔΕΣΜΟΥΣ... «πολιτικού αίματος», από την εποχή της Πολιτικής Ανοιξης, συνδέονται ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαράς και μια σειρά βουλευτών και στελεχών που έχουν τοποθετηθεί σε καίριες θέσεις στον κομματικό μηχανισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο νεοκλασικό της Ρηγίλλης, όπου βρίσκεται το γραφείο του κ. Σαμαρά, αλλά και στα άλλα κτίρια όπου στεγάζονται οι Γραμματείες του κόμματος, τον πρώτο ρόλο έχουν τα στελέχη που είναι μαζί του, κυρίως τις δύο τελευταίες δεκαετίες,
και τα οποία τον στηρίζουν σε όλες τις πολιτικές του αποφάσεις, συγκροτώντας τον στενό πυρήνα των συνεργατών του. Κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των εξ απορρήτων συνεργατών του κ. Σαμαρά, που έχουν καθοριστικό λόγο στη διαμόρφωση της στρατηγικής του κόμματος, είναι ότι εκφράζουν σκληρές θέσεις σε κοινωνικά και εθνικά ζητήματα. Για πολλά μετριοπαθή στελέχη της ΝΔ, τα περισσότερα εκ των οποίων στηρίζουν την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη,η αξιωματική αντιπολίτευση κλίνει προς τα δεξιά με τους «πραιτωριανούς» του κ. Σαμαρά να δίνουν τον τόνο, καθώςεκφράζουν σκληρές θέσεις. Κατά καιρούς έχουν ......

..... εναντιωθεί στην πάλαι ποτέ πανίσχυρη ομάδα των «εκσυγχρονιστών» του ΠαΣοΚ, ενώ είναι σε πλήρη αντίθεση με τους νεοφιλελεύθερους του κόμματος. Εκτός από την Πολιτική Ανοιξη, ορισμένα κεντρικά στελέχη προέρχονται και από τη σκληροπυρηνική και εθνικοπατριωτική οργάνωση «Δίκτυο 21», που υπερασπίστηκε με σθένος τους Σέρβους Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράκτο Μλάντιτς,τον Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Οτσαλάν κ.ά., ενώ άσκησε δριμεία κριτική σε μια σειρά θεμάτων, όπως στο Σχέδιο Αναν για το Κυπριακό.
Στη «σκληρή» προεδρική φρουρά περίοπτη θέση έχουν ο δικηγόρος κ. Διον. Καραχάλιος, γραμματέας της νεοσύστατης Γραμματείας Σχέσεων Κοινωνίας και Κόμματος. Ο κ. Καραχάλιος ήταν αντιπρόεδρος του «Δικτύου 21», πρόεδρος του οποίου είναι ο δικηγόρος κ. Φαήλος Κρανιδιώτης, που αν και υποστηρικτής του κ. Σαμαρά δεν συμμετέχει στην ομάδα κρούσης του κόμματος. Ο 55χρονος κ. Καραχάλιος, μέλος της ηγετικής ομάδας της ΟΝΝΕΔ την περίοδο της προεδρίας του κ. Β. Μιχαλολιάκου στα μέσα της δεκαετίας του 1980, είναι ο μόνος γραμματέας που έχει γραφείο στη Ρηγίλλης. Συνδέεται από παλιά με τον κ. Σαμαρά, αφού ήταν νομάρχης Ροδόπης (1990-1993) και στη συνέχεια υπεύθυνος Περιφερειακής Οργάνωσης και μετέπειτα του τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Πολιτικής Ανοιξης.

Αναπληρωτής του κ. Καραχάλιου είναι ο Μεσσήνιος κ. Δ. Κανελλόπουλος (ο αδελφός του είναι διευθυντής του πολιτικού γραφείου του δημάρχου Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνη ), επί σειρά ετών διευθυντής του πολιτικού του γραφείου και στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά από την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών και διευθυντής Εθιμοτυπίας στο Προεδρικό Μέγαρο, όταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ο κ. Κ. Στεφανόπουλος.

Στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά είναι ο πρώην βουλευτής Θεσσαλονίκης και πρώην περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας- Θράκης κ. Δ. Σταμάτης , ο οποίος έχει αναλάβει σύμβουλος για θέματα πολιτικής οργάνωσης, αλλά είναι άνθρωπος «ειδικών αποστολών». Είχε ακολουθήσει τον κ. Σαμαρά, αποχωρώντας από τη ΝΔ, αφού παραιτήθηκε από βουλευτής της για να αναλάβει γενικός διευθυντής της Πολιτικής Ανοιξης. Κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση της στρατηγικής του κόμματος έχει ο πολιτικός σύμβουλος του κ. Σαμαρά, ο πολιτικός αναλυτής κ. Χρ. Λαζαρίδης ο οποίος ξεκίνησε την πολιτική του διαδρομή από το ΚΚΕ Εσωτερικού και είχε αντιδικτατορική δράση. Μετά βρέθηκε στο ΔΣ του «Δικτύου 21», για το οποίο είχε πει με τον καθηγητή κ. Σ. Καργάκο ότι « είναι ένα μέτωπο κατά του ενδοτισμού και όσων ενοχοποιούν τον πατριωτισμό». Στήριζε τον πρόεδρο της ΝΔ από την περίοδο 1990-1993, όταν ήταν στις ΗΠΑ, όπου και διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στην Παμμακεδονική Ενωση και στις διαμαρτυρίες για το Σκοπιανό.

Ο κ. Ακ. Γεροντόπουλος ήταν ένας από τους βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι το 1993 ακολούθησαν τον κ. Σαμαρά στην ίδρυση της Πολιτικής Ανοιξης. Ανήκει στους «πραιτωριανούς» και τοποθετήθηκε αναπληρωτής γραμματέας Αυτοδιοίκησης, ενώ λέγεται ότι θα αναλάβει και τον χειρισμό των επαρχιακών ΜΜΕ. Ειδικό ρόλο στη Ρηγίλλης έχει και ο κ. Κ. Μπούρας, στενός φίλος του κ. Σαμαρά από τα παλιά και γι΄ αυτό του έχει εμπιστευθεί την οικονομική διαχείριση της ΝΔ. Ο κ. Μπούρας τον ακολουθεί σε όλη του τη διαδρομή, όπως π.χ. στο υπουργείο Πολιτισμού, όπου ήταν ειδικός γραμματέας, ενώ είναι από τους ελάχιστους που γνωρίζουν πολύ καλά τον κ. Σαμαρά.

Δύο πρόσωπα που η άποψή τους επηρεάζει τον κ. Σαμαρά για τα οικονομικά ζητήματα είναι οι κκ. Θ. Βάρδας και Ι. Μουρμούρας οι οποίοι συνδέονται προσωπικά με τον πρόεδρο της ΝΔ επί πολλά χρόνια. Ο κ. Βάρδας, διευθύνων σύμβουλος της Βάρδας ΑΕΒΕΕ και πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ), ήταν υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας με την Πολιτική Ανοιξη το 1996, ενώ από το 1993 ως το 1998 διετέλεσε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος. Ο κ. Βάρδας είναι άτυπος σύμβουλος του κ. Σαμαρά και για ευρύτερα πολιτικά θέματα, εν αντιθέσει με τον οικονομολόγο και καθηγητή του ΑΠΘ, τον 45χρονο κ. Μουρμούρα ο οποίος είναι οικονομικός σύμβουλος του προέδρου.

Στη νέα γενιά των στελεχών ανήκουν κυρίως οι κκ. Γ. Μουρούτης, Διον. Σταμενίτης και Γρ. Τσιμογιάννης . Ο πρώτος, 37 ετών, διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ, είναι ο πιο έμπιστος συνεργάτης του κ. Σαμαρά, με τον οποίο διατηρεί προσωπικές σχέσεις από την εποχή που, 21 χρόνων, τον βοηθούσε στην Πολιτική Ανοιξη. Δεσμούς από την εποχή της Πολιτικής Ανοιξης έχουν και οι κκ. Σταμενίτης και Τσιμογιάννης, με τον πρώτο να έχει διατελέσει και πρόεδρος της Νεολαίας του κόμματος του κ. Σαμαρά.

Ο κ. Τσιμογιάννης έχει επιστρέψει στη Ρηγίλλης, εγκαταλείποντας τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Ρolitics, για να αναλάβει ρόλο στην επικοινωνιακή ομάδα της ΝΔ. Ο κ. Σταμενίτης- παντρεμένος με μια από τις πιο έμπιστες γραμματείς του κ. Σαμαρά- είχε αξιοποιηθεί από τον πρόεδρο της ΝΔ όταν ήταν υπουργός Πολιτισμού και δραστηριοποιείται για τη διοργάνωση του 8ου Συνεδρίου του Ιουνίου.

Σε πάρα πολλές θέσεις στις Γραμματείες του κόμματος, αλλά και ως τομεάρχες της ΝΔ, έχουν ορισθεί μικρομεσαία στελέχη, νυν και πρώην βουλευτές που έχουν διαδρομή και στην Πολιτική Ανοιξη, ενώ ακόμη και για τη στελέχωση των υπηρεσιών του κόμματος επιλέγονται άτομα πιστά στον κ. Σαμαρά. Μερικά από τα στελέχη που είχαν «ένσημα» στην Πολιτική Ανοιξη είναι μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κ. Κ. Μαρκόπουλος , οι νυν βουλευτές κκ. Μ. Σαλμάς (τομεάρχης Υγείας), Δ. Σταμάτης (τομεάρχης Περιφερειακής Πολιτικής), ο πρώην βουλευτής κ. Ι. Κοσμίδης (αναπλ. γραμματέας Αυτοδιοίκησης) κ.ά.
/ ΑΡΗΣ ΡΑΒΑΝΟΣ / ΤΟ ΒΗΜΑ /

Δεν υπάρχουν σχόλια :