Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

WSJ:«Αφήστε τα πολλά λόγια, ήρθε η ώρα να πληρώσετε»

Δημοσίευμά της Wall Street Journal, αναφέρεται στο σκληρό πόκερ που παίζει η Ελλάδα με την ΕΕ για τους όρους δανεισμού.
«Τέρμα τα λόγια, ώρα να πληρώσετε» προτρέπει την ελληνική πολιτική ηγεσία η εφημερίδα «Τhe Wall Street Journal», σε μια αξιοσημείωτη αλλαγή ύφους επί το αυστηρότερο έναντι της Ελλάδας στο χθεσινό φύλλο της, το οποίο είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στο «ελληνικό πρόβλημα».
Σε άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα χρειάζεται να σταματήσει τη ρητορική και να αρχίσει επιτέλους να πληρώνει» ο συντάκτης του Ρίτσαρντ Μπάρλεϊ υποστηρίζει ότι η χώρα μας «απώλεσε το πλεονέκτημα που έχουν τα μέλη της ευρωζώνης για τα επιτόκια δανεισμού» .
Παρατηρεί ότι η Ελλάδα χρειάζεται να ....

..... συγκεντρώσει μετρητά κατά τις επόμενες δύο εβδομάδες καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες της έχουν καλυφθεί μόνο ως τα μέσα Μαρτίου. Αν ευοδωθεί η έκδοση όπως αναμένεται, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει τα απτά δημοσιονομικά αποτελέσματα που έχει υποσχεθεί. Μόνο αν συμβεί αυτό, αν περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις, η αγορά θα αρχίσει να ανταμείβει την Ελλάδα με χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού.

Στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα εστιάζει στις διαβουλεύσεις και διαφωνίες μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της στην ΕΕ «για τους όρους και τον χρόνο μιας πιθανής διάσωσης». Σημειώνει ότι μέχρι στιγμής οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης προσέφεραν μια «σκοπίμως ασαφή» διαβεβαίωση για «συντονισμένη δράση αν χρειαστεί» καθώς δεν θέλουν να πληρώσουν άλλη μια φορά τους σπάταλους Ελληνες. Η «WSJ» υποστηρίζει ότι η Ελλάδα παίζει ένα «παιχνίδι» με τους εταίρους για το ποιος θα... κιοτέψει πρώτος- chicken λέγεται στα αγγλικά και παραπέμπει στις κότες. «Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Γερμανία και η Γαλλία,παρά τις σκληρές δηλώσεις, θα αναγκαστούν τελικά να βοηθήσουν την Ελλάδα ώστε να αποφύγουν μεγαλύτερη ζημιά για την ευρωζώνη» σημειώνουν. «Σε αυτό το παιχνίδι οι Ελληνες κρατούν καλύτερο φύλλο, γιατί θα μπορούσαν να πουν:“Θέλετε πραγματικά να χρεοκοπήσουμε;”» αναφέρει ο Ντάνιελ Γκρος, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

/ ΤΟ ΒΗΜΑ /

Δεν υπάρχουν σχόλια :