Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Πολύ «βολική για τη Siemens η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ»

Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι αποκαλύψεις γύρω από το σκάνδαλο Siemens, μόλις λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής. Χθες, ο Τύπος της Κυριακής αποκάλυψε έκθεση που εστάλη από τη Siemens Hellas στη μητρική εταιρία στη Γερμανία στις 26-27 Σεπτεμβρίου 1996, δηλαδή μερικές ημέρες μετά τις τότε βουλευτικές εκλογές, και αναφέρει ότι η ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση είναι θετική για τα επιχειρηματικά συμφέροντα της Siemens. Την έκθεση συνέταξε ο Ηλίας Γεωργίου, σημαίνων παράγων της Siemens Hellas καθ’ όλη τη δεκαετία του 1990. Αυτός, μαζί με το έτερο στέλεχος της Siemens Hellas, Χρήστο Καραβέλα, έπαιξε καίριο ρόλο στις μεγάλες συμφωνίες με τον ΟΤΕ την παραπάνω διετία. Και οι δύο είναι κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο. Ο Γεωργίου προφυλακίστηκε και αφέθη ελεύθερος. Ο Καραβέλας, λίγο πριν από τις περσινές ευρωεκλογές, «απέδρασε» από την Ελλάδα, αμέσως μετά τον Μ. Χριστοφοράκο.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με ...
...... ασφαλείς πληροφορίες του «Ε.Τ.», τον Δεκέμβριο του 2002 πραγματοποιήθηκε συνάντηση παράγοντα της Siemens Hellas, που είναι σήμερα κατηγορούμενος, με πρωτοκλασάτο στέλεχος της τωρινής κυβέρνησης, ένα πρόσωπο που συνδέεται με το πρωθυπουργικό περιβάλλον και ενεπλάκη στο έργο του ηλεκτρονικού συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων (C4i), και έναν Ελληνα μεγαλοεπιχειρηματία. Η συνάντηση γεννά πολλά και σοβαρά ερωτηματικά, δεδομένου ότι εκείνη ακριβώς την περίοδο κρινόταν σε ποια κοινοπραξία εταιριών θα δοθεί το πανάκριβο αυτό έργο, το οποίο, ως γνωστόν, συνοδεύτηκε από μίζες.
Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι αποκαλύψεις γύρω από την περιβόητη ατζέντα Χριστοφοράκου, στην οποία η γραμματέας του, κ. Τσακάλου, κατέγραφε τα ραντεβού του και τις επαφές που έκανε ή ήθελε να κάνει. Σε αυτήν, όπως αποκάλυψε χθες η εφημερίδα «Real News», υπάρχουν τα ονόματα των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ, Χάρη Παμπούκη (νυν υπουργός Επικρατείας), Θ. Τσουκάτου, Κ. Γείτονα κ.ά. Ο Θόδωρος Τσουκάτος έχει παραδεχθεί ότι πήρε ένα εκατομμύριο μάρκα από τη Siemens για το ταμείο του ΠΑΣΟΚ, για τις ευρωεκλογές του 1999. Ο κ. Γείτονας, ωστόσο, αρνείται κάθε σχέση με τη Siemens. Να σημειωθεί ότι στις επιτροπές του ΠΑΣΟΚ που είχαν συσταθεί εκείνη την περίοδο για τη μάχη των ευρωεκλογών, εκτός των άλλων, μετείχαν οι κ.κ. Τσουκάτος, Λάμπρου (επί εποχής του ως διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ είχαν υπογραφεί μεγάλες και σημαντικές συμφωνίες με Siemens-Intracom) και ο κ. Ρ. Σπυρόπουλος. Ο τελευταίος, που σήμερα είναι γενικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης, απέδωσε την παρουσία του σε βαφτίσια του εγγονού του πρώην παράγοντα της Siemens Hellas, κ. Ηλία Γεωργίου, το 2003, στην πολυτελή του βίλα στις Σπέτσες, σε απλή οικογενειακή γνωριμία. Το θέμα αποκάλυψε χθες ο «ΤτΚ». Ως γνωστόν, όμως, το όνομα του κ. Ρ. Σπυρόπουλου, ο οποίος ήταν μέχρι πρόσφατα γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, υπάρχει και στην ατζέντα Χριστοφοράκου. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ουδέποτε επικοινώνησε με τον πρώην επικεφαλής της Siemens Hellas.
Πολιτικοί της Ν.Δ. που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα ονόματά τους υπήρχαν στην ατζέντα Χριστοφοράκου ήταν οι Κωνσταντίνος και Κυριάκος Μητσοτάκης, Ντόρα Μπακογιάννη, Αντώναρος, Αβραμόπουλος, Παπαθανασίου, Αλογοσκούφης, Σιούφας, Γιακουμάτος, Νάκος, Καλαφάτης, Βουλγαράκης, Λιάπης και Σαλμάς. Κατά πληροφορίες, ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή για την εποχή προ Χριστοφοράκου (ανέλαβε επικεφαλής το 1997).
Οπως φαίνεται, πάντως, από την έκθεση που συνέταξαν ο κ. Γεωργίου και το έτερο στέλεχος της Siemens Hellas, κ. Τάτσικας, το 1996, η γερμανική πολυεθνική θεωρούσε ιδιαίτερης βαρύτητας για τα συμφέροντά της την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, στην έκθεση αναφέρονται τα εξής: «Στις 22-9-1996 διεξήχθησαν στην Ελλάδα εκλογές για το Κοινοβούλιο. Κέρδισε το ΠΑΣΟΚ 163 από τις 300 έδρες. Με τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς ως σταθερή την πολιτική κατάσταση στη χώρα και ευνοϊκό το κλίμα για τη δική μας επιχειρηματική ανάπτυξη. Πρέπει λοιπόν, να επισπευστούν οι διαδικασίες…». Λίγο μετά υπεγράφη μια ιδιαιτέρως σημαντική προγραμματική συμφωνία ΟΤΕ-Siemens. Η έκθεση εστάλη στον Peter Pribilla, διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens (1995-1997), μέλος του Δ.Σ. της Siemens (1997-2003) και μέλος του εποπτικού συμβούλιου της Siemens Hellas. Παραλήπτης ήταν και ο Hans Bernsau, γενικός οικονομικός διευθυντής της Siemens στη Γερμανία. Και οι δύο χειρίστηκαν υποθέσεις σχετικά με τα «μαύρα ταμεία» για την Ελλάδα.
/ Ελεύθερος Τύπος /

Δεν υπάρχουν σχόλια :